Як ФОП змінити податкову адресу під час війни

З початку повномасштабної війни росії проти України багато ФОП були змушені переїхати у більш безпечні регіони України. У деяких ФОП є проблеми із реєстрацією в окупованих та розташованих поблизу бойових дій регіонах. Тому багато хто стикнувся з питанням що робити далі, як сплачувати податки, чи потрібно змінювати адресу ФОП тощо.

Як саме змінити свою податкову адресу, у статті розповідає юрист податкового сервісу «Таксер» Юрій Крюков.

Фото надане автором

Коли ФОП потрібно міняти податкову адресу

Зараз податкова фактично не відстежує адресу реєстрації ФОП та місце реального проживання фізичної особи. Адже, ФОП майже все можуть робити через інтернет (особливо це стосується IT-ФОП). ФОП можуть виставляти рахунки, підписувати договори або акти, здійснювати сплату податків та зборів, подавати декларації та заяви тощо виключно в електронному вигляді. 

При цьому, податкова вважає, що адресу ФОП потрібно змінити у наступні строки:

  • 1 та 2 група єдиного податку повинні повідомити про це податкову протягом 20 днів з дати закінчення місяця, у якому відбулася зміна адреси (тобто, якщо ФОП у жовтні змінив податкову адресу, яка міститься у ЄДР — про зміну потрібно повідомити не пізніше 20 листопада).
  • 3 група — одночасно з декларацією за квартал.

Це — офіційні строки, але про зміну адреси можна повідомити раніше, краще не зволікати та подати Заяву про зміну одразу після внесення змін у ЄДР (або одночасно з поданням заяви через портал «Дія».

Штрафні санкції за неповідомлення про зміну адреси ФОП відсутні, але податкова вважає, що може зняти з обліку платників єдиного податку з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому було порушення.

Зараз невідомо, що робити тим ФОП, які виїхали за кордон, адже податкова адреса ФОП може бути лише у межах України. Можливо податкова не буде до цього чіплятися, через війну в Україні та якщо податки будуть сплачені, а декларації подані своєчасно та у повному обсязі.

Як можна змінити адресу реєстрації ФОП

ФОП може змінити адресу в ЄДР онлайн або офлайн (подати документи у паперовому вигляді).

  • Для того, щоб змінити адресу реєстрації ФОП офлайн, потрібно подати  до найближчого державного реєстратора (зазвичай реєстратори є у ЦНАП, у юридичних відділах місцевих рад та ще є нотаріуси, які отримали дозвіл на внесення змін до державного реєстру) певний пакет документів.
  • Для цього підприємець надає особисто (пред’являє паспорт), або через представника (який діє на підставі довіреності), або поштою (папери повинні бути завірені нотаріусом і відправлені листом з описом вкладення) такі документи:
    • заповнену заяву для внесення змін у відомості про ФОП;
    • квитанцію про оплату реєстраційного збору за держреєстрацію зміни відомостей про фізичну особу (сума збору дорівнює 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що встановлено на 1 січня, та округленого до найближчих 10 гривень).
  • Також, зараз адресу ФОП можна змінити онлайн через портал «Дія». Це значно спрощує процедуру зміни адреси ФОП та скорочує час, витрачений на внесення змін (не потрібно шукати та наочно відвідувати державних реєстраторів, натомість потрібно витрати 10-15 хвилин онлайн).

Автор: Юрій Крюков, юрист податкового сервісу «Таксер»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук