Як взяти участь у програмі для українських біженців США: гайд

Катерина Вовк, власниця компанії Hot Visa, у своїй статті розповідає, як українським громадянам взяти участь у програмі підтримки біженців у США Uniting for Ukraine.

Фото надане автором

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення на територію України мільйони українців були вимушені залишити свої рідні міста та розпочати нове життя. За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців 8 мільйонів українських громадян виїхали за кордон.

На початок вересня більше ніж 120 000 американців США подали заявки на фінансову підтримку українських біженців через програму Uniting for Ukraine. Такі дані були озвучені в CBS News з посиланням на Департамент внутрішньої безпеки США.

У цій статті я озвучу кілька лайфхаків як отримати схвалення за американською програмою та що робити по прильоту до США.  

Що таке Uniting For Ukraine

Весь цивілізований світ підтримав українців у складний воєнний час та протягнув «руку» не тільки гуманітарної, мілітарної, а й соціальної допомоги.

Однією з програм підтримки від Сполучених Штатів стала Uniting For Ukraine — спеціально розроблена для українців міграційна процедура. Її бенефіти не тільки в отриманні дозволу на в’їзд і перебування в США терміном до двох років, а й у законному праві на працевлаштування.

Взяти участь у програмі може кожен українець та найближчий член сім’ї, який не є громадянином України та перебував у країні на 11 лютого. Обов’язковим є також підтвердження вакцинації проти кору, поліомієліту та COVID-19. Далі потрібно знайти спонсора, який подасть форму I-134 від себе. Цей фактор вплине на розгляд справи міграційною службою, тому до вибору спонсора треба підійти ґрунтовно. 

Пошук спонсора 

Важливо, щоб ця людина перебувала у легальному статусі у США, а також мала достатній рівень доходу, який може офіційно підтвердити. Це може бути ваш друг чи родич, але важливий момент: рівень доходу спонсора має бути щонайменше 125% від федерального рівня бідності.

Враховують розмір сім’ї спонсора та кількість фінансово залежних від нього людей. Наприклад, якщо сім’я спонсора складається з двох осіб, рівень річного доходу має бути не меншим за $22 887. Якщо спонсор раніше вже подавав від себе форми І-134, це матиме вплив на схвалення нинішньої заяви.

Враховуйте той фактор, що спонсор повинен мати достатній дохід для покриття фінансових потреб тих людей, яких він спонсорує. Шукати спонсора можна через тематичні групи у соціальних мережах, або через зручну онлайн платформу — Welcome Connect. Тут можуть реєструватися як українці, які шукають спонсора, так і американці, які хочуть ними стати.

Як подати онлайн форму від спонсора? 

Подання спонсором із США форми I-134 «Декларація про фінансову підтримку» відбувається через Службу громадянства та імміграції США. (USCIS). Подати форму можна на сайті, заповнивши контактну інформацію. Обов’язково додати податкову декларацію за рік, bank statement за 3-6 місяців, довідку з роботи і звичайно паспорт. Якщо спонсор не має його, то можна надати права водія та підтвердження легального статусу в США. Згодом спонсор буде перевірений урядом США, щоб переконатися, що він може фінансово забезпечити людину, яку він згоден підтримувати. 

Спонсора ухвалили, що далі? 

Після того, як спонсора схвалили, українець отримує електронний лист від USCIS з інструкціями щодо подальших дій. Бенефіціар має перевірити біографічну інформацію в кабінеті та підтвердити весь перелік вакцинацій. За 1-3 дні він отримає довгоочікуваний Travel Authorization Document, який дає «зелене світло» для в’їзду на територію Сполучених Штатів. На те, аби виїхати за цією програмою заявникам  надається 90 днів. 

Які дії по приїзду до США?

Після прильоту до США важливим етапом є отримання гуманітарного паролю. Спеціалісти компанії HotVisa радять своїм клієнтам мати при собі роздруковані або написані контактні дані спонсора, адже на паспортному контролі переважно запитують: адресу спонсора та його контактні дані. При необхідності можна податися на дозвіл на роботу, сплативши держмита. 

Дозвіл на роботу раніше був у звичному форматі: від руки написаний документ, відправлений у конверті. Але зараз по гуманітарному паролю мають право заповнювати цю ж форму, але в режимі онлайн. На оформлення дозволу  витрачається в середньому півтора місяці, тоді як раніше у друкованому форматі могло займати не менше півроку. 

Далі протягом двох тижнів після прибуття до Сполучених Штатів українці мають пройти медичне обстеження на туберкульоз, включаючи тест на вивільнення гамма-інтерферону (IGRA). Тут є нюанс, з яким стикаються люди, які народились у 90-их та нульових.

У деяких лікарнях, коли роблять тест на туберкульоз, виявляють у крові нашу вакцину від БЦЖ. Тобто у тих, хто потрапив під цю вакцинацію (це діти дев’яностих та нульових років) може виявитися вакцина в крові і тоді відправляють складати повторний тест. Цього не треба лякатися. Вони просто беруть додатковий матеріал, щоб переконатися, що ви не хворієте.

Додаткові рекомендації для комфортного перебування у Штатах

Рекомендуємо не зупинятися лише на отриманні документів на перебування та працевлаштування у США. Також варто приділити увагу:

  • Отриманню водійських прав американського зразка.
  • Оформленню бенефітів. Для цього треба знайти найближчий Department of children&families та заявити, що бажаєте отримати medicaid (медстрахування), food stamps (купони на їжу), cash help (грошові виплати). Тут важливо в анкеті зазначити, що у вас немає спонсора. Оскільки U4U-спонсор — це не класичний спонсор у такій ситуації. Після того, як заповнили анкету, просіть документ Verification of SSN application. 
  • Відкриттю Checking account у банк після отримання SSN.

Катерина Вовк, власниця компанії Hot Visa

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук