З 2020 року сімейний бізнес «Гудфуд вдома» займається виробництвом та доставкою напівфабрикатів. З того часу команда відкрила два магазини в Києві та один у Львові, а страви компанії знайшли своїх споживачів у вигляді тисячі задоволених клієнтів. Журналіст AIN.Business розпитала засновника «Гудфуд вдома» Олександра Гудкова, а також СЕО Юлію Гудкову про те, як бізнес у сфері напівфабрикатів працює під час відключень світла.

Нагадаємо, армія рф продовжує цілитися в об‘єкти енергетичної інфраструктури нашої країни. В результаті влучань, в більшості міст впроваджуються планові, а інколи й екстрені відключення електроенергії. Бізнеси та звичайних споживачів уряд закликає до економії та виконнаня всіх рекомендацій у зв‘язку з ситуацією.

«Заморозка працює в час, коли є світло»

Найбільше ми страждаємо від позапланових відключень світла, бо на великому виробництві дуже важко реагувати на ці зміни і підлаштовуватись. Щоб підлаштуватись під планові віключення, у нас є генератори, вони забезпечують життєдіяльність саме необхідних речей. Змінили деяке обладнання, яке працює не від мережі, а від генераторів на 220 Вт. Це м’ясорубки та інше обладнання, щоб під час відключення виробництво не стояло і ми могли виробляти продукцію, яка не потребує теплової обробки. Шокова заморозка працює в час, коли є світло, тому що це дуже потужна установка, і для неї треба генератор мінімум на 200 кВт. Його зараз нереально купити.

Весь графік заморожень ми підлаштували під графік відключень. Камера зберігання, де -32°C, коли вимикається світло, вона автоматично закривається, і в такому режимі може протриматись три доби, щоб жоден градус не впав. Бо вона герметично закрита.

«Просів середній чек, але купують частіше»

Не можна сказати, що продажі просіли, але просів середній чек, постійні клієнти стали купувати продукцію не на велику суму, а на меншу, але частіше. Наприклад, в магазинах, якщо раніше клієнт купував продукцію на тиждень, то зараз він приходить кожні два дні і купує те, що можна з’їсти сьогодні-завтра.

«Зменшили склад готової продукції»

Ми зменшили об’єми продажів, бо була інформація, що світла може не бути тижнями, і зменшили склад готової продукції десь на 30-35%. Щоб не ризикувати і мати тижневий запас продукції, який ми точно зможемо реалізувати. Бо якщо не буде світла більше тижня, на жаль, на нашу морозильну камеру немає потужного генератора. Але зараз працюємо над купівлею нового генератора на 95 кВт, і саме він забезпечить безперебійну роботу камери замороженої продукції, тому, якщо навіть кілька тижнів не буде світла, генератор на дизелі забезпечить безперебійну роботу камери.

«Купили газові балони. Продовжуємо працювати»

Коли відключення планові, можна нормально працювати. Ми перелаштували зміни, люди приходять раніше, вночі вже ставлять заготовки на наступний день, щоб зранку в кухарів все було для роботи. Частина закупки приїздить раніше, наприклад, м’ясо приїздить вже о 5-6 ранку. Тобто у кухарів на початку дня вже все готове для роботи і вони можуть починати без проблем.

Коли є світло, ми робимо все, що потребує використання техніки та енергоживлення, коли світло вимикають — робимо ручну роботу: формуємо котлети, ліпимо пельмені, вареники. Але якщо не буде світла довгий проміжок часу, то тут важче. На цей випадок ми вже купили газові балони спеціальні і чекаємо на деяке газове обладнання, яке дозволить нам робити обмежений асортимент нашої продукції. Наприклад, котлетки, пельмені, вареники та все, що можна робити на газу. І чекаємо на потужний генератор, який допоможе під’єднати нашу морозильну камеру та додаткове обладнання, яке може працювати від генератора. Була ідея щодо накопичувачів електроенергії, але ми вирішили, що це не наш варіант, бо багато накопичувачів ще більше шкодитимуть мережі, тому обрали для себе інше рішення.