Ідентифікує 1500 цілей ворога щодня: як працює онлайн-мережа Delta

У новій статті на The New York Times йдеться про систему Delta: інформаційну мережу, що допомагає українській армії ідентифікувати та уражати ворога. AIN.UA публікує стислий переклад статті.


Інформаційна система Delta — це реал-таймова онлайн-мережа, за допомогою якої військові, офіцери цивільних служб та звичайні люди можуть стежити та ділитися даними про переміщення російських військ. Це софт, розроблений у партнерстві з НАТО. Зокрема її використовували в операції по звільненню Херсона.

«Delta — система збору, обробки та відображення інформації про ворожі сили, координації сил оборони, а також забезпечення ситуаційної обізнаності за стандартами НАТО, розроблена Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України.

Система ситуаційної обізнаності використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у Delta інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою – «єВорог» та СБУ – «STOP Russian War» (визначення «Мілітарного»)».

При русі Херсонською областю українські сили використовували Delta, а також потужне західне озброєння, щоб витискати росіян з містечок та сіл, які ті тримали в окупації місяцями. Велика винагорода за це настала у п’ятницю, 11 листопада, коли російські війська вийшли з Херсона.

Delta — це один із прикладів того, як Україна стає тестовим майданчиком найкращих взірців зброї та інформаційних систем, а також нових способів їх використовувати. За прогнозами західних політиків та військового командування, це може вплинути на способи ведення війни у наступних поколінь.

Битва за Україну лишається здебільшого війною на виснаження, із безперервними артилерійними атаками та іншими тактиками часів Другої світової. Обидві сторони значною мірою покладаються на ще радянське обладнання, і в України закінчується для нього боєзапас.

Але новітні технології та навчання в Україні міняють хід війни.

Окрім Delta, це і човни із віддаленим контролем, і антидронова зброя SkyWipers, і багато іншого.

«Україна — найкращий тестовий майданчик, оскільки у нас є можливість перевірити усі гіпотези на полі бою, та вносити революційні зміни у військові технологіх та сучасне озброєння», — говорить Михайло Федоров, голова Міністерства цифрової трансформації України.

Він також підкреслив, що війни майбутнього вестимуть з максимальним використанням дронів, та мінімальним — людей.

Росія, з іншого боку, почала використовувати більше дронів, і для союзників України це означало потребу висилати їй більше новітніх технологій, щоб зупиняти безпілотники, наприклад, антидронові рушниці SkyWipers, які ще до повномасштабної війни, у 2021 році тестували на сході Донбасу.

SkyWipers здатні збивати з курсу дрони, блокуючи їхній зв’язок, вони розроблені у Литві та були на ринку лише два роки, перш ніж потрапити до України в рамках безпекової програми НАТО. За дев’ять місяців повномасштабної війни SkyWipers добре показали себе на полі бою.

Але один із основних прикладів таких новітніх технологій для війни — це система Delta. Вона дає змогу бачити реалтайм-карти та зображення ворожих військ і техніки, аж до того, скільки солдат на марші та яку зброю вони мають. Це комбінується із даними розвідки, зокрема, супутників та дронів та інших джерел, і зрештою ці дані дають змогу приймати рішення, де і як атакувати.

Роботу над цією системою почали ще після першого нападу росії на Україну, 2014 року, над нею працювало українське Міноборони разом з НАТО, вперше її тестували у 2017 році. Наступні роки її застосовували під час тренувань українських військових та натівських експертів.

За словами офіційних представників НАТО, система Delta стала навдивовижу широкодоступною для військ, і уможливлювала прийняття рішень навіть швидше, ніж це роблять більш сучасні армії. У Херсонській області система допомогла українським військовим швидко визначити лінії постачання росіян, які можна було атакувати. Разом із пошкодженими мостами, складами та контрольними пунктами постачання російської армії в цьому регіоні почало страждати.

Але вперше систему Delta по-справжньому протестували за тижні після початку повномасштабної війни у лютому 2022 року, коли до Києва прямував величезна багатокілометрова колона російської техніки. Українські дрони слідкували за її просуванням, а армія оцінювала найкращі способи її перехоплення. Жителі Київщини хвилина-у-хвилину передавали дані про рух колони владі, з деталями, які можна було роздивитися лише зблизька.

Усю цю інформацію збирали, аналізували і передавали через Delta, що зрештою і допомогло українській армії змусити росіян відступити.

На той момент, за даними Міноборони, можливості системи використали на максимум. Відтоді вона допомагає ідентифікувати більше 1500 військових цілей щодня, сотні з яких нищиться впродовж 48 годин з моменту викриття.

Подібні технології допомагають визначати більш довгострокові стратегії НАТО щодо координації та комунікації (з чим були проблеми в Іраку та Афганистані), у той час, коли йде війна з росією. Подібні реформи обговорювалися і до нападу росії на Україну, але ця війна доводить їхню цінність.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук