Україна отримала розроблені росіянином 3D-сканери для фіксації… воєнних злочинів росії

Люксембург надав Україні 30 3D-сканерів, які мають допомогти зафіксувати воєнні злочини російських військ. Як повідомляє «Мілітарний», загальна вартість проекту з надання сканерів склала 1,3 млн євро. 80% ринку таких сканерів, зокрема виробництва переданих Україні моделей Artec Leo, належить люксембурзькій компанії Artec 3D, якою володіє росіянин Артем Юхін, що емігрував у 2008 році.

Навіщо Україні сканери?

Фото: RTL

Згідно зі звітами організації Presute Russian War Crimes, на звільнених територіях, раніше окупованих російськими військами, було виявлено не менше 39 000 порушень Женевської конвенції.

Кожен такий випадок має бути розслідуваним, а винні в злочинах — покарані. В цьому процесі надзвичайно важливим є збір доказів та їх документація. Саме для цього Люксембург передав Україні 30 3D-сканерів, які будуть використовуватися для сканування великих територій і збору речових доказів.

«Це не тільки сканер, це також і програмне забезпечення, яке дозволяє користувачам сканувати великі території з усіма знайденими там об’єктами. Далі інформація обробляється комп’ютером. Цей процес є надзвичайно важливим і забезпечує розкриття воєнних злочинів», — зазначив Міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш, передає RTL.

Як сканери пов’язані з росіянами?

Фото: RTL, скріншот: Artec 3D

На фотографіях, опублікованих виданням RTL можна побачити конкретну модель сканеру, яку передали Україні. Це Artec Leo, виробництва люксембурзької компанії Artec 3D, вартість якого складає від 34 800 до 45 700 євро, в залежності від комплектації.

Президентом і генеральним директором компанії Artec 3D є росіянин Артем Юхін (який емігрував з росії у 2008 році). Крім того, сама компанія початково створювалась в Москві, а в Люксембург перемістилась лише у 2012 році.

Зараз компанія начебто не має представництва в росії (лише дочірні організації в США, Китаї та Чорногорії). І хоча її продукти досі можна замовити на території країни агресора, проте, можливо, сама Artec 3D не має стосунку до цього постачання.

Чому це цікаво?

Технології, що створили росіяни в початково російському стартапі тепер будуть використовуватись при проведенні розслідування злочинів, що вчинила їхня країна. Можливо, що зібрані таким чином докази будуть представлені в міжнародних судах або в Гаазі й допоможуть покарати російських окупантів, що прийшли на українську землю.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук