Український програміст створив віджет для iOS, який показує, чи є вдома світло

1
Читати на RU

Розробник Вадим Клименко створив віджет для гаджетів на iOS, який показує, чи є у користувача вдома електроенергія. Фактично, віджет працює, перевіряючи, чи є у власника вдома інтернет, пінгуючи домашній роутер. Вадим описав створення сервісу у своєму блозі. З дозволу автора та його коментарями AIN.UA розповідає детальніше, як це працює.

  • Як і багато інших цікавих технологічних рішень, цей віджет виник як рішення конкретної проблеми, що була у його автора.

«Я в цілому робив віджет для себе, а в блог писав про це скоріше для цікавих технічних деталей. Через це не враховував багато факторів (наприклад, для його роботи потрібна статична IP-адреса). Не розраховував, що він стане настільки медійним», — розповів Вадим AIN.UA.

  • Ідея до віджету з’явилася дуже просто: із початком блекаутів у Києві та інших регіонах багатьом людям потрібно знати, чи є вдома світло, перш ніж повертатися додому. Розробник і раніше робив віджети для iOS (наприклад, з кількістю відвідувачів карти тривог) за допомогою Scriptable — iOS-додатку для створення віджетів на JavaScript. Тож і цього разу звернувся до нього.
  • В результаті вийшов такий віджет:
Зображення vadymklymenko.com
  • Віджет перевіряє, чи є вдома електроенергія, пінгуючи домашній роутер (перевіряючи, чи доступний він в інтернеті). Це в більшості випадків справді показує, що вдома є світло. Хоча бувають і випадки, коли енергію вже дали, а інтернет — ще ні, і може пройти кілька хвилин, поки зв’язок з’явиться.
  • Для того, щоб він працював, потрібен статичний IP (тобто, адреса, яка не змінюється, деякі інтернет-провайдери пропонують це як окрему послугу). Також роутер має відповідати на ping-запити.
  • iOS оновлює дані віджета з інтервалом у 15-20 хвилин. Якщо по ньому тапнути, дані також оновляться.
  • Як отримати цей віджет собі на смартфон? Для цього потрібно встановити Scriptable, завантажити файл (є в блозі розробника), поділитись ним в Scriptable та замінити IP в першому рядку на потрібний (свій статичний IP). Потім можна створити віджет та додати його собі на домашній екран. Є відеоінструкція того, як це зробити.
  • Зараз розробник обдумує ще кілька ідей корисних сервісів: наприклад, краудсорс-карту закладів, де є Wi-Fi, або ж Zapier-інтеграцію для Slack, щоб всі могли бачити, що у користувача на даний момент немає світла.


Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук