Meta втратила $800 млрд капіталізації, Цукерберг — $100 млрд. Інвестори не вірять у компанію

Останні кілька років для Facebook були неймовірними: капіталізація під $1,1 трлн, постійно зростаюча база користувачів, доходи перевищували $100 млрд в рік. Чотири найбільші платформи компанії — Facebook, FB Messenger, Instagram та WhatsApp — перейшли або були близькими до рубежу у 2 млрд користувачів. Марк Цукерберг, керівник цього технологічного гіганту, займав третю сходинку серед найбагатших людей світу зі статком у більш як $140 млрд. 

А потім компанія Facebook змінила назву на Meta і заявила, що її основний фокус не боротьба з TikTok, а створення метавсесвіту. Цукерберг задумав створити цифровий світ зовсім іншого рівня та заявив про збільшення команди на 10 000 співробітників та додаткові витрати у $10 млрд на R&D. 

Сподівання Цукерберга поки себе не виправдовують, інвестори не задоволені успіхами Цукерберга та рішеннями, які він приймає. Сьогодні капіталізація Meta — близько $250 млрд: за рік вона впала на карколомних $800 млрд. А оцінка статків Цукерберга опустилась до $39 млрд, він займає лише 29 сходинку найбагатших. Та Цукерберг, схоже, уваги на ці цифри не звертає і, як пише західна преса, вже у своєму метавсесвіті і живе з власним баченням майбутнього. 

Чому падають акції Meta

Ми спостерігаємо той випадок, коли відповідь на питання, чому акції Meta дешевшають, лежить на поверхні. Варто подивитись лише на останній звіт за третій фінансовий квартал 2022 року компанії: зниження виручки cклало 4% і хоча половина пов’язана з курсовою різницею, інвестори не задоволені. Їх тривожить те, що не дивлячись на зниження доходів, компанія планує витрачати ще більше. 

Загальні витрати компанії цього року не вклались у заплановані $86 млрд і виростуть до $96 млрд. План на наступний рік ще більш амбітний — $101 млрд. Капітальні інвестиції також довелось збільшити з $32 млрд до $34 млрд цього року і до $39 млрд — наступного. Найбільше, як стверджують у компанії, доводиться вкладати у створення дата-центрів. Витрати на проект Reality Labs, що відповідає за метавсесвіт, цьогоріч вже склали $9 млрд, а до кінця року точно перевищать заплановані раніше $10 млрд. Наступного року вони стануть ще більшими, оскільки Цукерберг планує вкладати ще більше у цифровий світ та гаджети.  

Акціонерів лякає те, що керівництво Meta концентрується на містичному майбутньому метавсесвіті, в той же час не зважає на проблеми, які вже є на порядку денному. Проекти Meta, зокрема Facebook та Instagram, програють конкуренцію TikTok, що вже переміг у боротьбі за молоду аудиторію. Інша велика проблема — Apple, яка ускладнила правила приватності, що вплинуло на доходи від реклами, основного джерела виручки. 

Інвесторам є за що переживати: з 2012 року, коли Facebook вийшла на IPO, акції компанії виросли у десять разів — з $38 до $382 за акцію, виручка з 2011-го до 2021 року — на 3000%, досягнувши $118 млрд у 2021 році. Інші технологічні гіганти, як от Alphabet чи Apple, зростали в рази скромніше. 

Бред Герстнер, керівник фонду Altimeter Capital, що є власником великого відсотку акцій Meta, написав відкритого листа до Цукерберга з закликом переглянути фінансову політику компанії: скоротити штат, зменшити капітальні витрати на $5 млрд, бюджет підрозділу Reality Labs обмежити до $5 млрд. Ні Meta, ні Цукерберг особисто, не відповіли. 

А що там метавсесвіт Meta? 

Відверто кажучи — все погано. І це не здогадки, а внутрішні документи Meta, які вдалось отримати журналістам The Wall Street Journal. В компанії планували, що їх метавсесвіт Horizon World до кінця 2022 року матиме щонайменше 500 000 користувачів. Сьогодні ж ця цифра не перевищує 200 000 людей, а план на рік зменшили до 280 000. Більшість користувачів не повертаються до Horizon після першого місяця, а користувацька база з весни цього року росте надзвичайно повільними темпами. Для порівняння, пише WSJ, активна аудиторія Facebook, Instagram та WhatsApp — це більше 3,5 млрд щомісяця. В тисячі раз більше. 

Детально про проблеми метавсесвіту Meta можна прочитати у матеріалі WSJ

Що далі? 

Сам Цукерберг, схоже, не планує нічого змінювати і далі розвиватиме Meta за своїм власним баченням. 

Інвестори ж скептичні і вважають нинішню ціну в сотню доларів за акцію справедливою. Експерти ж вказують, що ситуацію можна виправити: Цукербергу варто взяти на роботу досвідченого CEO, який зможе взяти на себе щоденне управління компанією, а сам засновник зможе сконцентруватись на метавсесвіті, але вже з обмеженним бюджетом. В Barrons пишуть, що хорошим прикладом може стати Netflix, який у 2011 році взявся за напрямок стрімінгу, а сьогодні вирішив спробувати заробити на рекламі. Кожний з кроків став серйозним викликом для компанії, яка, тим не менше, продовжує успішно зростати. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук