Бельгія легалізувала чотириденний робочий тиждень, але подовжила робочий день

21 листопада Бельгія стала першою в Євросоюзі країною, що легалізувала чотириденний робочий тиждень. При цьому, як повідомляє «Бабель» з посиланням на Euronews, бельгійцям запропонували подовжити робочий день до 9,5 годин, щоб компенсувати додатковий вихідний.

Як працюватиме чотириденний робочий тиждень в Бельгії?

Бельгія стала першою країною в Європейському Союзі — і лише третьою країною у світі після Ісландії та Нової Зеландії — яка офіційно запровадила чотириденний робочий тиждень як варіант для своїх працівників.

При цьому бельгійський чотириденний робочий тиждень відрізняється від більшості інших тестових варіантів, запроваджених у таких країнах, як Велика Британія та США. На відміну від більшості пілотних проектів, де працівникам платять однакову суму за меншу кількість годин, бельгійські працівники, які обирають варіант чотириденного тижня, повинні будуть працювати довше.

Таким чином усі службовці в Бельгії, незалежно від того, працюють вони в державному чи приватному секторі, матимуть вибір: працювати дев’ять з половиною годин на день протягом чотирьох днів або вісім годин на день протягом п’яти. Тобто робочий тиждень у них буде несуттєво коротшим за традиційний — 38 годин замість 40.

Що про це думають самі працівники?

Рішення про легалізацію чотириденного робочого тижня готувалося відтоді, як прем’єр-міністр Александр де Кроо оголосив про новий пакет заходів з покращення зайнятості в лютому 2022 року. Тоді він висловив надію, що чотириденний робочий тиждень зробить бельгійський ринок праці трохи гнучкішим.

Проте, як повідомляють місцеві ЗМІ, роботодавці та працівники не дуже вітають цей новий варіант. Компанії побоюються, що новий «скорочений» робочий тиждень може спричинити організаційні проблеми, тоді як профспілки побоюються, що це просто означатиме лише збільшення навантаження протягом робочих днів.

Чому це цікаво?

Подібні програми були розроблені в Ірландії, США, Канаді, Австралії та Новій Зеландії й показують часто неоднозначні результати. Наприклад, випробування чотириденного тижня, яке проводиться у Великій Британії, під час якого працівники працюють на 20% менше за ту саму суму зарплати, було оцінено деякими компаніями як лише наполовину успішне.

Проте вже близько 70 британських компаній і понад 3300 співробітників вже зареєструвалися для участі в програмі. Можливо, що саме до такого формату роботи з часом перейдуть усі розвинені країни.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук