«Багатий і зарозумілий чувак знищив чудову робочу культуру». Українець про своє звільнення з Twitter

Читати на RU

Віталій Бондаренко звільнився з посади Staff Software Engineer у Twitter після того, як Ілон Маск поставив перед працівниками ультиматум. У своєму дописі в LinkedIn він розповів як все відбувалося, на це звернули увагу журналісти DOU. AIN.UA вибрав найцікавіші деталі.

Не можу бути частиною команди, якою керує так званий «лідер»

Віталій пропрацював у Twitter 14 місяців у команді інфраструктури, яка опікувалася кількома критично важливими службами соцмережі. Він відзначає високу кваліфікацію колег і досягнення його команди. Але вирішив піти після того, як компанію очолив Ілон Маск.

«Багатий і зарозумілий чувак, який купив твіттер, зрештою знищив чудову робочу культуру, засновану на довірі та прозорості», – пише Бондаренко.

За його словами, Маск, не повідомляючи про свої наміри, одразу звільнив 50% штату Twitter на основі невідомих показників. При цьому він «переслідував та ображав працівників». Віталій наводить кілька прикладів неадекватної поведінки менеджменту Маска:

  • Зрозумівши, що під звільнення потрапили декілька критично важливих співробітників, їх викликали назад і запропонували лишитися. На роздуми дали 15 хвилин!
  • Один з найбільш наближених директорів Маска Люк Саймон публічно назвав розробників Twitter «лінивими, потрібними лише для передачі знань, після чого будуть остаточно звільнені».
  • Всіх, хто критикував чи просто не погоджувався з новою політикою Маска, переслідували в публічних чатах, а топових інженерів називали некомпетентними за те, що вони не підтримали те, що казав новий керівник.

Після цього Ілон Маск вирішив дозволити залишитися лише лояльним працівникам. Він поставив перед людьми ультиматум: або долучаєтесь до «нової хардкорної культури, роботи допізна і на вихідних», або вільні. Віталія та його колег особливо розізлило те, як саме Маск виставив цей ультиматум. Він просто розіслав Google-форму з єдиним варіантом відповіді – «Так, я хочу працювати на Twitter 2.0».

Після цього декілька важливих інфраструктурних команд повністю не вийшли на роботу, в інших лишилося по 10-20% штату. В результаті в компанії лишилося менше 1000 співробітників з більш ніж 7400, які були до угоди.

«Успіхів в управлінні компанією, Ілоне. Я впевнений, що інфраструктура Twitter виживе. Ми збудували її дуже високоякісною. Але я не можу бути частиною команди, якою керує зарозумілий так званий “лідер”, який виступає за свободу слова, але звільнить тебе за те, що ти маєш свою власну точку зору», – заключив Бондаренко.

Чому це цікаво

Нагадаємо, Маск купив Twitter 28 жовтня 2022 року, тобто менше місяця тому. За цей час він встиг:

  • звільнити майже весь топ-менеджмент компанії, поставивши керівників з Tesla на ці позиції;
  • наробити галасу з ідеєю платної верифікацією акаунтів (так звана «синя галочка»), за яку хотів брати спочатку по $20 на місяць, але зрештою знизив до $8;
  • запровадити масові звільнення, обрав для цього найбільш суперечливі методи з можливих, що викликало велику хвилю обурень;
  • поставити тим, хто залишився, ультиматум: або тяжко працюйте, або йдіть.

В результаті цих дій від штату Twitter, яким він був до угоди, залишилося менше 15%. Через це користувачі почали стикатися з технічними проблемами при користуванні мережею. Багато інфлюенсерів соцмережі, зокрема Стівен Кінг, виступили з критикою впровадження платних «синіх галочок». Ба більше, дане нововведення вже призвело до утворення нової шахрайської схеми у Twitter, якої до приходу Маска не існувало. Через неї деякі бізнеси навіть постраждали фінансово.

Чи вдасться Маску з його стилем менеджменту вивести Twitter на прибутковість? Час покаже. Такі історії, як-от розповів Віталій, однак не додають балів в HR-бренд оновленої компанії. Чи стане Twitter 2.0 кращим за оригінальний продукт? Поки що користувачі мають певні сумніви на цей рахунок, і вже підшукують альтернативи. Якщо ви – серед таких, ось інструкція, як викачати свої дані з Twitter (про всяк випадок):

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук