В майбутніх iPhone буде USB Type-C замість Lightning

Читати на RU

На початку жовтня 2022 року Європейський парламент проголосував за закон, який зобов’язав виробників побутових електронних пристроїв, в тому числі Apple використовувати Type-С як загальний зарядний порт. Як передає TechCrunch, тепер старший віце-президент Apple з маркетингу Грег Джосвяк підтвердив, що компанія виконуватиме рішення ЄС.

Apple не подобається рішення ЄС, але вони його виконають

Виступаючи на заході Wall Street Journal WSJ Tech Live, Джосвяк, здавалося, не був задоволений тим, як уряди в усьому світі підходять до питання стандартизації роз’ємів в побутовій електроніці.

Ми прийшли до кращого рішення — це адаптери живлення зі знімними кабелями. Усі вони USB-A або USB-C, і ви вибираєте лише кабель, який підходить для вашого пристрою. Це дозволило понад мільярду людей мати роз’єм lightning, та продовжувати використовувати ті блоки, що вони вже мають», – сказав Джосвяк.

При цьому Джосвяк зазначив, що компанія виконуватиме рішення ЄС, але не поділився іншими деталями щодо того, як це буде реалізовано.

Що не так із Lightning?

Уряди ЄС занепокоєні зменшенням електронних відходів і наданням споживачам можливості робити більш екологічний вибір. Тож прагнуть до уніфікації всіх роз’ємів в побутовій електроніці. Зокрема останнє рішення ЄС передбачає, що до кінця 2024 року всі мобільні телефони, планшети та фотоапарати, що продаються в ЄС, повинні бути оснащені зарядним портом USB Type-C. З весни 2026 року зобов’язання поширюватимуться на ноутбуки. 

Apple представила роз’єм Lightning майже 10 років тому, і він був основним роз’ємом для багатьох пристроїв, включаючи iPhone, iPad і Airpods. Проте протягом останніх кількох років Apple почала випусти iPad саме з роз’ємом USB-C, тож перші кроки на шляху до відмови від Lightning вже зроблено.

Чому Apple не хоче переходити на Type-C?

Спроби змусити виробників електроніки використовувати один стандарт зарядки почалися як мінімум у 2009 році, коли Apple, Samsung, Huawei та Nokia підписали добровільну угоду про використання загального стандарту. У наступні роки індустрія поступово прийняла Micro USB, а потім і USB-C як звичайний порт для зарядки. Проте Apple так і не змогла відмовитись від пропрієтарного Lightning у своїх смартфонах.

Apple заробляє гроші, як на прямому продажі аксесуарів до своїх пристроїв, так і на ліцензуванні сторонніх виробників. Точної інформації про прибутки немає, оскільки Apple у своїй звітності об’єднує натільні пристрої, пристрої для дому та аксесуари. Проте загалом ця категорія приносить компанії понад $8 млрд. І навіть якщо кабелі та перехідники генерують лише 20% від цієї суми — це все одно мільярди, від яких Apple не хоче відмовлятися.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук