Через масові знищення енергетичної інфраструктури, HoReCa масово скуповують генератори та інші альтернативні енергоносії, аби забезпечити безперервну роботу. Видання «НВ» розпитало власників закладів з різних регіонів України про те, як вони готуються до можливого блекауту та чи планують підвищувати ціни. AIN.Business переповідає.

Pesto Cafe. Київ

  • Співвласник мережі Дмитро Погребицький ділиться, що до можливого блекауту готуються вже місяць: для усіх ресторанів придбали акумуляторні ліхтарі, для деяких закладів – газові плити. Автомобільні акумулятори та свічки освітлюють ресторан, а у всіх працівників є налобні ліхтарики. 
  • Кухарі кафе розробили «меню при свічках», яке пропонуватимуть під час відсутності електроенергії. 
  • Підприємець каже, що заклад може працювати 8−10 годин щодня, якщо буде вода. Генератори використовувати не планують, бо це економічно нерентабельно.

Gianni Group (Annapavlova, Гостерія Хата Подопригора, Giannivino). Дніпро

  • Виконавчий директор ресторанної компанії Олег Бублик каже, що закуповують великі генератори (потужністю 80 кВт) для кожного ресторану. Для освітлення приміщень використовують настільні лампи на акумуляторі. 
  • Gianni Group встановили жаровню перед рестораном, де готують стейки, рибу, овочі. Заклад також має пічку на дровах, на якій можуть готувати всі гарячі страви з меню. 
  • Найскладніша ситуація з водою. Її відсутність найбільше ускладнює роботу. Директор ділиться, що у заклади привезли технічну та питну воду, однак туалети за таких умов працювати не можуть. Поки що думають, як вирішити це питання.

«Леліва», Клуб «Лисого», Cool’ Baby. Тернопіль

  • Власник ресторанів Тарас Ковальчук розповідає, що придбали генератори і продовжують купувати газові грилі та конфорки. Така альтернатива допоможе протриматися один-два дні, а далі орієнтуватимуться по ситуації з доступністю палива.
  • Співробітники закладу готові до роботи в таких умовах. Гості – також, адже приходять, щоб підзарядити гаджети та перекусити.

«Грін Інвест» (ресторани Mafia, Casta в Чернігові та комплекс Reikartz Aquadar у Черкаській області)

  • Фінансовий директор компанії Олександр Долгалюк розповідає, що комплекс має потужний генератор, який забезпечує всі потреби закладу. У нього також є автономне опалення та водопостачання. 
  • У ресторанах встановлені генератори і є піч на дровах, що дає можливість не закривати ресторани під час блекауту. 
  • Однак у разі відключення опалення та постачання води заклади не зможуть працювати, ділиться директор компанії.

«Публіцист». Київ

  • Керуюча рестораном Наталія Петрук каже, що наразі для закладу планують орендувати генератор. Під час відключення світла пропонують страви, які готуються в печі та на грилі. 
  • Коли немає води в закладі – його зачиняють. 
  • Як і в інших закладах, Наталія каже, що попри виклики, вони не планують підвищувати ціни. Адже цього року заклади вже підняли ціни на 20-25%.