Російські хакери організували потужну атаку на Portmone — деталі

Читати на RU

10 листопада популярний платіжний сервіс Portmone працював з перебоями у деяких користувачів. Це було повʼязано з потужною DDoS-атакою на сервери компанії, яку, вочевидь організували росіяни. Про це розповів СЕО Portmone Дмитро Басов. Він також розкрив деталі атаки та як її далося відбити.

  • За словами Басова, атака на Portmone.com була «безпрецедентно потужною». Хибних запитів було настільки багато, що DDoS-захист не впорався з потоком зловмисного трафіку.
  • Стабілізувати ситуацію вдалося, коли компанія задіяла захист більш високого рівня. Вже за 20 хвилин, за словами Басова, вдалося відновити роботу більшості сервісів. Додаткові специфічні налаштування зайняли 1,5 години, а загалом атака тривала близько 4 годин, хоча фактично вже була знешкоджена і не впливала на роботу сервісу.
  • Басов підкреслив, що наступні атаки такого характеру будуть знешкоджені за лічені хвилини.

Чому атакували Portmone

«Хочете зрозуміти рівень цінності Portmone як компанії? Трафік атаки безперервно складав 50-60 Гігабіт/сек. Це рівень, при якому починаються проблеми вже на обладнанні провайдерів», – зауважив СЕО сервісу.

Він також додав скріншот з одного з проросійських каналів із закликом долучатися до атаки на Portmone.

Чому це важливо

Portmone – не єдиний український сервіс, який зазнає ворожих кібератак. Тактика росіян, які вже остаточно довели свою військову некомпетентність, наразі носить терористичний характер – вони прагнуть зробити життя простих українців нестерпним, щоб ті захотіли переговорів. Раніше так звані російські «хактивісти» грозилися кібератакувати також ті держави, які допомагають Україні, щоб змусити європейське суспільство обмежити цю підтримку.

Але як завжди, у випадку з росією, гучні погрози на практиці виявляються звичайним блефом. Все, чого спромоглися росіяни в атаці на Portmone – дестабілізувати роботу сервісу на 20 хвилин. В Європі також поки немає помітних паніки від роботи «страшних російських хактивістів». Яка ситуація у росіян на фронтах – ви і самі знаєте.

Не можна недооцінювати ворога, але й переоцінювати теж не варто. Кожен українець сьогодні знає, що насправді являє собою «друга армія світу». Між тим, на українській стороні працюють набагато більш результативні хактивісти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук