Криптовалюта для волонтерів. Як українці зібрали $179 млн в крипті й хто задонатив найбільше

24 лютого життя українців докорінно змінилося. Замість планів на відпустку — очікування перемоги. Замість розважальних Spotify та Glovo — додатки, що попереджають про повітряну тривогу та карти укриттів. Замість заощаджень на новий iPhone — донати, донати й ще раз донати. Спочатку в хід йдуть гривні, що під рукою. Потім долари зі збережень. Доходить черга і до біткоїнів, що купувались як інвестиції в майбутнє. 

Інвестиції вдалися, тільки в майбутнє не однієї людини, а всього народу. Люди, компанії та бренди як великі, так і маленькі, обʼєдналися і разом зібрали майже $180 млн у криптоактивах на допомогу Україні. За даними, якими з нами поділилась аналітична компанія Crystal Blockchain, 44 фонди та волонтерські організації приймають пожертви на Україну в крипті. 

AIN.UA проаналізував, як криптовалюти допомагають українцям, та склав рейтинг найбільших донорів на допомогу Україні у крипті.

Як «крипталізувалися» фонди та волонтери

Україна — одна з провідних держав за рівнем прийняття блокчейн-технологій та криптовалют. Згідно з останніми даними Global Crypto Adoption Index, українці — на третьому місці у світі за їх використанням. Вже після початку повномасштабного вторгнення Україна спромоглася фіналізувати легалізацію сектора віртуальних активів, включивши його у своє законодавче поле.

Зауважимо: Закон підписаний президентом, але поки що не працює, оскільки він набирає чинності лише після податкових змін — а їх ще не прийняли. При цьому, згідно з даними опитування нардепа Ярослава Железняка, 77% респондентів вважають, що легалізувати обіг віртуальних активів в Україні потрібно.

Така підтримка криптовалютного сектора українцями дозволила українським благодійним фондам, окрім фіатних валют, забезпечити додатковий потік зборів у крипті на десятки мільйонів доларів. Більшість організацій запустили криптозбори вже у березні. Ось що з того часу вдалося зібрати тільки найбільшим фондам:

  • Криптофонд Aid For Ukraine — понад $60 млн;
  • «Повернись живим» — понад $28 млн;
  • Фонд Сергія Притули — $3,2 млн;
  • KOLO — $540 000.

Загальна сума значно більша. Аналітики компанії Crystal Blockchain, які відстежують програми пожертвувань у крипті, що були запущені на підтримку України як урядом, так і іншими організаціями, — зазначають, що станом на 12 травня 2022 року було зібрано понад $125 млн в криптовалютних пожертвах. А на 22 вересня ця цифра досягла вже $179 млн.

Переважно на Україну донатять USDT, ефір та біткоїни. Ось зведені дані Crystal Blockchain по 44 фондах:

Діаграма: Crystal Blockchain

Більш ніж половина цих зборів спрямована на потреби ЗСУ, решта коштів — на гуманітарну допомогу українцям, що постраждали від війни.

Діаграма: Crystal Blockchain

Найбільший в Україні криптофонд Aid For Ukraine, який запустили блокчейн-компанія Everstake, криптобіржа FTX та українська криптоплатформа KUNA за підтримки Міністерства цифрової трансформації, з 15 березня зібрав 601 BTC. Це приблизно $12 млн. Також донори задонатили:

  • 10 193 ETH 
  • 11 372 324 USDT
  • 435 645 DOT 
  • та інші

Як повідомив очільник Міністерства, Михайло Федоров, кошти з Aid For Ukraine спрямували на кіберзахист, інформаційну протидію пропаганді та технічну допомогу Збройним Силам України.

А ось такими є результати зборів у крипті фонду «Повернись живим». Згідно з даними на сайті, фонд зібрав понад $28 млн в еквіваленті. 

На зібрану криптовалюту «Повернись живим» закуповує переважно бойові та розвідувальні дрони. 

Фонд Притули також поділився з нами даними про збори. З 24 лютого 2022 року станом на кінець серпня фонд зібрав (без урахування зборів від продажу NFT та рекордної транзакції від українського бізнесмена, який побажав залишитися неназваним):

                        USD             UAH

BTC 3.84280403             82,379.50 2,629,355.35

ETH 43.54692189             73,065.35 2,205,312.93

USDT 332,392.24             332,392.24 11,756,200.78

У фонді зазначили, що надходження у крипті — це майже 0,77% усіх донатів, які назбирали за пів року.

Найбільший платіж криптою у Фонд Притули за весь час був на $1,3 млн. Завдяки цьому вдалося швидко закупити багато необхідного для українських захисників: радіостанції, коптери, тепловізори, прилади нічного бачення.

«Якби ми проводили платежі за стандартною процедурою мирного часу і чекали на банківські погодження, то так швидко все купити нам би не вдалося, — зауважують у Фонді.

Частково ми платимо напряму криптою за рації, дрони, тепловізори у Європі, наприклад, платили за дрони в Естонії або за машини у Британії та Словаччині.  Деякі постачальники в Європі беруть лише крипту за машини».

Фонд Притули має гаманці у трьох криптовалютах: USDT, ERC та біткоїн. Загалом найбільше за весь час зібрали в USDT. Донати в біткоїнах та ефірі одразу конвертують у стейблкоїн — USDT або USDC, щоб не втрачати на стрибках курсу.

А що по NFT?

Як відомо, NFT зазвичай створюють на блокчейні Ethereum, тому і збори за них у цій криптовалюті переважають. Цей інструмент набув неабиякої популярності, і сьогодні створити власний NFT може кожен, щоб потім продати й передати вторговані кошти на благодійність. 

Для України невзаємозамінні токени виявилися досить корисними. Розглянемо NFT-проекти, гроші з продажів яких поповнили фонд Aid For Ukraine:

Фонд Притули також отримав гарні донати завдяки NFT. 

  • Зокрема, великий внесок криптою в еквіваленті $500 000 надійшов від покупця картини Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока». Як розповіли AIN.UA у Фонді, це був українець родом зі Львова, який 10 років живе за кордоном. Вторговані кошти пішли на закупівлю 125 бусів Volkswagen T5 для підрозділів ЗСУ.
Фото надані Фондом Притули
  • На благодійному аукціоні #StefaniaForUkraine, який провели Фонд Притули разом з переможцями Євробачення 2022 гуртом Kalush Orchestra у травні 2022 року,  кришталевий приз-мікрофон продали за $900 000 у криптовалюті. 
  • Ще $25 000 у крипті виторгували на аукціоні 22 липня за малюнок Сергія Притули «Батько і мати». 

Разом — це понад $1 200 000. Кошти пішли на закупівлю комплексу БПЛА українського виробництва PD-2 з трьох бортів.

Хто підтримав Україну криптою

Своїх криптобекерів волонтери як правило не знають, адже транзакції в крипті анонімні. Але є компанії та особи, які підтримують Україну величезними сумами пожертв у крипті — і це публічно. Переважно вони — представники криптоіндустрії. 

Нижче список найбільших криптобекерів, про внески яких відомо від них самих або фондів, що приймали пожертви. Компанії, бренди та персони в ньому подані за сумою пожертв у зворотному порядку.  

Джастін Сан, Tron — $200 000

26 лютого офіційний Twitter-акаунт України опублікував адреси в мережах біткоїна та Ethereum, які можна використовувати для здійснення пожертв на користь держави. Засновник криптовалюти Tron Джастін Сан задонатив $200 000 у стейблкоїнах у відповідь на цей заклик, як тільки Михайло Федоров з Мінцифри опублікував USDT-гаманець. 

Сем Бенкман-Фрід, FTX — $250 000

Голова криптовалютної біржі FTX Сем Бенкман-Фрід також задонатив 250 000 USDT. Раніше його компанія нарахувала по $25 усім користувачам з України.

DigitalBits — $300 000

DigitalBits — це блокчейн із відкритим вихідним кодом, на якому можуть бути токенізовані будь-які активи, зокрема NFT, спортивні команди та інші бренди. Спільнота переказала у фонд Aid For Ukraine криптовалюти на суму $300 000, які були спрямовані на гуманітарні програми та допомогу українській армії.

ICON — $1 млн

Криптовалютне ком’юніті ICON пожертвувало у фонд Aid For Ukraine токенів ICX на суму, еквівалентну $1 млн.

Hedera —  $1 млн

Hedera Hashgraph — це загальнодоступна мережа, що дозволяє приватним особам і підприємствам створювати потужні децентралізовані додатки (DApps). Компанія пожертвувала у фонд Aid For Ukraine Hbar токенів на $1 млн.

EXMO — $1 млн

Криптовалютна біржа EXMO створила фонд Save Ukraine для допомоги мирному населенню, що постраждало під час військових дій в Україні, та зробила дебютний внесок в $1 млн. 

Solana Community — $1 млн

Аналогічну суму зібрала на допомогу Україні спільнота Solana — $1 млн перерахували на криптогаманець Національного банку.

Віталік Бутерін, Ethereum — $4,7 млн

Засновник Ethereum Віталік Бутерін задонатив 1500 ETH (понад $4,7 млн на момент списання) для допомоги Україні. Два перекази на 750 ETH він відправив фонду Unchain Ukraine, який займається гуманітарною допомогою українцям. Ще одну пожертву на таку ж суму Бутерін спрямував на гаманці криптофонду України Aid For Ukraine.

Гевін Вуд, Polkadot — $5,8 млн

Засновник блокчейн-платформи та криптовалюти Polkadot (DOT) пожертвував Україні токени DOT на суму $5,8 млн. Він, як і Сан, відгукнувся на заклик української влади до світової криптоспільноти фінансово допомогти Україні. 

Kraken — $10 млн

Американська біткоїн-біржа Kraken пообіцяла розподілити понад $10 млн серед українських користувачів. У Kraken наголосили, що заявлена сума приблизно відповідає обсягу комісій, отриманих біржею від українських клієнтів із 2013 року. А виплачувати їх Kraken збиралася коштом комісій, сплачених клієнтами з РФ.

Everstake — $10 млн

Стейкінгова платформа Everstake пожертвувала $10 млн у криптовалютах на потреби української армії. $3,4 млн із цієї суми співзасновники Everstake Сергій Васильчук та Євген Зайферт передали благодійному фонду Aid For Ukraine. Ще $6,6 млн Everstake розподілили між іншими волонтерськими організаціями, зокрема благодійним фондом Київської школи економіки, командою YeYa, Everaidua, Татою Кеплер, Peoplesproject.com, Palianytsia.org, Eyes of Army та ініціативою Соломії Бобровської. Кошти спрямували на закупівлю тепловізорів, бронеавтомобілів та дронів, а також на допомогу біженцям.

Binance — $11 млн

$10 млн компанія виділила через благодійний фонд Binance Charity та спрямувала їх на забезпечення притулком, їжею, питною водою, медичними препаратами та психологічною підтримкою біженців і внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Все це разом у партнерстві з ЮНІСЕФ, УВКБ ООН та People In Need (PIN).

Також Binance Charity підтримує українців у межах освітнього проекту IT Generation, завдяки якому опанувати нову IT-спеціальність зможуть майже 2000 українців. Фонд виділить 1 млн BUSD на надання стипендій найталановитішим та найвмотивованішим студентам. 

Але не варто забувати, що основними бекерами на Україну в крипті залишаються самі ж українці. Ми не знаємо їхніх імен, та дякуємо кожному за кожен сатоші.

Чи могли б результати зборів бути більшими? 

На крипторинку вже тривалий час зберігаються так звані «ведмежі настрої» — коли курси більшості активів знижуються, у такий спосіб зменшуючи загальну капіталізацію ринку. Можливо, через це донатять менше, ніж було б, якби ринок зростав.

На думку співзасновника та CEO Everstake, Сергія Васильчука «ведмежий ринок» жодним чином не вплинув на інтенсивність та обʼєми пожертв на Україну в крипті:

«Вплинули інші обставини. Ресурс завжди обмежений. Цим ресурсом є гроші й люди. Тобто обмежена кількість людей, яка свідомо в цьому брала участь, і обмежена кількість грошей, які взагалі можуть бути виділені на цей ресурс». 

За спостереженнями Сергія щодо того, як відбувались збори в Aid For Ukraine, активність донорів стрибкоподібна. Поки не було лендлізу та допомоги партнерів, Україна залишилась віч-на-віч зі своїми проблемами — люди, розуміючи це, активно донатили. 

«Зараз сентимент спав, бо, можливо, закінчилися ресурси, а так само трохи змінилася риторика — побачили, що США постачає мільярди доларів, тому народ може навіть не бачити зараз великої терміновості та важливості, як у перші дні повномасштабного вторгнення. Я не пов’язую це з ведмежим маркетом. Який ведмежий маркет, коли постає питання виживання? Якщо людина свідома, вона допомагатиме незалежно від беар- або булл-маркету», — зазначив Сергій.

Замість висновків

Російські ракети розʼєднали нас географічно, та водночас обʼєднали єдиною метою — перемагати й відбудовуватися. На щастя, у 21 сторіччі з цим нам допомагають ще й технології, як-от криптовалюти та блокчейн.

Підтримуйте Україну, чим можете. Донатьте у валюті, у гривні, в крипті, просто живіть і працюйте, щоб підтримати економіку, ходіть в кафе і купуйте вітчизняні товари, економте електрику і підтримуйте своїх знайомих та близьких морально. Разом переможемо!

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук