Засновницю скандального Theranos Елізабет Холмс засудили до 11 років

18 листопада 2022 року федеральний суддя присудив засновниці Theranos Елізабет Холмс більш як 11-річне ув’язнення за введення інвесторів в оману та шахрайство. Про це повідомляє Reuters та ряд інших медіа.

  • 38-річна засновниця збанкрутілої компанії розплакалась під час засідання і заявила, що дуже шкодує про весь той біль, який вона спричинила своїми діями, і якби в неї був шанс, багато чого вона зробила би по-іншому. Також вона вибачилася перед інвесторами та пацієнтами.
  • Точний термін її ув’язнення — 11 років та три місяці, за те, що вона умисно надавала неправдиві дані лікарям та пацієнтам про флагманський продукт Theranos — прилад, що мав би ідентифікувати рак, діабет та інші захворювання по кількох краплях крові пацієнта. Також Холмс звинуватили у завищених оцінках ефективності компанії, які вона озвучувала інвесторам.
  • Ще у січні 2022 року її визнали винною у чотирьох випадках обману інвесторів, які максимально могли би означати 20 років за гратами. Частину звинувачень зняли.
  • Її адвокати сподіваються, що суддя дозволить їй бути під заставою, поки розглядатиметься апеляція на це рішення суду.
  • Історія Theranos — один із найгучніших прикладів гучного падіння бізнесу через махінації. Елізабет Холмс ще у 2003 році заснувала компанію Theranos, у основі якої революційна технологія: можливість взяти аналіз крові лише завдяки одній її краплині. Для проекту за десять років вона залучила $945 млн, а оцінка Theranos виросла до $9 млрд. Холмс називали «новим Стівом Джобсом», вона навіть носила схожий одяг. 
  • Красива історія закінчилась у 2015 році, коли Wall Street Journal випустив великий матеріал про темну сторону Theranos: незважаючи на слова засновниці, бізнес не працював і будувався на обмані інвесторів, пацієнтів та партнерів. У 2016 році лабораторії компанії закрили, у 2018 році Холмс звинуватили в обмані. Дізнатися більше про історію компанії можна, наприклад, з книги Дурна кров / Bad Blood, українська та англійська версії. Прочитати уривок можна тут.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук