«Був приємний шок». Співзасновниця Esper Bionics про потрапляння на передовицю TIME

В листопаді 2022 український стартап Esper Bionics увійшов в топ інновацій року по версії американського журналу Time. Біонічний протез українців також прикрасив собою передовицю. Співзасновниця та COO Esper Bionics Анна Бєлєванцева розповіла редактору AIN.UA, як компанія потрапила у список та що це дало бізнесу.

Анна Бєлєванцева. Фото тут і далі: Esper Bionics

Як Esper Bionics потрапили до списку Time? Чому вирішили подати заявку? Що робили на етапі відбору, щоб підвищити свої шанси на успіх?

Ми подали заявку на відбір до списку TIME’s Best Inventions 2022 цієї весни. Вирішили взяти участь у відборі, в першу чергу, щоб оцінити власні сили. Наскільки конкурентний наш продукт, як його оцінять експерти, які складають список, який буде фідбек ринку та медіа.

Щороку до списку TIME’s Best Inventions потрапляють як продукти добре впізнаваних і крутих брендів, так і стартапів. Тому шанси потрапити у список є у всіх компаній, незалежно від розміру. А оцінюється сам продукт, наскільки він інноваційний, наскільки він game changer на ринку, яка в нього перспектива розвитку.

Також визнання з боку видання світового рівня дуже сильно підсилює довіру до бренду. А це особливо важливо при виході на новий для нас американський ринок.

Тому поставили собі виклик – потрапити до списку, заявити про нашу розробку світу. І з таким продуктом це здавалось абсолютно реальним. 

Тому далі справа була в гарно заповненій заявці, яка підкріплена якісними медіаматеріалами та досягненнями компанії. У заявці в основному були питання про продукт, його характеристики, унікальні властивості та функції. 

Восени, вже на фінальному етапі відбору, у нас було глибоке онлайн-інтервʼю з редактором TIME, де ми більш детально поспілкувались про розробку, зробили демо продукту, та розповіли про саму компанію Esper Bionics та наші плани. Далі залишалось просто чекати. 

Потім був запит на фотозйомку. Ми надали наші протези для зйомки у Нью-Йорку. На цьому етапі ми ще не знали, чи потрапили у список, чи це ще один етап відбору та оцінки. 

Але через два тижні після фотозйомки, отримали радісне повідомлення, що Esper Hand у списку TIME’s Best Inventions 2022.

Чому, на вашу думку, ваш проект обрали до списку? 

Складно відповісти. Ми точно не знаємо, за якими саме критеріями оцінюють продукт експерти, які формують список. Але один з найголовніших критеріїв — це інноваційність самого продукту. Esper Hand — це дійсно унікальний технологічний продукт на протезному ринку. Ми першими створили біонічний протез руки, який не лише рухається з високою точністю, але й вивчає і підлаштовується під поведінку конкретного користувача, передбачає його рухи і змінює хвати інтуїтивно. Це перший персоналізований «гаджет» у протезуванні. 

Також, гадаємо, свою роль зіграв зовнішній дизайн протезу. Він відрізняється від усіх наявних на ринку продуктів. Ми не хотіли зробити ще одну робо-руку, не хотіли руку Термінатора. Наша ціль була — анатомічний та естетичний протез руки.

І вважаємо, нам це вдалось. За дизайн протезу ми отримали відзнаку Red Dot The Best of the Best влітку цього року.

Чи дало потрапляння до списку вашому бізнесу якусь користь?

Ця публікація точно збільшить довіру до нашого продукту та компанії з боку ринку, партнерів, користувачів чи інвесторів. З моменту публікації списку минуло лише декілька днів, тому оцінювати користь у повному масштабі ще рано. Але станом на сьогодні ми продовжуємо отримувати запити від різних зацікавлених сторін. Впевнені, що комунікації, які зараз ведемо, можуть перерости у цікаве партнерство чи інвестиції. Але про це ще рано говорити. 

Також, дуже приємно спостерігати активність українських та американських ЗМІ. Ця новина гарно висвітлюєтсья у медіа, отримали багато запитів про інтервʼю чи репортаж. Всім цікаво дізнатись, чому ж саме ми на обкладинці, що такого особливого у нашому продукті. Про нас написало одне з головних американських видань протезного ринку THE O&P Edge, галузеві ЗМІ також дуже активно підтримують. 

Ми отримали хвилю підтримки у соціальних мережах. Дуже приємно було читати усі коментарі. Якось мимохідь аналізуєш при цьому весь пройдений компанією шлях і розумієш, що такі відзнаки – це доказ того, що ми на вірному шляху. 

Протез Esper Bionics також на обкладинці рейтингу, яка широко розійшлася соцмережами. Чому обрали саме ваш продукт? Ви брали участь у підготовці обгортки? 

Ми не знали, що побачимо Esper Hand на обкладинці TIME до моменту публікації. Нас, як і багатьох учасників списку, попросили надати продукт для фотозйомки. На той момент, ми ще навіть не знали, чи потрапили у список. Але звісно, підозри вже були 🙂

Ми не були залучені до процесу фотозйомки, і побачили результат разом з усіма, після публікації TIME. 

Звісно, коли очікуєш побачити свій продукт у TIME — це вже приємне хвилювання, але коли несподівано бачиш його на обкладинці, то це здається нереальним. Був приємний шок у всієї команди. Дуже вдячні за те, що редакція TIME обрала саме наш продукт.

Розкажіть про вашу соціальну кампанію: ви працюєте над тим, щоб допомогти протезувати українців, які втратили кінцівки через війну. Які результати маєте на сьогодні? Скільки коштів потрібно на продовження місії? Чи є вже успішні кейси, можливо, ви можете розповісти деталі.

Ми запустили проєкт Esper for Ukraine, в рамках якого ми навчаємо протезистів, інформуємо постраждалих про можливості протезування та встановлюємо Esper Hand українцям, які постраждали внаслідок війни, за спеціальною ціною.

На сьогодні ми маємо близько 90 заповнених анкет від людей, що втратили кінцівки внаслідок російського вторгнення. З тими, хто вже готовий до протезування, ми активно спілкуємося і шукаємо донорів для фінансування їх випадку. Іншу частину людей, які потребують протезів ніг, наприклад, ми інформуємо щодо державних гарантій та основних етапів протезування, а після — передаємо партнерам, що компетентні у роботі з цією конкретною травмою.

Михайло Юрчук — наш перший військовий, що отримав біонічний протез Esper Hand за гроші донорів. Наш протез йому встановили у вересні цього року у Львові.

Для продовження місії нам потрібно залучити донорів на сотні випадків протезування, які очікують нас у найближчі роки. Контакт для донорів та партнерів — [email protected].

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук