До падіння FTX проінвестувала засновані українцями проекти. Що з ними буде?

Читати на RU

На початку листопада одна із найбільших світових криптобірж FTX подала на банкрутство, а її CEO та засновник Сем Банкман-Фрід звільнився з посади. Ця подія спричинила падіння та тимчасові закриття ще низки проектів, наприклад Genеsis Global Capital та Gemini Trust.

Як повідомляє Forbes, серед іншого FTX встигла проінвестувати кошти своїх клієнтів у сотні стартапів, включно з засновані українцями Solana, NEAR Protocol та subsocial.

Скільки інвестував FTX?

Засновника FTX Сем Бенкмана-Фрід позичав гроші клієнтів біржі іншій своїй компанії — Alameda Research і через неї інвестувати в стартапи. Наразі Alameda Research заборгувала FTX $10 млрд.

  • Один із портфельних стартапів Alameda — заснований у 2019 році українцем Олександром Сіманом subsocial, що розробляє протокол для створення децентралізованих соціальних мереж. На початку 2021-го subsocial почав шукати інвесторів і залучив Alameda. Суму та умови інвестиції Сіман не розкриває, проте стверджує, що ніхто з інвесторів стартапу не володів більш ніж 1 млн його токенів SUB. Alameda Research теж не розповсюджувалася про свою частку у subsocial, оскільки це було приватне первинне розміщення монет.
  • Натомість інвестиція в інший проєкт — NEAR Protocol — була під час публічного розміщення монет. У січні 2022 року стартап залучив $150 млн від компанії Бенкмана-Фріда й інших фондів — Andreessen Horowitz і Three Arrows Capital (який також збанкрутував). Згодом у NEAR вклався венчурний підрозділ FTX – FTX Ventures.
  • Також в портфелі Alameda Research були монети SOL, про що свідчить копія балансового звіту, яку знайшло видання CoinDesk. Це токени блокчейн-проєкту Solana, який із 2017-го будує Анатолій Яковенко – етнічний українець, чия сім’я емігрувала у США. 

Як це вплинуло на стартапи?

  • subsocial майже пощастило — стартап не встиг розподілити всі токени серед приватних інвесторів, зокрема й Alameda. Це відкладали до моменту, поки стартап стане парачейном і вийде на ICO.
  • Через три дні після новин про проблеми FTX разом з іншими криптовалютами почала падати капіталізація токена NEAR. За наступних два тижні вона обвалилася майже на 50% — з $2,8 млрд до $1,3 млрд (станом на 21 листопада). На початку 2022-го NEAR оцінювався у понад $12 млрд. При цьому Полосухін запевняє, що вартість токена не впливає на компанію, а NEAR Foundation зберігає «дуже великий відсоток» інвестицій у фіатних валютах в банках із потрійним рейтингом A.
  • У портфелі Alameda було $292 млн розблокованих токенів проєкту Solana та, ще $863 млн — заблокованих. Інвестори почали превентивно «скидати» їх, побоюючись, що Alameda влаштує розпродаж для збільшення власної ліквідності. Як наслідок криптовалюта Solana, яка на історичному піку в листопаді 2021-го коштувала майже $260, знецінилася до $15.

Чому це цікаво?

Проблеми на ринку криптовалют тривають майже весь 2022 рік. В травні стейблкоїн TerraUSD (UST) втратив привʼязку до долара, а його криптовалюта LUNA обвалилася. У червні збанкрутував криптобанк Celsius Network, наступного місяця впав один з найбільших криптовалютних хедж-фондів Three Arrows Capital.

Падіння FTX лише продовжило цю смугу і вже потягнуло за собою закриття ще низки проектів, наприклад Genesis Global Capital та Gemini Trust. І ці фактори також впливають і на пов’язані з Україною проекти. І чи зможуть вони вижити на тлі криптокризи покаже лише час.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук