Власник OLX, холдинг Prosus, вийшов з акціонерів російського VK, списавши акції

Читати на RU

Нідерландський інвестиційний холдинг Prosus, що володіє OLX, вийшла зі складу акціонерів VK (колишній «ВКонтакте»). Як повідомляють у самій VK, частка в розмірі 25,7% була безоплатно списана на користь російської компанії.

Деталі угоди

  • Prosus вийшла зі складу акціонерів VK, безоплатно передавши свою частку (25,7%) російській компанії.
  • Після VK продала ці акції менеджменту за ринковою вартістю — за 24,8 млрд руб (близько $410 млн, хоча коректність її перерахунку в долари за офіційним курсом нацбанку росії викликає питання).
  • 7 березня Prosus попросила своїх представників у раді директорів VK піти у відставку. А вже 8 березня Prosus повідомила про плани списати свою частку у VK. На той момент вартість частки компанії оцінювалася у $700 млн.
  • Нагадаємо, що 17 жовтня Prosus оголосив, що залишає російський ринок та продав сайт оголошень Avito. Сума угоди склала 151 млрд рублів або приблизно $2,4 млрд, а новим власником став колишній гендиректор «Мегафон» Іван Таврін.

Чому це цікаво?

Інший російський бізнес, що також належав Prosus — Avito — з початком повномасштабного вторгнення в Україну декілька разів потрапляв в скандали. На сайті оголошень продавали вкрадені російськими військовими українські речі, а також вербувалися найманці для війни в Україні.

Проте, попри суспільний тиск і звинувачення в прямій підтримці війни та мародерства Prosus довгий час відмовлявся виходити з ринку росії й лише в жовтні таки продала сайт оголошень.

З VK не було такого серйозного суспільного запиту, але холдинг все одно залишив російську компанію, просто списавши всі свої акції, тобто не отримавши за це грошей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук