На колі з Sequoia керівник FTX грав у LoL. Тепер фонд списує $210 млн інвестицій

Читати на RU

Криптобіржа FTX колись оцінювалася в $32 млрд, а тепер балансує на межі банкрутства. Те, що її керівник Сем Банкман-Фрід не надто серйозно ставився до фінансів, ілюструє історія того, як він піднімав раунд B, розказана інвестором FTX, фондом Sequoia Capital. Ця історія може стати одним з історичних анекдотів про те, як не варто приймати рішення про інвестиції у хайпові проекти.

  • Криптобіржа FTX ще на початку 2022 року отримала оцінку в $32 млрд, під час раунду від SoftBank. Вона видавалася одним із найвідоміших та науспішніших криптопроектів аж до того моменту, коли виявилося, що у неї — глибока криза ліквідності (інвестори виводять кошти). Про історію цих проблем та про угоду з Binance, яка мала врятувати біржу, але так і не відбулася, AIN.UA уже писав докладніше.
  • Через це один із найвідоміших у світі VC-фондів Sequoia Capital оголосив, що списує $210 млн, які він вклав у FTX, перед загрозою банкрутства проекту.
  • На цьому тлі цікавою видається велика стаття про засновника та голову FTX Сема Банкман-Фріда, опублікована фондом у вересні 2022 року. Вона змальовує його як ексцентричного, але геніального підприємця.
  • У статті зокрема наводиться історія про те, як FTX залучив інвестиції від Sequoia. Біржі потрібні були гроші, тож команда влаштувала Zoom-кол із партнерами фонду, щоб обговорити проект. Поведінку Сема під час зустрічі його колеги згадують як «абсолютно фантастичну»: він відповідає на складні питання партнерів і справляє на них гарне враження. Розповідь Сема про супер-додаток, яким має стати FTX, де можна буде робити що хочеш зі своїми грішми, про візію того, як FTX стане продуктом для кожного в світі, дуже вразила партнерів, один із них вигукнув: «Обожнюю цього фаундера!», інший: «Це 10 з 10!».
  • Водночас Head of Product у FTX Рамнік Арора згадує: «Я сидів від нього на відстані кількох метрів. Підходив до нього із думкою про те, як же добре пройшла зустріч. Виявилося, що він упродовж усього дзвінка грав у League of Legends». У статті цей епізод наводиться як приклад геніальності підприємця, який зумів провести зустріч з інвесторами, паралельно граючи в онлайн-гру, де потрібно щосекунди продумувати тактику.

Загалом FTX залучила $1,8 млрд.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук