Проект про єВідрядження допрацювали – скоро його розгляне Кабмін

Читати на RU

Проект єВідрядження, який дозволить тимчасово виїжджати за кордон чоловікам військовозобовʼязаним під час воєнного стану, вже доопрацювали. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з представниками ІТ-галузі, яка відбулась 3 листопада. Також незабаром Верховна Рада розгляне у другому читанні проект про бронювання спеціалістів.

На зустрічі обговорили й інші питання, зокрема подвійне оподаткування українців за кордоном.

єВідрядження і бронювання – який прогрес?

Нагадаємо, 19 серпня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, яка впроваджує експеримент: дозвіл чоловікам виїжджати за кордон у робочі відрядження під назвою «єВідрядження». Згідно з документом, виїхати в робочу поїздку за кордон чоловік зможе на строк до 7 днів, якщо внесе заставу у 200 000 грн (при поверненні в Україну її повертатимуть). Але невдовзі проект відправили на доопрацювання, оскільки положення постанови про внесення застави викликало значний суспільний резонанс. 

За словами Свириденко, за дорученням прем’єр-міністра Міністерство економіки доопрацювало проєкт урядового рішення, відомого як “єВідрядження” – документ направлено до Кабміну

Також вона повідомила, що проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (реєстр. 7687 від 22.08.2022), який передбачає продовження бронювання для співробітників критично важливих для економіки підприємств, буде розглянутий Верховною Радою України у другому читанні вже найближчим часом. Це дозволить розширити перелік військовозобов’язаних, які можуть бути заброньовані підприємствами критично важливих галузей задля ефективного функціонування економіки та забезпечення потреб населення.

Чи дозволять бронювати та їздити за кордон IT-спеціалістам?

Раніше Асоціація IT Ukraine пропонувала уряду надати можливості військовозобовʼязаним чоловікам, які є засновниками, керівниками або працівниками ІТ-компаній, а також ІТ-фахівцям (ФОП), тимчасово виїжджати за кордон під час дії воєнного стану не менш, ніж на 14 днів для потреб ведення бізнесу в порядку оформлення «єВідрядження». А також запровадити механізм бронювання військовозобовʼязаних, які працюють в ІТ-компаніях або надають таким компаніям послуги як фізичні особи – підприємці. На думку представників галузі, ці рішення необхідні для збільшення експорту товарів та послуг українськими ІТ-компаніями, і, як наслідок, відновлення економіки держави.

Наразі невідомо, чи будуть враховані ці пропозиції в доопрацьованих документах. Як зазначила міністр економіки, ці питання непрості.

«ІТ, як і всі інші сектори, працює сьогодні на те, щоб Україна мала можливість працювати, жити, воювати. Україна зацікавлена, щоб ІТ-сфера розвивалася. І ми все робимо для цього. Якщо нам щось не вдається, то тільки тому, що триває війна. І питання стоять й вирішуються сьогодні непрості», – зазначила Юлія Свириденко.

  • Нагадаємо, за результатами 9 місяців, сфера IT продемонструвала зростання на 13%. Підприємствами сфери сплачено за цей період 48 млрд грн податків. Понад півмільярда доларів спрямовано на підтримку ЗСУ та гуманітарної сфери.
  • За даними, які також озвучила Свириденко на зустрічі, експорт комп’ютерних послуг зріс на 23% порівняно з попереднім роком. Українські ІТ-компанії залучили $350 млн інвестицій, навіть у воєнних умовах понад 80% компаній зберегли майже 100% своїх контрактів.

А що з подвійним оподаткуванням українців за кордоном?

Одним з питань, порушених працівниками галузі під час зустрічі, стало подвійне оподаткування українців, які тимчасово виїхали до країн ЄС. Однак, нічого принципово нового тут не запропонували – проблему не можна вирішити іншим чином, окрім як переглядом відповідних чинних договорів про уникнення подвійного оподаткування, укладених Україною з іншими країнами.

Єдине, що наразі доступно платникам податків за кордоном – це інформація про те, в яких країнах та за яких умов справді є ризик стати платником податків, і в яких такий ризик відсутній. При цьому, згідно чинним угодам, кожен конкретний випадок подвійного оподаткування в кожній країні має розглядатися окремоІ Україна захищатиме своїх громадян.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук