Starlink підняв ціни для українців — тепер $75/місяць

Читати на RU

25 серпня 2022 року в Starlink вирішили знизити ціну своїх послуг для українців зі $100 до $60 на місяць. Як повідомив у твіттері волонтер Павло Бондаренко, зараз, всього за три місяці після зниження ціни, Starlink знову її підняв. Нова ціна складає $75.

«Щомісячна вартість послуги Starlink зросте з $60 до $75. Нова ціна діятиме для вашої підписки починаючи з 29.12.2022. Якщо ви не бажаєте продовжувати послугу, можете скасувати її в будь-який момент», — сказано в новому листі від Starlink.

До цього Маск вже просив гроші на підтримку України

  • На початку жовтня Маск заявив, що його компанія витратила на Starlink для України астрономічну суму в $80 млн. З початку війни і до початку жовтня Україна отримала близько 20 000 пристроїв. Серед них 5000 — за сприяння американської Агенції з міжнародного розвитку USAID, 5000 — за підтримки Уряду Польщі, ще 5000 — завдяки ініціативі міністрів цифрової трансформації країн ЄС. Решта — від приватних компаній.
  • Згодом мільярдер повідомив, що значну частину терміналів SpaceX обслуговує своїм коштом і витрачає на це близько $20 млн на місяць. Тоді ж він зазначив, що більше не може фінансувати допомогу Україні та попросив $400 млн у Пентагону. 
  • Чому так багато? Як повідомляв Маск, старлінки, що їх передають партнери та оплачує компанія — це спеціальні корпоративні версії, абонплата за які складає $4500/місяць. Це значно вище типового пакету послуг за $60/місяць, оскільки, як говорив сам підприємець, такі спеціальні версії споживають величезні об’єми інформації.

Чому це важливо?

З початку війни термінали Starlink використовують буквально по всій Україні — військові забезпечують себе зв’язком в зонах, де відсутнє будь-яке інше покриття, об’єкти критичної інфраструктури ставлять термінали для безперебійного інтернету. А після обстрілів енергетичної інфраструктури, часто саме Starlink залишається єдиним джерелом зв’язку.

Загальна кількість Starlink в Україні ще до відключень електроенергії сягала близько 20 000 — це більше, ніж у будь-якій країні Європи. А зараз їх кількість, найімовірніше, сильно зросла. Зміна ціни всього на $15 в об’ємах цілої країни перетворюються на додаткові 12 млн гривень щомісяця, які потрібно витрачати на зв’язок.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук