Російський Immigram виграв €1 млн на конференції Slush. Стартап допомагає росіянам тікати з країни

Заснований росіянами Immigram, розробник SaaS-платформи, що супроводжує tech-спеціалістів у процесі релокейту до Великобританії, виграв Slush 100 Pitching Competition. Стартап отримає €1 млн від п’яти топових глобальних венчурних фондів — Accel, General Catalyst, Lightspeed, NEA, and Northzone.

Виглядає як дуже дивне та контроверсійне рішення інвесторів та організаторів Slush, однієї із найбільших європейських технологічних конференцій. Що не так у ньому, вичерпно пояснив Ярослав Кремпович, Senior Associate у Movens Capital:

Буквально вчора росіяни запустили балістичні ракети по Дніпру, вбивши понад 20 людей. Два дні тому росія запустила понад 100 ракет, ще більше зруйнувавши критично важливу цивільну інфраструктуру України та залишивши мільйони без електрики, тепла та води. У Польщі внаслідок теракту загинуло двоє людей.

Тим часом Immigram, агенція зі 100% російською командою, деякі з якої все ще живуть у росії, активно допомагає росіянам розбиратися зі складними імміграційними процедурами та проходити міграційні процеси, аби максимізувати шанси росіян іммігрувати до Великобританії та таким чином втекти від наслідків економічного тиску на росію через міжнародні санкції та відхід бізнесу з країни.

«Бізнес розвивається. Але це дуже сумно»

Це те, як співзасновниця Immigram Анастасія Миролюбова прокоментувала економічну ситуацію в росії та війну в Україні виданню DW у квітні 2022 року. Дійсно, попит на послуги стартапу значно зріс з лютого, коли росія напала на нашу країну. В інтерв’ю Forbes Russia Миролюбова розповіла, що кількість клієнтів, що звернулися до Immigram за допомогою у релокейті, зросла втричі, причому 65% з них — росіяни, які хотіли виїхати.

У той час як мільйони українців були вимушені покинути Україну, а тисячі підприємців приєдналися до ЗСУ, тому що росіяни атакують наші міста, десятки тисяч російських tech-спеціалістів тікали з росії тому, що почали відчувати на собі тиск санкцій Заходу. Згідно з оцінками, за два місяці війни з росії виїхало майже 200 000 осіб.

Варто сказати, що інвестиції у розмірі €1 млн — не перші, які Immigram залучив після 24 лютого. У квітні 2022 року, на другому місяці повномасштабної війни, стартап отримав $500 000. Лід-інвестором виступив Xploration Capital. Микита Мікадо, засновник і СEO PandaDoc, також брав участь у раунді.

Immigram має головний офіс у Лондоні та наймає у Москві

Immigram був заснований росіянами Анастасією Міролюбовою та Михайлом Шароновим у 2020 році. Штаб-квартира стартапу знаходиться в Лондоні. Однак, згідно з даними російського job-сайту hh.ru, стартап наймає працівників у Москві. Доступно 6 вакансій. Що цікаво, на момент написання цієї статті, Immigram видалив усі відкриті позиції на сайті, але ми встигли зробити скріншот. Такі ж вакансії можна знайти на сайті стартапу, але усі вони — віддалені.

Таким чином, рішення підтримати російських проект під час повномасштабної війни, яку розв’язала росія, яка також спричинила проблеми з імміграцією та енергетичну кризу, виглядає вкрай дивно.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук