Як працювати за комп’ютером, якщо немає світла: кейси підготовки до відключення

1

З 10 жовтня 2022 року російські загарбники продовжують масові обстріли українських міст, і через пошкодження електромереж багато осель та бізнесів лишаються без світла у робочі години. AIN.UA зібрав кілька історій компаній та людей, чия основна робота — за ноутбуком чи комп’ютером.

Ми питали, чи міняли вони графік та організацію робочого дня, якими гаджетами користуються, коли немає світла, щоб покращити якість зв’язку та тривалість роботи.

Олександр Перевозник, Information Technology Solutions Architect у «PZU Україна»:

(Олександр опублікував свої поради у Facebook, наводимо їх тут з дозволу автора)

«Маю надію, що мій досвід у побудові невеличкого але більш менш надійного джерела живлення в домашніх умовах комусь станеться в нагоді.

По-перше, на вхід мав таку задачу: працюємо віддалено, маємо на сім’ю пару ноутбуків, пару телефонів, монітор (тимчасового використання) та потребу в разі чого підзарядити ліхтарик.

Світла може не бути 5, 6 годин (хтозна). Зарядки на ноутах вистачить десь на 1,5-2 години в залежності від того, що робити. Телефони протримаються значно довше, але якщо один з них буде роздавати по Wi-Fi інтернет, то витрачатиме він енергію дуже швидко і йому буде потрібно живлення, а сяде він за десь півтори години.

І тут, дійсно, можуть допомогти павербанки, але на мою думку це — посереднє рішення в даному випадку (хай навіть буде три штуки по 20 000 mAh кожен). Краще мати єдине джерело живлення десь на 4-5 годин. Це такий собі середній підрахунок із певною похибкою. І дійсно, якщо вже пропадає світло по всьому району, місту, то ніякий телефон із інтернетом не допоможе, але хоч в офлайні можна буде попрацювати, але і тут за певних обмежень «дякуючи» нашим недрузям з поребрика.

По-друге, автомобільний акумулятор купувати додому щось не дуже хотілося, бо виженуть. Хоча, за певних умов, це вигідно: якщо у вас є автомобіль — то можна купити такий самий, як в авто, і мати таку собі запаску на зиму. Я думав над тим, щоб підібрати щось більш-менш невеличке та із звичайним різьбовим з’єднанням для клем для зручності, щоб не треба було шукати спеціальні затискачі.

Для цього придбав:

  • Два тайваньських 12В Sealed Lead Acid (SLA або свинцево-кислотний акумулятор) на 15Аh кожний, одного року та місяця випуску (що виявилося важливим).
  • Один інвертор з 12В на 220В та на 1000Вт (спеціально із підвищеною потужністю, але із розрахунку, що не буду підключати фен, праску або холодильник. Тобто, пристрої, де є двигун із великими скачками току, або більше ніж 1200 Вт, бо тут потрібні із правильною синусоїдою та інші складні для мене знання).
  • 12В зарядний пристрій для акумуляторних батарей (обов’язково треба підбирати, щоб такий девайс підходив за типом акумулятору, його ємністю та напругою, в моєму випадку пристрій був куплений раніше задля вирішення іншої задачі). Можна купувати розумні пристрої, але вони можуть бути дорожчі.
  • Чорний та червоний дроти, металеві вушка, крокодили, металеві закрутки метелики і звичайні закрутки і ще декілька витратних матеріалів, щоб самому зробити необхідні дроти та перехідники.

Все це добро зібрав в єдину конструкцію:

  • Два акумулятори з’єднуємо за полярністю червоний з червоним, чорний з чорним і отримуємо 30Ah.
  • Клеми від інвертора підключаємо відповідно: чорна до чорної, червона до червоної і тільки потім вмикаємо/вимикаємо інвертор.
  • До інвертора, який має USВ-роз’єм та звичайну євро- або універсальну розетку, під’єднуємо штекер на 220В від блока живлення ноутбука або підключаємо подовжувач із двома-трьома розетками і працюємо собі.
  • Якщо треба підзарядити, від’єднуємо будь-яку клему (можна обидві) від інвертора (на клему бажано надіти якусь пластикову заглушку), і підключаємо зарядний пристрій крокодилами до метеликів (спочатку червоний, потім чорний). Потім підключаємо до 220В, обираємо режим 12V STD і чекаємо повного заряду акумуляторів, коли є світло. Відмикаємо у зворотному порядку.

Важливо! Ми провели тестування наживо. Були підключені два ноутбуки та один смартфон, який роздавав інтернет по Wi-Fi. На ноутбуках велась звичайна робота з текстом та використовувався веб-браузер для роботи у веб-додатку із діаграмою. Також провели одну веб-конференцію на 30 хв та декілька дзвінків по коммунікатору з ноутбука.

Акумулятори протримались 2 години 35 хв за умови, що вони нові й були повністю заряджені, а робота була більш менш повільною (якщо порівнювати з чимось активним, наприклад, обробкою відеографіки).

Як висновок: дійсно для забезпечення чотирьох годин роботи згідно до заявлених умов треба мати не два акумулятори на загальні 30Ah, а чотири акумулятори на загальні 60Ah і це десь на 700 Вт».

Іван Примаченко, співзасновник української освітньої онлайн-платформи Prometheus:

«Команда Prometheus працює дистанційно з різних міст України, тому маємо ситуацію, коли хтось з електрикою і зв’язком, а хтось офлайн. Крім очевидних заходів (акумулятори та кілька паралельних мобільних операторів) використовуємо змішані онлайн-зустрічі (ті, хто мають зв’язок, приходять на зустріч, ті, хто офлайн — роблять письмовий апдейт) та намагаємося по-максимуму працювати в локальному середовищі, для мінімізації простою. Ну і, звичайно, донатимо на ЗСУ і ППО».

Роман Рибальченко, засновник маркетингової агенції Roman.ua:

(Ці поради Роман публікував у Twitter, наводимо їх тут з дозволу автора)

«Ноутбуки, планшети, зарядки, освітлення:

  • Перше і головне — завжди заряджені. Якщо є змога придбати — рекомендую Macbook на M1/M2, тримає батарею приблизно робочий день.
  • Також непоганий варіант — будь-який iPad з під’єднаною мишкою через перехідник Lightning-USB та USB-клавіатурою на батарейках (в мене це давно — Logitech K480 Wireless).
  • До сучасних ноутбуків ми придбали всім колегам павербанки 20 000 mAh Trust Laro USB-C Laptop 65W та перехідники тим, у кого не Macbook з Type-C, наприклад, під наші Asus.
  • Я придбав для себе ще інвертор до акумуляторів від мого інструменту Ryobi (в мене все одно є три акумулятори на 10 Ah сумарно).
Фото: Роман Рибальченко
  • Часто використовую легкі й потужні GAN-зарядки, особливо якщо у вас з’явилося 220 і треба швидко від однієї розетки зарядити декілька девайсів.
  • Ліхтарики наключні, потужні разом з будь якою склянкою перетворюються на lantern, бажано брати з зарядкою від USB/220 або на батарейках типу 18650 в залежності від іншого сетапу. Приміром, Nitecore Tube, Olight I1R, Nitecore TUP.
  • Комплекти для мобільного інтернету на основі досвіду окупації та досвіду, коли базові станції телеком-операторів працюють на батареях або генераторах. Є два комплекти: простий та більш надійний:
    • На основі модему X-PRO 4G ZTE mf79 (працює від USB, тобто павербанку або ноутбука), Якщо працює від ноутбука — ви маєте сидіти в декількох метрах від вікна/антени) + кабелі + антена типу 4G/3G-антени RunBit Alta SMA. Ціна: трохи більше 3000 грн.
    • На основі Olax AX6 Pro (працює з акумулятором до 10 годин) + кабелі + антена. Ціна: близько 4500 грн.
    • Обидва варіанти роздають Wi-Fi. Обидва варіанти можуть зачепитися на ту базову станцію, що має інтернет. Антену треба буде встановить максимально високо за вікном або у вікні (навіть на книжках або драбині).
    • SIM-карту можна використовувати свого мобільного оператора (у «Київстара» є окрема SIM-пара, щоб не платити ще раз з обмеженням 40-60 ГБ на місяць в більшості пакетів) або придбати за 300 грн на місяць сімку «Київстара» з 300 ГБ інтернету».

Назар Третяк, співвласник львівського провайдера «Астра»:

Про роботу компанії: «Для нас, у Львові, питання відключень електроенергії не нове. Звичайно це не віялові відключення, як зараз, та не зникнення живлення внаслідок влучання ворожих ракет. Останні, може, років сім проблеми з подачею електроенергії все частішали та частішали.

Працюючи за таких умов, ми вже були підготовані до таких ситуацій як сьогодні. Перш за все ми вже роками будуємо мережі по технології PON (пасивна оптоволоконна мережа), а також модернізовуємо застарілі сегменти FTTB (оптика до будинку, мідь через комутатор до квартири). Всі наші базові станції зарезервовані, де була можливість, двома вводами, а загалом — промисловими блоками безперебійного живлення, які забезпечують автономну роботу на доволі довгий час.

Ми знаємо, скільки часу може пропрацювати база на акумуляторах, і в разі необхідності підключаємо бензиновий генератор, якщо живлення може бути відсутнім довше по часу, ніж здатні забезпечити акумулятори. Там, де у нас ще досі FTTB, будинкові комутатори теж є зарезервовані на декілька годин автономної роботи. Тому, коли 10 жовтня російські ракети вивели з ладу електропостачання в місті на приблизно 10 годин, ми пройшли цей виклик нормально. Всі ключові вузли працювали».

Про роботу на власному досвіді: «Мій власний досвід роботи при перебоях електроенергії базується на тому, про що я згадав вище. Живучи в місті, де перебої з енергопостачанням — не така вже й рідкість, я користуюсь для роботи ноутбуком, який і так працює постійно від штатного акумулятора. Підзаряджаю аналогічно смартфону — коли розряджається батарейка.

Маю декілька павербанків, які тримаю постійно зарядженими, для підстрахування смартфона у разі необхідності. Інтернет почав резервувати лише нещодавно, оскільки лише декілька місяців тому провайдер на моєму будинку (не «Астра», а інший) встановив на своєму вузлі безперебійник.

Фото надане спікером

Роутер та медіаконвертор зарезервовані мінібезперебійниками (Mini UPS V1203W), які здатні живити обладнання до чотирьох годин. Звичайно, я міг би дозволити собі поставити сильніші пристрої резервного живлення для інтернету, проте, враховуючи, що вузол провайдера може пропрацювати автономно від сили дві години, ноутбук три-чотири, то не бачу сенсу в збільшенні часу підтримки мережевого обладнання».

Матеріал будемо доповнювати.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Люди, може досить ставитися до Примаченка як до нормальної людини і експерта? Це рускаязичний аферист, який на чужому сервері запустив готову LMS. Сам по собі він нічого не вартий барига.

Пошук