Помилки в податковій звітності: як їх виправити? І наскільки критично допускати

Добігає кінця термін подачі декларації для ФОП третьої групи. Фінансовий консультант сервісу «Таксер» Аліна Дяченко відповідає на поширені питання, які виникають при виявленні помилок у поданій податковій декларації та їх виправленні. Вона також розповідає, в якому випадку подавати звіт із позначкою «Уточнюючий».


Зазвичай, звичайні інструкції не дозволяють підприємцям уповні отримати інформацію по внесенню уточнень до податкової декларації, а читання багатотомної літератури і перегляду тисяч відео бухгалтерською мовою для отримання відповіді на єдине питання «Як виправити звіт?» займає багато часу. 

Потреба в перевірці та подачі уточнюючої звітності — завжди актуальна тема. А у багатьох тільки дійшли руки перевірити ще раз декларації за 2021 рік, тому що в кінці цього звітного періоду нам було не до цього.

За статистикою звернень в «Таксер», труднощі з поданням уточнюючої декларації найчастіше виникають у підприємців, які перебувають або перебували на 3 групі 5% єдиного податку, тому розглянемо подання уточнюючої декларації на прикладі форми F0103307, яку подає третя група (5%). Тож, почнемо.

Чи варто боятися подавати уточнення, якщо в декларації виявили помилку?

Боятися та хвилюватися однозначно не потрібно. Важливо розуміти, що за правильного підходу до внесення поправок будь-які помилки можна виправити.

Краще не відкладати виправлення на потім. Адже для 3 групи 5% декларації заповнюються накопичувальним підсумком. Якщо ви припустилися помилки із сумами в одному періоді, без виправлень вони накопичуються, як снігова куля, і складно буде визначити з якої саме декларації тягнеться помилка.

Звертаємо увагу, що виправляти доведеться не тільки ту звітність, в якій було допущено помилку, а й усі наступні за нею в рамках звітного року.

У чому різниця між звітною, новою звітною та уточнюючою формами?

Важливо розуміти, що після подачі декларації до податкової процедури по відкликанню прийнятої декларації не існує. Потрібно подавати декларацію повторно для перезапису чи перерахунку в податковій. Якщо було допущено помилку в декларації за певний період, але її не було прийнято, то потрібно виправити помилку і подати ще раз. А для змінення прийнятої помилкової декларації спочатку потрібно визначитися зі станом документа:

  • Звичайна «Звітна» декларація має прийматися один раз на один звітний період, наприклад, якщо за перший квартал є прийнята «Звітна» декларація, за цей же квартал інша «Звітна» декларація прийнята вже не буде.
  • «Звітна нова» декларація подається якщо період подання декларації ще не закінчився, у такому разі цей документ просто перекриє раніше поданий. Декларація з цим статусом заповнюється точно так само, як і звичайна декларація.
  • Якщо період подання декларації завершився – необхідно уточнити інформацію у декларації зі станом «Уточнююча».

З періодами подання декларації та сплати податків ви можете ознайомитись у календарі сервісу «Таксер».

Які помилки можуть виникати у деклараціях?

Помилки можуть виникати під час заповнення так званої шапки документа. У такому разі найчастіше податкова не приймає декларації та надсилає інформацію про помилку, наприклад: «Підприємець з цим ІПН не зареєстрований у даній податковій». У такому разі достатньо виправити помилку у звіті та подати повторно до податкової з позначкою «Звітний».

Якщо не вірно була заповнена особиста інформація (наприклад, вулиця адреси реєстрації, ПІБ) – то декларація може бути прийнятою (вважається прийнятою якщо квитанція №1 та квитанція №2 зі статусом «Прийнято»), у такому разі для виправлення помилки необхідно подавати декларацію із станом «Новий звітний» або «Уточнюючий».

Але, найчастіше виникають помилки у сумах доходів і нарахованих податків із них. Тоді також потрібно подавати «Нову звітну» або «Уточнюючу» декларацію.

Як заповнити «Уточнюючу» декларацію?

Наведемо приклад, якщо підприємець виявив помилку в декларації за 9 місяців 2021 року і вона автоматично підтягнулася у річну (а саме, загальна сума доходу правильна, але нарахований ЄП більше):

  • Заповнюємо форму F0103307, обираємо період 9 місяців. Ставимо позначку у рядку «Стан документа» як «Уточнюючий». Заповнюємо декларацію з правильними даними. Переходимо до заповнення VI розділу.
  • У рядку 15 вказуються дані рядка 14 зі звітної декларації за відповідний період, у якому було допущено помилку.
  • У рядку 16 вносяться дані рядка 14 поточної уточнюючої декларації (тобто вже правильні дані).
  • Якщо виникло збільшення ЄП, то в рядку 17 вказується різницю між 15 і 16 рядками. Якщо відбулося зменшення, то різниця між 15 і 16 рядками вносяться до рядка 18 (у такому разі рядок 19 не заповнюється).
  • Рядок 19 заповнюється, якщо сума єдиного податку була меншою, ніж мала бути, та оскільки недоплата була виявлена ​​самостійно, то в рядок 19 вносимо значення 3% від різниці (17 рядка). При цьому зверніть увагу, що на період дії карантину в України штрафні санкції нараховуватися не мають.

За аналогією потрібно заповнити та подати річну декларацію (якщо до неї потрапила помилка з декларації за 9 місяців).

Яка відповідальність передбачена?

За виправлення помилок в «Звітній новій» декларації відповідальність не передбачена, адже строк сплати податків ще не сплив.

Що відбувається при поданні «Уточнюючої» декларації:

  • Якщо підприємець помилково вказав суму ЄП нижче, а крайній термін подання звіту був до 24.02, то при самостійному виявленні помилки сума штрафу становить 3% і обчислюється самостійно. Якщо під час перевірки податкова виявила – штраф 5%.
  • При виявленні помилок у деклараціях, крайній строк подання яких надходить на воєнний період після 25.02 штрафні санкції можна не нараховувати.
  • Якщо сума в декларації ЄП була вищою, а в уточнюючій декларації відбувся перерахунок на суму меншу, то штрафні санкції не нараховуються.

Наші рекомендації:

  • Сформуйте через онлайн-банкінг банківські виписки за всі періоди окремо (1 квартал, півроку, 9 місяців, рік) та звірте з поданою та прийнятою звітністю. Звірка займе всього 10 хвилин, але, таким чином можна виключити помилки або виправити їх.
  • Перед поданням декларації за поточний період перевірте декларації за попередні періоди в цьому році;
  • Не забудьте, що у разі переходу на спеціальну ставку 2%, крім декларації за ставкою 2% все одно потрібно подати декларацію з єдиного податку 5%, за квартал, у якому відбулася зміна ставки єдиного податку (у цій декларації потрібно вказати ті доходи, які були отримані до зміни ставки);
  • Завжди перевіряйте повноту та своєчасність сплати податків.

Автор: Аліна Дяченко, фінансовий консультант сервісу «Таксер»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук