10 ліхтариків та неелектричних джерел світла

В Україні досі діють планові віялові відключення електроенергії, а також трапляються аварійні відключення через постійні обстріли цивільної інфраструктури, через які міста, а іноді й цілі регіоні залишаються без світла. Крім того, в умовах війни, резервне джерело світла ніколи не буде зайвим.

Тож редакція AIN.UA зібрала ліхтарики та неелектричні джерела світла, які точно не підведуть свого користувача навіть у найскрутніших умовах.

Налобні ліхтарики

Налобні ліхтарики — найзручніший формфактор джерел світла, який можна використовувати в побуті, при роботі та екстремальних ситуаціях. Такі ліхтарики легко кріпляться на каски, за достатньої потужності їх можна направити в стелю і вони освітлюють все приміщення і не займають рук користувача.

Перший виробник налобних ліхтариків, якого ми можемо радити — французька компанія Petzl, яка першою у світі представила побутовий світлодіодний ліхтар. Компанія існує з 1975 року і спеціалізується на виробництві спорядження для скелелазів, промислових альпіністів та рятувальних служб.

Її продукція широко використовується солдатами, рятувальниками та медиками в різних країнах. Компанія веде власні розробки та сертифікує свої пристрої під специфічні стандарти, потрібні для роботи в небезпечних середовищах — окремі ліхтарики мають специфікації для роботи в газових середовищах, або маслобензостійкість.

Серед побутових рішень компані (які майже не поступаються в надійності професійним) ми можемо порадити наступні:

  • Petzl Tikkina. Світловий потік: 80 люмен, джерело живлення: 3хAAA, ціна — 1050;
  • Petzl Actik. Світловий потік: 300 люмен, джерело живлення: 3xAAA, ціна — 2100;
  • Petzl Actik Core. Світловий потік: 450 люмен, джерело живлення: 3xAAA або знімний акумулятор, ціна — 3100;

Американський виробник Black Diamond також першочергово орієнтується на ліхтарики для скелелазіння і гірських видів спорту. Компанію засновано у 1989 році й відтоді вона зарекомендувала себе як надійний виробник, продукції якого сотні людей довіряють своє життя.

В Європі використання продукції Black Diamond не так поширене серед спецслужб та рятувальників через дещо необґрунтовано завищені ціни (а ще через наявність старішого та європейського Petzl). Загалом можемо порадити тікі моделі Black Diamond:

  • Black Diamond Astro. Світловий потік: 300 люмен, джерело живлення: 3хAAA, ціна — 1300;
  • Black Diamond Cosmo. Світловий потік: 350 люмен, живлення: 3хAAA/акумулятор, ціна — 1800;
  • Black Diamond Spot. Світловий потік: 400 люмен, джерело живлення: 3хAAA, ціна — 2200.

Настільні ліхтарики

Якщо задача полягає виключно в освітленні приміщень (і ви точно не передбачаєте інших задач для використання ліхтарика) то найкраще підійдуть настільні/підвісні лампи. Тут вже немає провідних виробників туристичного спорядження, ба такі пристрої просто непотрібні в серйозних походах, але є декілька компаній, які роблять достатньо якісні ліхтарики.

Наступні пристрої можна сміливо брати:

  • SKIF Outdoor Green Basket. Світловий потік: 135 люмен, живлення: акумулятор, ціна — 840;
  • Primus Camping Lantern. Світловий потік: 108 люмен, живлення: 3 батарейки D, ціна — 900;
  • Gerber Freescape Small Lantern. Світловий потік: 80 люмен, живлення: 3xAA, ціна — 1300;
  • Knog PWR Lantern. Світловий потік: 300 люмен, живлення: акумулятор, ціна — 1600.

Неелектричні джерела світла

Крім електричних, є також і хімічні джерела світла. Зазвичай в цю категорію відносять лише палички, які часто роздають в клубах, проте насправді є ще досить поширені газові лампи, які своєю яскравістю часто дають фору будь-якому ліхтарику.

При виборі хімічних джерел світла варто розуміти, що час активної реакції виробники часто завищують. Якщо в характеристиках написано 12 годин — то в найкращому випадку реально яскравого світла буде близько 5. Крім того, інтенсивність, а отже й тривалість освітлення залежать від зовнішніх умов — перш за все температури. Чим вона вища, тим яскравіше, але і коротше буде діяти хімічне джерело.

Загалом можемо порадити наступній моделі хімічних джерел світла:

  • Cyalume 6″ PML. Час роботи 8 годин, ціна — 520;
  • Cyalume SOS 6″. Час роботи 6 годин, ціна — 570;
  • Cyalume SnapLight 6″. Час роботи 12 годин, ціна — 150.

Якщо ви вже читали наш текст про газові пальники (посилання), то у вас, скоріш за все, вже є різьбові газові балони. До них, крім пальника для приготування їжі можна докупити газову лампу, які буде світитися як мініатюрне сонечко і зовсім не створювати диму. Радимо наступні моделі:

  • Fire-Maple FML-601. Потужність 1.5 кВт, витрата незазначена, яскравість 80 люкс, ціна — 1100;
  • KOVEA KL-103. Потужність 0,52 кВт, витрата палива 60г/год, яскравість 35 люкс, ціна — 2000;
  • KOVEA TKL-N894. Потужність 0.64 кВт, витрата палива 105г/год, яскравість 50 люкс, ціна — 2400;
  • KOVEA KL-103. Потужність 0,52 кВт, витрата палива 38г/год, яскравість 35 люкс, ціна — 2587.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук