«Була черга з інвесторів»: як на TechCrunch Disrupt працював український павільйон

18-20 жовтня 2022 року Україна вперше представила свій павільйон на одній із найбільших стартап-конференцій світу: TechCrunch Disrupt 2022 у Сан-Франциско. Це була окрема локація із 10 українськими стартапами, яких організатори відібрали для участі ще у вересні 2022 року.

Учасники українського павільйону, тут і надалі фото надане його організаторами

Детальніше про те, які стартапи там були представлені та як на них реагували інвестори, AIN.UA розповіли організатори цього павільйону.

Хто організував павільйон

Український павільйон є спільною ініціативою Міністерства економіки та Міністерства цифрової трансформації України, за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Генерального консульства України в Сан-Франциско. Головним організатором є Ukrainian Bridge, співорганізатор — Український Фонд Стартапів.

Конференція проходила на трьох поверхах:

  • Перший — зона лекцій та майстеркласів, головна сцена.
  • Другий — виставкова зона, де знаходився павільйон України. Стартапи були представлені як вітрина. Організатори скеровували інвесторів в залежності від їх інтересів по індустріях. Українці єдині серед делегацій країн отримали змогу пітчити на головній сцені.
  • Третій поверх — зона зустрічей з інвесторами. «Деякі наші стартапи просто не могли вийти з цієї зони, бо до українського павільйону і стартапів були черги», — розповідають організатори.

Чим займалися українські стартапи

Окрім пітчів на сцені, вони зустрічалися з інвесторами та лідерами думок. Як розповідають організатори, українська делегація зокрема зустрілася із держсекретарем США Ентоні Блінкеном та колишнім держсекретарем та політичною діячкою Кондолізою Райз.

Українська делегація зустрілася із Асоціацією студентів Стенфорду, також українські підприємці відвідали акселератори (зокрема, Plug and Play). Для стартапів організували Ukrainian Night, де зібралася більше 150 представників української IT-спільноти, що проживає у Сан-Франциско.

Окрім демонстрації стартапів організатори павільйону провели закриту зустріч з венчурними інвесторами та українськими стартапами Ukrainian Tech Night. На ній представники державних органів України, засновники стартапів та представники венчурних капіталів говорили про побудову технологічної екосистеми майбутнього в Україні. Модерував захід Майк Бутчер, редактор TechCrunch.

Хто від України брав участь

У павільйоні були представлені стартапи з галузей медичних технологій, оптимізації транспортування (зокрема— гуманітарної допомоги в Україну), метавсесвіту, та інші:

  • elKYC — сервіс, який дозволяє бізнесу швидко верифікувати та провести онлайн-онбординг клієнтів;
  • Nanit Robot — набір для збирання та програмування роботів з іноваційним підходом до творчого навчання дітей інженерним навичкам;
  • QAI — платформа для тестування ігор на базі ML;
  • Harmix  — сервіс на основі AI, який автоматично вибирає правильну музику для відео;
  • Cardiomo — медична переносна технологія для моніторингу роботи серця в режимі онлайн;
  • Shortage — міжнародний ринок товарів гуманітарної допомоги для України;
  • Howly — сервіс, який допомагає отримати повні індивідуальні онлайн-консультації від різних експертів 24/7;
  • Numo ADHD — програма, яка підходить для занять із Синдромом порушення активності та уваги і допомагає виконувати завдання за допомогою гейміфікації, групової підтримки, підзвітності та мікрокоучинга;
  • Zeeon — метавсесвіт для онлайн-спілкування та спільної роботи;
  • Vanongo — логістична платформа на основі штучного інтелекту (зараз допомагає доставляти гуманітарну допомогу в Україні).

Що про українські стартапи говорять інвестори

За словами організаторів, до українського павільйону всі дні була черга з інвесторів, кожен зі стартапів прямо зараз проводить перемовини. Наведемо деякі відгуки від інвесторів:

  • Керівний партнер VC із США: «Бачили сьогодні багато AR-проектів, але нічого настільки просунутого. Ми справді зацікавлені у інвестуванні, вишліть будь ласка усі дані, які є».
  • Family office з Європи: «Ми інвестуємо вдовгу, і беремо участь у кожному раунді. Для нас найголовніше — це бачення засновників, їхня пристрасть до проекту та здатність його реалізувати. Ми це все бачимо (в українських проектах — ред.), будь ласка, вишліть нам матеріали».
  • Інвестор у web3 та крипто: «Навіть найменші юзер-кейси для туристичних AR-гайдів можуть перерости у велику історію успіху. А в XSight бачу набагато більше, ніж це».

Що участь у TechCrunch Disrupt 2022 дала командам

Наводимо кілька відгуків про участь у конференції від українських стартапів.

Команда Howly: «На події панує класна енергетика. Приблизно кожний третій відвідувач павільйону України був інвестором. Було корисно зрозуміти, що для них важливо і на яких зонах бізнесу варто фокусуватись в наступні роки. Ще один великий плюс — отримали багато контактів потужних стартаперів та журналістів».

Команда Shortage: «Це була крута можливість заявити про свій продукт, відточити пітч до деталей і отримати швидкий фідбек. Shortage цікавились інвестори, фонди, акселератори і міжнародні компанії, такі як Japan Arline’s, Nextdoor та інші. Мали низку продуктивних зустрічей вже під час конференції».

Команда Numo: «Я думаю, дні на Techcrunch Disrupt ми запам’ятаємо на все життя. Ми пітчили наш продукт зі сцени, а інші учасники українського павільйону називали нас startup with crazy traction, оскільки ми виросли до 15 000 MRR за три місяці. Зробили більше 500 пітчів».

Команда Harmix: «Неймовірний івент і потужна українська делегація. Під час всієї поїздки відчувався вайб Долини, де на кожному кутку ти презентуєш свою ідею, знайомишся з класними людьми та домовляєшся про співпрацю. Ми отримали зв’язки з основними бізнес-партнерами, такими як Spotify, TikTok, Meta та познайомилися зі стартап-тусовкою Сан-Франциско».

Команда Nanit robots: «Ми отримали 15 передзамовлень частково від людей, а частково від Google Launchpad для розвитку STEM-освіти у Бостоні. Домовилися про співпрацю з японською неприбутковою організацією Jetra, що залучає ресурси для виходу бізнесів на ринок Японії. Знайшли потенційного партнера для масового виробництва в США — Horizon NEXT — з яким будемо вести перемовини. Nanit Robot зацікавив такі інвестиційні фонди, як LevelUp, Javelin Venture Partners, Capital Connect, Network VC».

Чому це важливо

Конференція TechCrunch Disrupt 2022 пройшла у Сан-Франциско 18-20 жовтня. Це одна із найбільш відомих стартап-конференцій світу. Щорічно захід відвідують до 10 000 учасників із 125 країн.

Цього року Україна була представлена вперше окремим павільйоном, поряд із іншими високотехнологічними країнами: зокрема, свої павільйони представляють Південна Корея, Японія, Сингапур тощо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук