Максим Пустаков, власник мережі закладів «Перша на вугіллі», разом з сім’єю покинув рідний Маріуполь на третій тиждень після повномасштабного вторгнення. Це було важким рішенням, каже засновник, адже на той момент бізнес налічував п‘ять закладів, а в команді працювали понад 40 людей.
П’ять місяців потому підприємець вирішив відновити справу й відкрити першу точку «Перша на вугіллі» в одному з районів Києва. У відновлений бізнес вклав більше $40 000. Станом на листопад 2022 року, заклад виходить в плюс, а кількість відвідувачів постійно зростає. В планах Максима Пустакова – розширюватися й надалі, незважаючи на виклики сьогодення.
Про довоєнну успішність «Перша на вугіллі» та про те, як маріупольська шаурма підкорює столицю під час війни Максим Пустаков розповів в інтерв‘ю для AIN.Business.
Нагадуємо, AIN.Business продовжує збирати історії малого та середнього бізнесу в Україні. Якщо вам є що розповісти, – заповніть форму:
«До війни всі заклади були успішними»
Ідея створення закладу з концепцією маленьких закладів з шаурмою, як головною стравою, прийшла Максиму Пустакову та його колишньому партнеру влітку 2020 року. Якраз тоді в Україні фіксували розповсюдження COVID-19, впроваджували карантинні заходи. Проте, як згадує власник, часу від ідеї до реалізації пройшло мало.
«Мабуть, десь місяць. Так вийшло насамперед тому, що Маріуполь – моє рідне місто, в якому мене знає дуже багато людей. Було не складно спочатку знайти локацію для відкриття, а потім зібрати класну команду», – ділиться Максим.
Тоді у них було 40 співробітників у команді. Трохи більше ніж за рік мережа «Перша на вугіллі» розширилася до 5 закладів. З точки зору бізнесу всі заклади були успішними, концепція полягала у відкритті кіосків та маленьких закладів з невеликою посадкою. В Маріуполі це працювало добре, говорить власник.
«Планували відкритися в Слов‘янську й Краматорську»
Все змінилося в день початку війни. План дій на ймовірний початок вторгнення рф в Україну в підприємця не було. Як зазначає Максим, в команді не хотіли сіяти паніку, не володіючи точною інформацією.
«Ніхто зі знайомих підприємців не закривав бізнес і не перевозив його в інші міста до початку війни. Ну і, мабуть, ніхто не очікував, що саме таке трапиться з нашими містами».
Більше того, підприємець планував відкрити нові точки мережі в Слов’янську в кінці лютого 2022. В Краматорську теж мали орендоване приміщення, тільки почали робити ремонт й завезли деяке обладнання, за словами підприємця.
«Відкриття в Києві пройшло не без проблем»
Максим Пустаков разом із сім’єю не одразу виїжджали з міста 24 лютого 2022 року. Аж через три тижні повномасштабної війни їм вдалося виїхати до Кропивницького, куди власнику частково привезли обладнання й меблі «Перша на вугіллі» зі Слов’янська. Далі маршрут був прокладений до Києва.
На той час партнерські відносини із співвласником мережі закінчилися. Як пояснює Максим, їхні «дороги розійшлися через багато причин».
Не пройшло й місяця життя в новому місті, як Максим, порадившись зі своєю сім’єю, вирішив відновити маріупольську справу.
«На початку квітня ми вирішили, що нам потрібно вже щось робити: бути корисними для нашої держави та створювати робочі місця. А чому саме Київ: в місті в мене були друзі, які мене підтримали та дуже допомогли на старті, інформацією та підрядниками», — розповідає власник.
Звичайно, цей процес не проходив без проблем. За словами Максима, найбільша складність була в тому, що на початку квітня всі приміщення в Києві були зачинені. На той момент орендодавці теж не знали, чи будуть продовжувати роботу їх орендарі. Тому на пошуки місця для закладу пішло більше часу.
«У відновлення справи вклав більше, ніж $40 000»
На етапі відкриття точки «Перша на вугіллі» в Києві, бізнес працював у приміщенні площею 25 м2. Станом на жовтень 2022 року, команді вдалося його збільшити більше ніж в три рази.
«Київ своїм масштабом підштовхнув нас на зміну формату. Ми зрозуміли, що потрібно відкривати заклади іншого розміру, від 80 квадратів і більше».
Загалом, підприємець вклав більше $40 000 на відновлення справи. Наразі бізнесу вдається виходити в плюс, а кількість відвідувачів зростає й досі.
«На сьогодні до нас приходять в середньому 500 чоловік на день. За нашими оцінкам це дуже гарний показник в рамках воєнного часу. Ми працюємо в плюс з першого дня, але інвестиції ще не повернулись, все в процесі», — ділиться результатами роботи Максим.
Окрім того, власник розповідає, що робота команди налагоджена добре. Він контролює всі важливі процеси й старається зробити так, щоб «всі кухарі працювали досить швидко та завжди якісно, а касири давали гостям гарний сервіс».
Максим додає, що труднощі присутні: є проблеми з постачання продуктів, але вони їх вирішують. Наразі команді вдалося знайти постійних постачальників.
До актуальної зараз проблеми для багатьох бізнесів, — вимкнення світла та обстрілів — в «Перша на вугіллі» адаптувалася. Хоча відсутність електроенергії не сильно впливає на процес приготування шаурми, адже її готують на вугіллі, відсутність інтернету затримує час при друкуванні чеків.
«Коли місто обстрілюють – зрозуміло, чому приходить менше людей, й відчувається напруга в суспільстві. Вимкнення світла більше створює складнощі в прийманні замовлень. Але наші гості мають бажання почекати, за що ми їм дуже вдячні. Ми замовили генератор, трохи попрацюємо з автоматикою та в нас буде світло».
«Будемо розширювати мережу
Максим Пустаков ділиться планами й розповідає, що мережу будуть розширювати одразу, як знайдуть підходяще приміщення.
На питання про продаж франшиз, власник відповідає, що вони відкриті, але потрібно допрацювати концепцію і впевнитися, що такий формат приноситиме гроші франчайзі.
«Ми повинні бути певні, що франчайзі впорається зі стандартами та організацією роботи. Після того, як ми доопрацюємо нашу концепцію, ми зможемо бути впевнені, що така франшиза буде працювати та заробляти гроші нашим партнерам», – додає Максим.
Нагадуємо, раніше AIN.Business розповідав про те, як працює бренд домашнього одягу SINEL: