Венчурні інвестори з України запустили фонд на 100 млн євро. Розповідаємо деталі

Читати на RU

GR Capital запустив другий фонд на 100 млн євро. Як повідомили AIN.UA представники фонду, перше закриття в розмірі 30 млн євро вже підписане. Розповідаємо все про фонд і чим він цікавий.

Фото: GR Capital

Все про GR Capital

  • GR Capital – венчурна інвестиційна компанія, заснована в 2016 році. Команда розташована в Берліні та Києві. Загальна сума активів під управлінням наразі перевищує 200 мільйонів євро.
  • Близько 60% капіталу другого фонду надійшло від українських інвесторів, 40% — від інвесторів зі Східної Європи та Ізраїлю. Переважно це інвестори з чеками 0,5-5,0 млн євро.
  • Фонд працює на пізній стадії (early growth, раунди B/C), зазвичай це компанії, виручка яких за рік вже перебільшує €5-10 млн. Середній розмір однієї інвестиції 5-10 млн євро. «Для нас важливий швидкий темп зростання бізнесу в майбутньому, який в песимістичному сценарії не може бути менше, ніж 80-100% на рік», – пояснив AIN.UA керівний партнер GR Capital Макс Філіппов. 
  • GR Capital інвестує виключно з глобально визнаними інвесторами – тобто ко-інвестує. Як розповіли AIN.UA у фонді, стратегія GR полягає в отриманні алокацій у найкращих угодах, попит від інвесторів на які, як правило, більший за потреби компаній, і тому лідами виступають міжнародні топ-фонди.
  • Фонд інвестує у технологічні компанії зі швидким зростанням у галузях фінансів, логістики, нерухомості, охорони здоров’я, маркетингу та керування персоналом.
  • Серед інвестицій першого фонду служби доставки Glovo і Deliveroo, цифрова страхова компанія wefox, цифрова транспортно-експедиторська компанія sennder, найбільша digital агенція нерухомості в Німеччині McMakler, SaaS-платформа управління будівництвом Planradar та інші успішні компанії.
  • В рамках другого фонду GR Capital вже зробив 4 інвестиції:
    • британська Attest – платформа для проведення маркетингових досліджень для бізнес сегменту, інвестували в раунді B з лід-інвестором New Enterprise Associates;
    • німецька Billie – лідер сегменту BNPL для малих і середніх підприємств з власною системою скорингу, інвестували з лідами Dawn Capital, Klarna та Tencent;
    • французька Alma – провайдер платіжних рішень B2B2C та B2B, брали участь у раунді C з лідом Tencent;
    • Workmotion – платформа для дистанційного керування робочою силою, раунд B з лідом Canaan Partners.
  • Фонд не інвестує в українські компанії. Філіппов пояснює це так:

«Фокус нашої стратегії на компаніях Західної Європи. Ми бачимо набагато більше користі від того, щоб бути цікавим партнером для успішних компаній зі швидким зростанням, які можемо привести в Україну та Східну Європу.

Українські компанії на пізній стадії, як правило, вже дивляться в своєму розвитку на глобальні ринки. І тому інвестор з України тут буде менш доцільним, ніж будь-який досвідчений іноземний. Бо він краще допоможе їм розвиватися на тих ринках, куди вони хочуть вийти».

Чим цікавий GR Capital

Якщо коротко, для інвесторів GR Capital – можливість зайти в топові європейські стартапи пліч-о-пліч з великими західними фондами.

«За шість років від невідомої інвестиційної компанії з України ми доросли до десятки найактивніших фондів пізньої стадії в Європі за версією Sifted, проінвестувавши у 18 провідних європейських інноваційних компаній, – коментує Макс Філіппов. – Я вважаю, що наша задача — допомогти інвесторам з України та Східної Європи через наш фонд інтегруватися в найбільш перспективні галузі Західної Європи та опанувати інноваційні практики побудови бізнесу».

В свою чергу для європейських стартапів GR Capital цікава не лише капіталом, але й досвідом розвитку бізнесу у Східній Європі, в першу чергу в Україні. Як зауважили у фонді, зокрема інвестори можуть допомогти з пошуком розробників в нашому регіоні, тим самим забезпечуючи унікальну можливість компаніям досліджувати і виходити на малознайомі їм ринки, що надзвичайно актуально на стадіях швидкого росту.

GR Capital фокусуються на інноваціях, які об’єктивно у великому масштабі цікаві клієнтам та інвесторам.

«Наша задача не вгадати майбутнє, а виділити тренди, які вже змінюють повсякденне життя людей на краще, та виокремити в них компанії, які роблять це найефективніше. Ми спостерігаємо за потенційними наступними значними галузями. Наразі найбільшої публічної уваги привертають рішення із застосуванням штучного інтелекту, біотехнологічні розробки, web 3.0 і т.д. Все ж за всі роки нашої роботи ми не бачили чітких сигналів, щоб достатня кількість компаній з цих трендових секторів були успішними довгостроково», – каже Філіппов.

Як війна вплинула на фонд

Як повідомили у фонді, війна в Україні та глобальна економічна невизначеність негативно вплинула на розмір першого закриття другого фонду та середній чек від інвесторів. Однак, партнери впевнені у стратегії та перспективах венчурного ринку на пізній стадії у наступні 7-10 років, цю візію підтримують й інвестори.

«Наступні пів року ми продовжимо спілкування з потенційними інвесторами з України та Європи для їх участі у другому закритті. Війна скоротила середній горизонт планування будь-кого з нашого регіону. При цьому ми бачимо зростання кількості потенційних інвесторів, які зрозуміли важливість диверсифікації свого капіталу, – коментує керівний партнер GR Capital. 

Наша стратегія дозволяє інвестувати так, щоб капітал з великим мультиплікатором повертався до України та допомагав створювати нові напрямки українського бізнесу. Тільки так зросте кількість успішних стартапів, що з нашою допомогою обере Україну та Східну Європу як один із стратегічних напрямів для розвитку і дасть розвиток економіці регіону».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук