Кредитний підрозділ Genesis Global Trading припинив роботу на фоні краху FTX

Кредитне відділення криптохолдингу Genesis Global Trading припинило виплати та видачу нових кредитів, повідомивши своїм клієнтам, що масштаби вилучення коштів клієнтами вже перевищили доступну ліквідність.

Загалом Genesis має понад $20 млрд активів в управлінні, а кредитний підрозділ холдингу мав загальну суму активних кредитів на $2,8 млрд. Проте на початку цього року Genesis зазнав великих збитків через крах хеджфонду Three Arrows Capital, а падіння FTX остаточно прискорило кризу ліквідності в кредитному відділі.

Що відбулось з Genesis Global Capital?

Genesis Digital Currency Group (DCG) — це один з найстаріших гравців на ринку і материнська компанія таких проектів, як Genesis Global Trading, Grayscale Investment та CoinDesk. Важливо розуміти, що з усього холдингу припинив роботу лише кредитний підрозділ Genesis Global Trading, що має назву Genesis Global Capital.

До цього моменту Genesis Global Capital пропонував своїм клієнтам (переважно іншим компаніям та холдингам) кредити під заставу криптовалюти. Проте 16 листопада компанія оголосила, що тимчасово призупиняє як погашення, так і надання нових позик.

«Сьогодні Genesis Global Capital, кредитний бізнес Genesis, прийняв важке рішення тимчасово призупинити погашення та надання нових позик. Це рішення було прийнято на фоні надзвичайної турбулентності ринку та втрати довіри до галузі, спричиненої крахом FTX», — сказала CoinDesk Аманда Коуї, віцепрезидент із комунікацій і маркетингу DCG.

За словами тимчасового генерального директора Дерара Ісліма, попри зупинку роботи кредитного відділу, Genesis Global Trading продовжує працювати як платформа для криптовалютної торгівлі. Він додав, що торгові та депозитарні служби Genesis продовжують працювати в штатному режимі, а Genesis шукає рішення для кредитного підрозділу, включно з пошуком джерела ліквідності.

«Це рішення впливає на кредитний бізнес, проте не впливає на торговий або депозитарний бізнес Genesis. Важливо, що це рішення не впливає на бізнес-операції DCG та інших наших дочірніх компаній, що повністю нам належать», — додала Коуї.

Що стало причиною?

В Genesis повідомили, що ринкова турбулентність після краху FTX спричинила перенапруження її кредитного відділу, якому не вистачало ліквідності, щоб задовольнити «ненормальні запити на зняття коштів».⁠

Проте проблеми в компанії почалися значно раніше. Ще в червні 2022 року CoinDesk повідомив, що Genesis втратив «сотні мільйонів доларів», позичаючи кошти компаніям з надмірною заборгованістю, як, наприклад хедж-фонду Three Arrows Capital (збанкрутував влітку 2022) чи Babel Finance (розпочав процес реструктуризації на початку року).

Тож ще до падіння FTX кредитний відділ Genesis вже мав проблеми й мав отримати допомогу в розмірі 140 мільйонів доларів від материнської Digital Currency Group. Звісно, Genesis, як і багато інших криптокомпаній, тримала цифрові активи FTX, тому падіння криптобіржі пришвидшило всі процеси, а користувачі, що почали виводити свої гроші погіршили ситуацію, проте, як бачимо, це було не єдиною причиною.

Чому це важливо?

Genesis Global Capital — це далеко не перша криптокредитна компанія, що припинила свою роботу з кінця літа 2022 року. Першою великою платформою стала Celsius, що оголосила про припиняння зняття коштів і переказів між обліковими записами клієнтів ще у червні. Далі цим шляхом пішли Babel Finance, CoinFLEX і Voyager, які також заморозили зняття коштів, а зовсім не давно стало відомо, що BlockFi (якого в липні планувала купити FTX) вже готується до збанкрутування.

Проблема закриття та зупинки виводу коштів з криптокредитних платформ в тому, що від цього можуть постраждати інші компанії, які покладались, наприклад, на кредитні лінії від Genesis для виконання своїх зобов’язань. Тепер, не маючи доступу до цих інструментів іншим компаніям, можливо також доведеться шукати інші джерела фінансування, а їх стає все менше.

Наприклад криптобіржа Gemini Trust вже оголосила про тимчасове припинить виплати за своїм прибутковим продуктом для роздрібних інвесторів. Своє рішення Gemini пояснила якраз тим, що Genesis призупинила зняття коштів на своїй платформі (посилаючись, своєю чергою на падіння FTX).

Наскільки далеко може зайти цей ланцюжок падінь та припинень поки невідомо, проте врешті решт це матиме вплив на весь крипторинок (який продовжив своє падіння на фоні цих подій).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук