SpaceX запускає все більше супутників для Starlink через погрози РФ

Читати на RU

У четвер 27 жовтня SpaceX запустила ще одну свою ракету Falcon 9, яка вивела на орбіту 53 супутники Starlink. Це вже 49 за рахунком пуск у 2022 році, що стало рекордом для компанії, пише видання Washington Post. Всього на орбіті зараз понад 3000 супутників Starlink – більше, ніж усіх решта супутників разом узятих.

У вівторок SpaceX планує запустити набагато потужнішу ракету Falcon Heavy. Цього разу замовником є ​​Космічні сили США, а вантаж суворо засекречено. Запуски відбуваються на тлі погроз РФ націлитися на комерційні супутники, які виявилися допомогою для України та її союзників під час війни.

«Я впевнений, що мій колега в РФ, хто б це не був, не дуже задоволений Starlink, оскільки ця технологія допомагає Україні, — сказав генерал-лейтенант Джон Шоу, заступник командувача Космічним командуванням США. — Від таких проектів як продукти Maxar, які розповсюджують правду по всьому світу в РФ теж не дуже раді. І ми знаємо, що вони спробують зупинити ці комерційні послуги, оскільки вони суперечать національним інтересам».

Кілька днів після цих слів високопоставлений російський чиновник озвучив погрозу комерційним супутникам під час зустрічі в ООН. У своїй промові Костянтин Воронцов, заступник директора департаменту з питань озброєння МЗС Росії, сказав, що розповсюдження приватних супутників є «надзвичайно небезпечною тенденцією, яка виходить за рамки нешкідливого використання космічних технологій і стала очевидною під час останніх події в Україні».

Він попередив, що «квазіцивільна інфраструктура може стати законною мішенню для помсти». Відповідаючи на запитання про загрозу, прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр у четвер повторила попередні коментарі свого колеги з Пентагону та сказала, що «на будь-яку атаку на інфраструктуру США буде відповідь. Ми вживатимемо всіх засобів, щоб дослідити, стримати та притягнути Росію до відповідальності за будь-які подібні напади».

Росія вміє виводити з ладу супутники і неодноразово намагалася заглушити систему Starlink. Минулого року Росія запустила ракету, яка знищила мертвий супутник під час випробування, яке продемонструвало здатність націлюватися на космічні цілі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук