Як зберегти підключення до інтернету навіть у випадку відсутності світла?

В Україні зараз відбуваються постійні віялові  відключення електроенергії, через що робочий день стає досить ненормованим – часто в найнезручніший час доводиться зупиняти роботу, а продовжити її можна лише коли повернеться електроенергія.

AIN.UA вже писав про те, як забезпечити резервне живлення у квартирі та будинку, щоб мати доступ до базових пристроїв навіть без централізованого електропостачання. А тепер поговоримо про підключення до інтернету.

Мобільна точка доступу

Найпростіше рішення – це мобільна точка доступу, яка доступна на будь-якому сучасному смартфоні. Телефон може використовувати мобільний зв’язок й роздавати звичайну мережу Wi-Fi, до якої вже приєднуються ноутбуки та інші пристрої.

Крім того, смартфон може бути підключений до ноутбука або стаціонарного ПК кабелем і передавати інтернет провідним шляхом. Швидкість при такому з’єднанні буде дещо вищою, а безпека кращою.

У мобільної точки доступу є декілька особливостей:

  • На всіх пристроях, що до неї під’єднуються, обов’язково потрібно включити параметр «задати як лімітовану мережу». Інструкції, як це зробити на комп’ютерах є за посиланнями: Windows, MacOS. Це робиться для того, щоб пристрої не намагалися завантажувати оновлення системи та інші важкі файли через вашу, і без того досить обмежену мережу.
  • Якщо ви використовуйте бездротову передачу, то слід подумати про надійний пароль – у вас точно є сусіди, які спробують приєднатися до раптового сигналу Wi-Fi. Також варто віднести смартфон в місце з найкращим сигналом мобільного покриття. Зробити це допоможе звичайний Speedtest, або спеціальні додатки з оцінки якості зв’язку. Зазвичай найкращий сигнал біля вікон.

Роутери з під’єднанням до мобільних мереж

Якщо вам потрібно зберегти роботу локальної мережі, або ви маєте багато пристроїв без можливості бездротового підключення (принтери, сканери, свічі, ПК), то варіант з мобільно точкою доступу не вирішить ваших проблем.

Проте є роутери, які початково заточені під можливість роботи з мобільними мережами і в разі відсутності сигналу штатного провайдера вони автоматично перейдуть на використання резервного джерела. В деякі з таких роутерів можна безпосередньо вставити сім карту мобільного оператора, а до інших потрібно кабелем під’єднати смартфон.  Загалом ми можемо порадити наступні моделі:

  •  TP-Link Archer MR200. Швидкість 300+433 Мбіт/с, вбудований модем, ціна — 3800;
  • ASUS 4G-AX56. Швидкість 574+1201 Мбіт/с, вбудований модем, ціна — 7000;
  • TP-Link Archer C20. Швидкість 733 Мбіт/с, підключення телефону, ціна — 1000;
  • ASUS RT-AC51U. Швидкість 733 Мбіт/с, підключення телефону, ціна — 1300;
  • ASUS RT-AC59U V2. Швидкість 600+867 Мбіт/с, підключення телефону, ціна — 2300.

Проте крім доступу до інтернету роутери також потребують живлення. В нас вже є матеріал про те, як створити собі резервну систему енергопостачання, проте, якщо в таких системах потреби немає, а робота роутера все ж потрібна, то є простіший варіант.

Потрібно просто під’єднати звичайний акумулятор на 12 вольт між роутером та його блоком зарядки. Така конструкція не зашкодить ні блоку живлення ні роутеру, але гарантує декілька годин (в залежності від ємності акумулятора) автономної роботи для вашого пристрою.

А якщо мобільний зв’язок також зникає?

Часто під час відключення світла зникає не лише кабельний інтернет, а й мобільний зв’язок. Для цієї проблеми також є рішення, хоч і дещо дивне. Якщо не брати до розрахунку супутниковий інтернет Starlink, вартість якого разом з тарілкою робить неадекватно дорогим всі варіанти побутового використання, то залишаються лише комплекти підсилення мобільного зв’язку.

Зазвичай такі станції використовують на дачах, де зв’язок загалом є, але для інтернету якості покриття недостатньо, а вартість прокладання кабельного є дещо нераціональною. Такі системи мають потужні антени, що можуть ловити сигнал на відстані кілометрів від базової станції оператора.

В комплектах часто є все необхідне, включаючи антену, подовжувачі та спеціальні роутери з можливістю підключення зовнішньої антени (хоча резервне живлення для таких станцій все одно доведеться зробити). Користувачу потрібно лише купити додаткову сім карту, оплатити на ній пакет з інтернетом, та в разі відсутності іншого зв’язку, переключитися на резервний роутер.

Ось декілька варіантів таких комплектів, що за характеристиками мають підходити для такого використання:

  • Інтернет комплекс «4G Польовий». Максимальна швидкість отримання даних 150 Мбіт/с, 3G, 4G (FDD), 4G (LTE), інтерфейси Wi-Fi, micro USB, ціна — 4000;
  • dcs/4g 1800 dcs. Максимальна швидкість не вказана, 3G, 4G (FDD), 4G (LTE), інтерфейси Wi-Fi, ціна — 6000;
  • Антена панельна MIMO 2 x 15 дБ. Максимальна швидкість не вказана, працює в діапазоні частот 1700-2700 МГц в стандартах зв’язку 4G LTE 1800/2600 МГц і 3G UMTS 2100 МГц, ціна — 1600;
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук