Хто створив Membrana Media — запущений в березні 2022 року AdTech з офісами в Україні та Португалії

Другого листопада на сайті AIN.UA вийшов матеріал про компанію Membrana Media. В ньому були наведені тези з розслідування двох авторів, які ідентифікували себе як PR-спеціаліста Ольгу Біденко та Optimization Manager Олену Ружицьку. Зокрема йшлося про те, що Membrana Media може мати зв’язки з сервісом російського походження Notsy.io

Після виходу матеріалу до редакції AIN.UA звернувся представник Membrana Media, який ідентифікував себе як PR-спеціаліста Анастасію Пилипенко з вимогою видалити матеріал, бо він є «недостовірним» — група компаній Membrana Media, за її словами, заснована виключно громадянами України. Згодом редакція отримала вже адвокатський запит від юриста Дениса Полущенка. Причина — твердження, що Membrana Media має російське коріння, «сформульоване за допомогою маніпулювання інформацією з мережі Інтернет, а не з офіційних джерел».

І хоча «російське коріння» — це не про юрособи, редакція AIN.UA зацікавлена у публікації точної інформації.

Тому, перш за все, ми взялись перевірити, чи є офіційним джерелом інформації сайт membrana.media та пошти в ньому. Ми хотіли зрозуміти, чи можемо вважати офіційними коментарі, отримані від імейлів в домені @membrana.media. Перепитали у імейла [email protected], вказаного в офіційному реєстрі при реєстрації ТОВ «Мембрана Україна». І отримали позитивну відповідь.

Зважаючи на це, офіційними є не тільки коментарі від пошт в цьому домені, а й інша інформація на сайті. Це важливо. 

«Усі засновники компанії виключно громадяни України», — запевнила нас піарник компанії Анастасія Пилипенко. Втім на сайті Membrana Media в переліку команди проекту є людина на ім’я Дмитро Шашкін. Він підписаний як CTO та співзасновник. Посилання з його фото на сайті Membrana, як і в інших співробітників, веде на Linkedin-профіль. Посада в профілі підписана як CTO/Co-founder в Membrana Media. До Португалії досвід роботи цього профілю на ім’я Дмитро Шашкін… в Калінінграді. 

Ми попросили розслідувачів з Molfar перевірити громадянство Шашкіна і ось що там знайшли. 

На момент написання тексту на ім’я Дмитро Шашкін існує активне «ИП» (аналог ФОП 3-ї групи в росії). Вид діяльності — розробка комп’ютерного забезпечення, місце реєстрації — Калінінград. Мейл, вказаний при реєстрації в офіційному реєстрі «ИП», — [email protected]. Якщо шукати за цим імейлом, наприклад, в Skype, то ось що знаходить: 

Пошук в Skype за мейлом [email protected]

І не тільки в Skype. Також Molfar вдалось знайти російський паспорт Шашкіна, який є в розпорядженні редакції. До війни Шашкін проживав у Калінінграді, про що свідчать знайдені Molfar замовлення їжі через сервіс «Яндекс.Еда». 

Зліва — фото з Linkedin, на який веде посилання з офіційного сайту Membrana.Media. Справа — фото скайп-акаунта, який знаходить по мейлу з офіційного реєстру «ИП» в росії.

Таким чином на офіційному сайті Membrana кофаундером вказана людина, якої нема в відомих нам юрособах Membrana, але з ідентичними іменем і прізвищем та деякими схожими деталями на людину, яка має російське громадянство та зареєстрована як «ИП» в росії. Чи знали про це юрист та PR-фахівець Membrana на момент своїх запитів і чим це пояснюється — наразі редакції AIN.UA невідомо. 

Про що йшлось в оригінальному розслідуванні

В оригінальному розслідуванні автори звернули увагу, що AdTech-компанія Membrana Media з офісом в Україні та Португалії, яку створили на початку 2022, з перших днів мала продукт, команду та українських клієнтів. При цьому, за словами авторів, продукт Membrana подібний, в тому числі з подібностями на рівні коду, продукту Notsy.io

Зареєстрований в Нідерландах Notsy вийшов на ринок з продуктом Yield Master у травні 2020 року. Першим клієнтом, якщо вірити інтерв’ю, став російський сервіс Zaycev.net, який в лютому 2021 заплатив 3,8 млн рублів штрафу за піратський контент. Також автори наводять й інші інтерв’ю в ЗМІ: тут кофаундер Notsy Михайло Кудрявський розповідає, як Notsy у співпраці з «Академік.ру» збільшили в Google трафік, а тут — як без бюджету запускали programmatic у росії.

Автори звернули увагу, що кофаундер Notsy Михайло Кудрявський є поточним кофаундером та CEO Membrana Media. Деякі Linkedin-акаунти, які ідентифікували себе як співробітників Notsy, в тому числі як топ-менеджерів — з Калінінграду і поєднані попередніми роботодавцями, як наприклад Ultimate Guitar та WSM Group. А також, що деякі Linkedin-акаунти, які попередньо ідентифікували себе як співробітників Notsy, тепер почали підписуватись як співробітники «Мембрани».

Згідно з розслідуванням, Михайло Кудрявський якийсь час жив і працював в росії, дружина Кудрявського є громадянкою рф і мала там нерухомість. Додатково розслідувачі з Molfar знайшли виконавчі провадження за 2017-й та 2019-й роки, виписки замовлень через «Яндекс.Еда» по лютий 2022 включно, а також акаунт на Avito і акаунти на сервісах кур’єрських послуг в росії.

Брат Кудрявського, Сергій, який тепер є співзасновником української юрособи ТОВ «Мембрана Україна» і в Linkedin-акаунті поряд з ім’ям якого написано CFO групи Membrana Media, працював на російський «Лукойл». 

З одного боку багато інформації, яка наведена у розслідуванні, не містить посилання на офіційні джерела, з іншого — вона взята з відкритих джерел (соціальні мережі, опубліковані інтерв’ю, тощо) і ця інформація наявна у вільному доступі. Тож це привід попросити компанію прокоментувати.

Що кажуть в компанії?

В офіційному коментарі Membrana, чомусь із посиланням на невизначені відкриті джерела, підтвердила, що частина команди Notsy знаходилась в Калінінграді (росія). Після повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомляють в Membrana, Notsy припинили свою роботу з російськими клієнтами, а російську команду релокували в Європу. Втім надані «Мембраною» редакції AIN.UA формулювання доволі обтічні:

За даними з відкритих джерел, значна частина команди Notsy була з України і частина з Калінінграду (росія), проте, останні здійснили релокейт в Європу після повномасштабного вторгнення росії в Україну. В той же час Notsy припинили свою роботу з російськими клієнтами.

Команда, про яку йдеться у статті, з моменту заснування компанії працює виключно у Membrana Media. Після лютого 2022 року керівництво компанії релокувало всіх співробітників до Португалії. Зв’язки з попередніми російськими роботодавцями було розірвано задовго до початку повномасштабного вторгнення. Більше того, протягом останніх 8 місяців компанія розширила найм співробітників в Україні, виплачує офіційну конкурентну зарплату та здійснює відповідні податкові відрахування.

В компанії повідомляють, шо Михайло Кудрявський має українське громадянство, і хоча в розслідуванні російський період його життя випливає не з «офіційних джерел», в компанії це не коментують і не спростовують. А також в компанії підтвердили російське громадянство дружини Кудрявського, зазначивши, що вона зараз в росії не проживає.

Крім того, в компанії підтвердили, що Сергій Кудрявський працював на російський LUKOIL, але зазначили, що це було в минулому і відбувалось через гілку Одеського НПЗ, звідки Сергій був переведений на Кіпр і далі в Хорватію. Що наразі не суперечить твердженням оригінального розслідування, адже не робить Lukoil не російською компанією так само, як гілка Microsoft в Україні не робить її не американською. 

Аргументація Membrana Media будується на твердженні, що якщо юрособи зареєстровані на громадян України – таку компанію не можна називати «російське коріння».

Питання без відповідей 

Як вже було сказано, редакція AIN.UA зацікавлена у публікації точної інформації. Тому під час перевірки у відповідь на вимогу юриста та PR-фахівця Membrana підготувала низку питань, для з’ясування деталей про припинення Notsy та створення Membrana. Вони мали розкрити чи є Membrana «спадкоємцем» Notsy з огляду на працівників, код та рекламні контракти? Редакція попросила представників Membrana прокоментувати деякі з цих питань. Повна відповідь отримана від мейла в домені membrana.media, підписаного як «Mike Kudriavsky», наведена в кінці матеріалу. Ряд питань там залишили без відповіді, ось вони:

  • Чим саме займались співробітники Notsy в Калінінграді, скільки їх було та чому саме там був найбільший хаб топ-менеджерів?
  • Згідно з листом PR-фахівця Membrana, на початку 2022 Михайло Кудрявський «ухвалив рішення створити українську компанію Membrana Media, та припинити розвиток Notsy». З чим пов’язане таке рішення стосовно компанії, яка зареєстрована в Нідерландах?
  • Як саме сталось «припинення розвитку» Notsy? Компанію закрили чи вона досі працює? Особисто Михайло Кудрявський (як фаундер Notsy) як закривав справи?
  • Чи було перенесення / переведення ресурсів та клієнтів з Notsy в Membrana.media? Конкретно співробітники, контракти з клієнтами та код були перенесені / переведені?

Загальні висновки такі

З одного боку, серед відомих нам юрособ «Мембрани» в українських реєстрах справді нема громадян росії. З іншого боку, на сайті, офіційність якого підтверджена з офіційного мейла ТОВ «Мембрана Україна», співзасновником підписана людина з ідентичними іменем і прізвищем та схожими деталями на людину, яка має російське громадянство та зареєстрована як «ИП» в росії. З одного боку, компанія відкрито коментує російську команду Notsy, з іншого в дуже обтічних формулюваннях коментує її в контексті себе. 

Представники компанії, які відповідали на питання AIN.UA, не відповіли на питання про долю Notsy. Надане формулювання «вирішили припинити розвиток» не конкретне — компанію продали / віддали / залишили собі / закрили? До речі, сайт notsy.io досі працює.

Представники компанії не відповіли, для чого було «припиняти розвиток» Notsy. Адже вона зареєстрована в Нідерландах. І, згідно з офіційним коментарем Membrana, закрила контракти з російськими клієнтами та релокувала команду з росії. Таких зараз тисячі, та не всі «припиняють розвиток».

Представники компанії не відповіли, чи є Membrana «спадкоємцем» Notsy з огляду на код, працівників та контракти з клієнтами. Одночасно на офіційному сайті Membrana один із кейсів сформульований так: «У 2021 році Obozrevatel.com почав співпрацювати з Notsy BV, нині Membrana Media».

Редакція AIN.UA навіть не піднімає тему роботи на російський ринок після 2014 року. Реальність така, що до 24.02.2022 року десятки, якщо не сотні українських IT-компаній мали бізнеси в росії та для російського ринку. Головне сьогодні — прозорість в тому, що і як змінилось після 24.02.2022. І якщо вірно твердження Membrana.Media, що через їх AdTech продукт для ЗМІ охоплення їх мережі складає 70% користувачів інтернету 16+ в Україні, то це є темою суспільного інтересу.

Текст може доповнюватись.


Повна відповідь Membrana на наші запитання без скорочень та редактури: 

На початку 2022 року на ринок України зайшла мережа Membrana Media. Вона створює відеоконтент для онлайн ЗМІ, розміщує відеорекламу у своєму плеєрі, а також надає інші послуги з монетизації банерів та відео на сайтах. Серед порталів, які співпрацюють з Membrana Media, зокрема є такі відомі видання, як «Українська правда», НВ, «24 Канал», Група 1+1, Obozrevatel. Охоплення мережі на даний момент складає біля 70% користувачів інтернету в Україні 16+ (за даними Gemius). Згідно зі звітами компанії, за 9 місяців роботи на ринку України вона допомогла українським паблішерам заробити понад 60 млн гривень.

Засновники та походження Membrana Media

Membrana Media було створено в березні 2022 року. Юридичні особи зареєстровано в Україні та Португалії. Засновник та CEO компанії — підприємець Михайло Кудрявський. Він має громадянство України, але мешкає в ЄС. У його LinkedIn-профілі локацією вказані Нідерланди та навчання у КНУ ім. Тараса Шевченка, у Facebook локація — Київ. В інтернеті та медіа він був відомий раніше як засновник зареєстрованої в Європі компанії Notsy, яка продавала послуги programmatic-реклами для паблішерів. Михаїл багато публікувався у медіа про підприємництво. Так, у своїй статті на MC.Today він був підписаний як генеральний директор Notsy. 

За даними з відкритих джерел, значна частина команди Notsy була з України і частина з Калінінграду (Росія), проте, останні здійснили релокейт в Європу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Також в той же час Notsy припинили свою роботу з російськими клієнтами. CFO компанії (та співзасновник її української юрособи) — Сергій Кудрявський, брат Михайла. В його Linkedin-профілі серед попередніх місць роботи вказані кіпрський та хорватський «Лукойл», гілки однієї з найбільших російських нафтових компаній. Проте, в рамках роботи на LUKOIL Сергій був співробітником Одеського НПЗ з 2003 року, потім переведений на Кіпр, а потім до Хорватії, де він і проживає наразі як самозайнята особа.

Ядро команди Membrana Media складають люди, які до 2022 року проживали або працювали у різних країнах, розвивали там сервіси з монетизації. Переважна більшість співробітників компанії — українці, здебільшого мешкають на території України: в Києві, Харкові, Одесі тощо, інша частина компанії працює з Європи.

«Команда з моменту заснування компанії працює лише у Membrana Media. З початку війни ми релокували співробітників до ЄС. Всі зв’язки з попередніми російськими роботодавцями та клієнтами було завершено з моменту повномасштабного вторгнення. На додаток, за останні 8 місяців ми розширили найм в Україні, виплачуємо офіційну зарплату та проводимо відповідні податкові відрахування», – підкреслюють у Membrana Media. 

Клієнтами Membrana Media є компанії в Україні та країнах Європи, Туреччини та США. Російських видавців серед клієнтів Membrana Media немає

Позиція Membrana Media щодо війни та благодійність

За словами засновників, Membrana Media було створено саме як відповідь на війну. Точніше, на ті процеси, які почали відбуватися на ринку паблішерів України одразу після її початку. В перші ж дні реклама на ринку видавців впала на 70-80%. Рекламодавці просто зупиняли будь-які активності. Membrana Media сфокусувалась на українському ринку через гостру потребу українських паблішерів у додаткових коштах з березня 2022 року.

Проукраїнська позиція компанії та її команди очевидна з її дій. З початку повномасштабного вторгнення Membrana Media надає допомогу двом благодійним фондам України. Зокрема, фонд «Благомай», який підтримує українських дітей-сиріт, а фонд Umbrella збирає кошти для допомоги ЗСУ. Загальна кількість донатів на цей момент склала понад 500 000 грн.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук