Рада покращила механізми реєстрації та оподаткування волонтерів, дозволять реєстрацію в «Дії»

Читати на RU

Українці, які збирають кошти для ЗСУ на власні картки, скоро зможуть зареєструватися в державному реєстрі волонтерів онлайн і не платити податки зі зборів. Для цього Верховна Рада 16 листопада прийняла два відповідних закони. Про це повідомив народний депутат Роман Грищук, який є автором одного із законопроектів. Також Рада вдосконалила механізми оподаткування волонтерських зборів.

Що змінилося

Реєстр волонтерів створили в 2014 році, його веде Державна податкова служба. Для зареєстрований волонтерів передбачено звільнення від оподаткування – 18% ПДФО і 1,5% військового збору. Законодавчо робота реєстру враховувала допомогу воїнам в районі проведення АТО/ООС, жертвам подій Революції Гідності та вимушеним переселенцям із зони АТО (ООС) і Криму. Але з початком повномасштабного вторгнення рф постало питання про розширення видів такої допомоги та її поширення на всю територію України.

Друга проблема: звільнення від оподаткування зборів, яке передбачено Податковим кодексом, діє з дня реєстрації волонтера, а також щодо звітного податкового року, що передує року реєстрації в Реєстру волонтерів. Таким чином, якщо особа реєструється волонтером в 2022 році, то пільга діє на донати отримані в 2021 році, але не на ті, які були отримані протягом 2022 року до моменту реєстрації.

Порядок реєстрації також недосконалий. Зокрема, немає можливості подавати документи в електронному вигляді, проставивши електронний підпис. Наразі зареєструватися волонтером можна в територіальному відділі податкової служби, надавши довідку з банку про номер рахунку, на який збирали кошти, заяву, копію паспорта та ідентифікаційного коду.

Докладніше про те, як працював реєстр волонтерів до сьогодні, ми розповідали тут.

Днями в Раді в цілому прийняли два закони.

  • Перший законопроект 8076 максимально спрощує процедуру потрапляння в реєстр і створює можливість це зробити в «Дія» в декілька кліків. Тобто, депутати на законодавчому рівні прибрали довідку з банку, через яку унеможливлювалось подання онлайн, і необхідність надання копії ідентифікаційного, який і так є в податкової.
  • Другим законом №7492 чітко прописується в Податковому кодексі, що волонтерські збори звільняються від оподаткування весь рік, починаючи з 24 лютого і до моменту реєстрації волонтера в реєстрі. А не тільки зібрана і витрачена після реєстрації сума.
  • Також, «відтепер до оподатковуваного доходу осіб, внесених до Реєстру волонтерів, не включатиметься сума отриманої благодійної допомоги, якщо в період воєнного і надзвичайного стану вона витрачена на користь учасників бойових дій по всій Україні, працівників цивільного захисту та членів їхніх сімей, вимушених переселенців із зон бойових дій по всій Україні», – зазначила народний депутат Олена Шуляк.

Таким чином, виправляються дві вищеперераховані незручності.

«До кінця року раджу всім зареєструватись у Реєстрі волонтерів для того, щоб звільнити від оподаткування зібрані і витрачені на ЗСУ кошти, – написав Грищук.

— Попереду ще багато роботи, щоб спростити життя волонтерам і благодійним фондам, які підтримують ЗСУ».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук