NASA запустило ракету SLS та корабель Orion, що полетить до Місяця

Читати на RU

16 листопада 2022 року американське космічне агентство NASA запустило ракету-носій Space Launch System (SLS) та її корисне навантаження — корабель Orion з космічного центру Кеннеді у Флориді. Це — важливий етап у втіленні місії Artemis, яка передбачає майбутнє повернення людини на поверхню Місяця.

  • На 11:00 за київським часом Orion уже летить у бік Місяця:
  • Ракету SLS почали створювати ще у 2010 році. Для її розробки використовували частини декількох інших проектів NASA — Constellation та Space Transportation System. Фактично, SLS — це перероблені та дещо модифіковані шматки раніше створених (або лише спроектованих) ракет. Розробка постійно затримувалась, ускладнювалась та потребувала додаткового фінансування, а запуски переносилися.
  • У рамках місії перевіряється як готовність ракети, так і готовність космічного корабля Orion, який має в майбутньому доставити нових астронавтів на Місяць.
  • Зараз Orion полетить в бік Місяця, на орбіті якого він буде кілька тижнів. За планами NASA політ корабля триватиме 42 дні, після чого він матиме приводнитися в Тихому океані.
  • Крім випробування ракети SLS та корабля Orion в NASA хочуть також перевірити й нові скафандри, тож посади «екіпаж», який складається з манекена на ім’я Мунікін Кампос та його помічників (також манекенів) Хельги та Зоара.
  • Цей пуск мав відбутися ще 29 серпня 2022 року, але його перенесли через технічні негаразди.

Чому це важливо?

Це — довгоочікувана та довгопланована місія, один із важливих кроків на шляху до повернення астронавтів на поверхню Місяця, та у майбутньому — навіть можливої побудови постійних колоній на нашому супутнику (прямо як у книзі Енді Вейра «Артеміс»). Попри чутки, NASA не називало свою місію на честь цієї книжки. Тут трохи інший символізм: давньогрецька Артеміда була сестрою сестрою сонячного бога Аполлона та зокрема богинею Місяцю. Місія Apollo вперше доставила людину на Місяць, сподіватимемось, що «Артеміс» також впорається із завданням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук