Депутати ухвалили законопроект про бронювання військовозобовʼязаних. Що змінилося

Читати на RU

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 7687. Він регулює порядок бронювання військовозобовʼязаних під час мобілізації і категорії чоловіків, які не підлягають призову.

«Оновлені правила бронювання працівників дозволять зберегти кадровий потенціал підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки», — зазначила Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Уряд має в найкоротший термін привести свої нормативно-правові акти та забезпечити приведення міністерствами та іншими органами виконавчої влади їх актів у відповідність до Закону.

Ухвалене рішення вступить в дію після підпису президента України Володимира Зеленського.

Що нового

В документі є дві зміни у порівнянні із першим читанням.

  1. Надання повноважень Уряду на розробку нового порядку бронювання. Цей порядок має включати критерії віднесення підприємств до критичних.
  2. Дозвіл проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Як повідомляє депутат Ярослав Железняк, про ці нововведення просив бізнес для організації прозорої процедури бронювання. Під цю категорію потенційно потрапляють також ІТ-компанії, але прямо про це не йдеться.

Хто із військовозобов’язаних, які працюють, підпадає бронюванню

Згідно розроблених Міністерством економіки та ухвалених змін до закону, бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (критерії та порядок, за якими здійснюється визначення таких підприємств, встановлюються Кабміном);
  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів.

Під час дії воєнного стану бронювання може також здійснюватися за списком військовозобов’язаних, поданим відповідним органом державної влади, іншим державним органом, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією тощо.

То чи можна тепер бронювати ІТ-спеціалістів?

В Асоціації IT Ukraine вважають, що дві вищезазначені новації дійсно дають таку можливість.

“З перших днів війни Асоціація ініціювала питання бронювання ІТ-фахівців та вносила конкретні пропозиції до Офісу Президента та Кабінету Міністрів. Ці місяці війни показали, наскільки критично важливим є це питання для стабільної роботи ІТ-індустрії. Ми вдячні Уряду, Народним депутатам України, Міністерству економіки та Міністерству цифрової трансформації за відкритий діалог та підтримку галузі, яка в ці важкі для держави часи стала опорою для нашої економіки. Прийнятий закон дасть можливість українським компаніям зберегти контракти та клієнтів”, – підкреслив Костянтин Васюк, виконавчий директора Асоціації.

Критерії для визначення зазначених субʼєктів Асоціація пропонувала наступні:

  1. розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам кожного календарного місяця становить не менше 20 000 грн;
  2. кількість найманих працівників складає не менше 10 осіб;
  3. юридична особа не має податкового боргу, загальна сума якого становить понад 10 мінімальних заробітних плат (виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного календарного року)».

Однак, підкреслимо, що остаточно рішення щодо того, чи підходить підприємство під визначення критично важливого, прийматиме Кабмін.

Чому це важливо

Як пояснив IT-адвокат Максим Носарєв з Tretten Lawyers у колонці для AIN.UA, призвати можуть будь-кого в будь-який момент, якщо людина не потрапляє під бронювання. Зараз в першу чергу розшукують тих, хто має досвід, військову спеціальність. Особливо це стосується дефіцитних військових професій: артилеристи, танкісти, зенітчики та інших. Серед айтішників багато таких, хто закінчив ще в університеті військові кафедру і здобув (часто доволі номінально) офіцерське знання.

Разом з тим, багато спеціалістів більш корисні на роботі, оскільки ІТ-галузь одна з передових, яка зараз допомагає тримати економічний фронт.

Раніше Асоціація IT Ukraine пропонувала уряду запровадити механізм бронювання військовозобовʼязаних, які працюють в ІТ-компаніях або надають таким компаніям послуги як фізичні особи – підприємці. На думку представників галузі, ці рішення необхідні для збільшення експорту товарів та послуг українськими ІТ-компаніями, і, як наслідок, відновлення економіки держави.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук