Українська ІТ-галузь під час війни: де шукати роботу програмістам та чого очікувати від ринку у 2023 році? 

Навіть попри війну, ІТ-ринок України продовжує розвиватися та збільшувати робочі місця. Що спонукає цьому та які прогнози на наступний рік? Як українським програмістам шукати роботу в умовах воєнного стану? Чому віддалена робота стала невід’ємною частиною українського розробника ще до війни та які рекомендації для успішного працевлаштування? Давайте дізнаємося.

Стан українського ІТ-ринку до 24 Лютого 

Зростання ІТ-ринку України в пропорції на 50% продовжувалось до самої війни. А в лютому 2022, за даними Національного Банку України, показник експорту українського ІТ ринку досяг небачених розмірів – $839 млн (минулого року ця сума складала $480 млн).

IT Ukraine Association зазначає, що українське ІТ довоєнного стану забезпечувало 37% експорту в наданні комп’ютерних послуг, що загалом склало $6,8 млрд надходжень. 

Щодо самої кількості спеціалістів, то їх налічувалось 285 000.

ІТ-ринок України в умовах війни

Війна не зупинила розвиток провідних галузей України – ІТ-ринок виріс на 23% і ця цифра продовжує рости. Тобто, до сьогодні ІТ-ринок не лише встояв в умовах війни, а й зберігає свою діяльність та допомагає Збройним Силам України та Україні – загалом було перераховано 806 млн гривень на благодійні фонди та на гуманітарні цілі.

Що ж до перерозподілу середовищ ІТ-кластерів, то це досі Київ (звичайно не так, як до війни, тим паче дані приємно вражають). В столиці активно працюють щонайменше 52 аутсорсингові компанії, приблизно 1300 продуктових та, якщо враховувати статистику за фріланс-мережею, розробників в Києві близько 26000. 

ІТ-кластери в інших містах також продовжують свою роботу. МінЦифра підготувала детальний дашборд стосовно актуальної інформації по містах України – здебільшого, Львів, Одеса, Дніпро та Вінниця залишаються в строю. 

Щодо переміщення талантів за кордон, то це 20% з усієї кількості українських розробників. Начебто, невтішна цифра, але тут є уточнення – виїхали з місць, де бойові дії проходять активно та з цієї кількості 64% – це жінки. 

Що з вакансіями та зарплатами? 

На це питання можна відповісти інформацією з аналітичних даних: 

  • переважна більшість ІТ-працівників не відчули змін в роботі (65%) та доходах (77%) з початком війни;
  • попит на кваліфікованих кадрів збільшується з кожною хвилиною;
  • Ukraine IT Association стверджує, що 52% компаній зберегли 100% своїх контрактів, 32% компаній – 90-99% контрактів;
  • середня зарплата Senior-ів під час війни склала $3400 проти $3300 у грудні 2021 року. Можна стверджувати, що медіани ростуть. Зарплати інших спеціалістів також не застрягли на місці: у Middle на $200, до $2600, у Junior та Intern – на $50 (до $950 та $450 відповідно). 

Що змінилося в ІТ під час війни?

Тому, відповідаючи на питання «що з вакансіями та зарплатами» – з ними все добре, потреба у кваліфікованих розробниках набирає обертів. 

Як залишитися затребуваним на ринку ІТ зараз та у 2023 році? 

Авжеж, працювати в умовах воєнного стану важко – через небезпеку ракетних ударів під час повітряних тривог, через стрес за життя близьких та інші складнощі. Навіть клієнти, знаючи про всі переваги роботи з українськими розробниками, відчувають невпевненість в залученні їх до своїх проектів: чи буде в розробника можливість працювати або ж чи буде у нього все необхідне для цього, чи не впаде інтернет-зв’язок або інші необхідні комунікації. Проте найголовніший страх – це страх за життя цього ж розробника. 

Але тут можна сміливо додати, що на дев’ятий місяць війни, українцям не страшно – вони роблять все, щоб працювати: в їх укриттях облаштований безперебійний зв’язок, вдосталь запасів води та їжі тощо. Вони знають, що працюють на економічному фронті, на майбутнє країни. Вже не кажучи про те, що багато хто приєднався до лав Збройних Сил України та до ІТ Армії

Що ж до самої роботи, то українському розробнику є «де розвернутися». Так, дійсно, окрім працевлаштування в аутсорсингових та продуктових компаніях, є опція бути затребуваним на фрілансі. Авжеж, там є свої нюанси, тому про альтернативу мова піде трохи нижче. 

Популярність мов програмування в Україні

Сучасному спеціалісту в ІТ-сфері потрібно бути достатньо скіллованим (мова йде не тільки про хард скіли, але і про софт– також). Які мови програмування будуть і надалі в тренді як для освоєння, так і для попиту у клієнтів, дивимося таблицю нижче:

JavaScript, та його фреймворки та бібліотеки, не здають першої позиції вже досить довго – так буде й надалі (особливо ReactJS, NodeJS та TypeScript). 

Пошук роботи – що робити? 

Ще до початку війни розробник встиг звикнути до міксованого режиму роботи – або офіс, або офіс/віддалено; або ж взагалі тільки віддалено. Так, ще під час пандемії українці пристосували свої домівки та квартири до умов праці, тому й не дивно, що в відносно безпечних регіонах України розробники не припинили свою роботу. Згідно з опитуванням, 44% ІТ-працівників надають перевагу оферам, в яких є умова працювати віддалено. 

Тут постає декілька питань: як, працюючи віддалено, зберегти вмотивованість до розвитку? Щобільше, як в умовах воєнного стану зберегти попит на свою експертизу на ринку праці? 

Ось декілька рекомендацій стосовно цього: 

  • Продовжувати працювати. Як би не банально це звучало, але так – робота допомагає нівелювати стрес, а в більш глобальному сенсі – кожен працюючий допомагає на економічному фронті. Якщо є робота – продовжувати працювати, якщо немає – шукати (тим паче, з кожним тижнем з’являються нові вакансії)
  • Невпинно розвиватися. Постійне вдосконалення своїх навичок допоможе залишитися в строю не тільки під час війни, але й у мирний час також. Навіть пролистуючи свій телефон, можна приділити трохи часу для того, щоб закріпити нові знання або ж дізнатися щось нове. 
  • Мати чітку мету. Формулювання точної цілі допомагає виокремити шлях до її реалізації. Планувати майбутнє треба вже зараз, адже це тільки стимулює працювати якісніше.
  • Скласти RoadMap. На основі мети можна скласти план до її втілення – за таблицею вище та додатковими даними можна відстежити, які мови програмування будуть в попиті зараз та у майбутньому.

Як українському розробнику не розгубитися у процесі пошуку роботи? Уявімо – ти волієш і надалі працювати віддалено, підтримувати свій ворк-лайф баланс й після воєнного стану та отримувати конкурентну заробітну плату? Тоді тобі сюди – на Devler.io

Devler.io – місце щасливих клієнтів та успішних розробників 

Devler.io – це платформа, що поєднує клієнтів з усього світу з розробниками зі Східної Європи. Платформа створена українцями, її креатор та засновник – Юрій Добрянський

«Головною ідеєю, роздумуючи про створення Devler.io, було побудувати таку приватну спільноту, де розробники з України, або інших країн Східної Європи, які мають сильні технічні навички та досвід, могли б працювати з перевіреними клієнтами, підтримувати свій work-life balance та отримувати ставку вище ринкової. Своєю чергою, клієнти були б орієнтовані на наймі цих розробників, адже, щоб доєднатися до спільноти Devler.io, потрібно пройти кілька етапів перевірки».

Так, Devler.io є саме тим місцем, де клієнт зустріне перевірених професіоналів, гарантії, довіру, зручність і простоту спілкування. А розробник, своєю чергою, отримує більше свободи, регулярні проекти (які він може обрати з вибраних за його досвідом) та справедливу компенсацію.

Що очікувати ІТ-галузі України у 2023? 

Важко передбачити, як розвиватиметься українське ІТ далі. Це стане зрозуміло після нашої перемоги. Проте, з поступовою інтеграцією в ЄС ми можемо отримати більший доступ до європейського та світового ринку, в цілому. Проте вже зараз можна виокремити такі аспекти

  • Популярність віддаленої роботи. Клієнти з усього світу і надалі будуть зацікавлені в залученні талановитих розробників з України. 
  • Підвищений попит на програмістів у Східній Європі. Східна Європа привертає увагу все більшу кількість глобальних підприємств привабливими цінами на послуги розробників, високоякісною технічною освітою та великим набором талантів. 
  • Більший експорт ІТ-послуг. Якщо нинішні тенденції збережуться, експортний обіг досягне $8,5 млрд (на 23% більше, ніж минулого року).

Український ІТ-ринок не зупинив ковід, не зупинить і війна – недаремно про українців говорять, як про працелюбний та відданий народ.

Підсумовуючи усе вище, можна зробити висновок, що ІТ-галузь України розвивається досить активними темпами, попри війну. Українські розробники продовжують працювати, розвиватися та задовольняти потреби клієнтів та їх бізнесів. А про пошук самої роботи годі й говорити – вакансії є та будуть. 

Тому, якщо ти розробник з України або з іншої країни Східної Європи – долучайся до Ліги розробників на платформі Devler.io. Тримай роботу та життя в балансі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук