РНБО заблокувало рахунки Freedom Finance. Що буде з грошима українців

РНБО наклала санкції на українську компанію міжнародного брокеру Freedom Finance та його власника мільярдера Тимура Турлова. Активи тисяч українських клієнтів компанії, що має бізнес у 13 країнах – від Казахстану і РФ до США, заблоковані. Видання Forbes написало, що буде з грошима українців.

  • Власник Freedom Finance Тимур Турлов – один із учасників глобального списку найбагатших від Forbes, бізнесу якого суттєво нашкодило російське громадянство.
  • У середині жовтня указом президента Володимира Зеленського затверджено масштабний перелік санкцій РНБО, до якого портрапив Турлов та український брокер «Фрідом Фінанс Україна».
  • Активи компанії та клієнтів наразі заблоковані. Це 12 800 рахунків у цінних паперах на 3,5 млрд грн.
  • Зараз фінансист, який останні 10 років живе в Казахстані, намагається дистанціюватися від росії. Він заявив про відмову від громадянства РФ та продаж російського бізнесу місцевому менеджменту.
  • РФ – «рідний» ринок холдингу та один із найбільших бізнесів за активами та виручкою. У липні–вересні 2022-го Freedom Finance отримала $27,2 млн чистого прибутку. $56,9 млн, або 31,1% від загальної виручки, згенерував російський сегмент.
  • Український підрозділ «Фрідом фінанс» зʼявився у 2017-му, коли холдинг Турлова поглинув місцевого брокера «Укранет». Freedom Holding Corp належить лише 9% статутного капіталу української компанії, тоді як 91% належать президенту холдингу Таштітову.
  • «Санкції негативно впливають на весь ринок, оскільки рішення РНБО передбачає заморожування активів клієнтів до вирішення питання з ліцензією», – говорить директор інвестиційно-банківського департаменту Concorde Capital Ігор Сотник.
  • Хоча «Фрідом Фінанс Україна» призупинила діяльність, у офіційному повідомленні компанії сказано, що всі активи клієнтів захищені та зберігаються на особистих рахунках клієнтів.
  • «Внесення до списку РНБО було для нас неочікуваним. Ми вважаємо це механічною помилкою. Фактично немає причин, щоб компанія була під санкціями», – прокоментував Турлов.

Чому це важливо

Рішення РНБО у першу чергу вдарило по клієнтам-фізособам «Фрідом Фінанс», а не по фаундерам. Вони втратили одночасно доступ як до паперів, так і до грошей на рахунках. Про рішення РНБО Нацкомісії з цінних паперів стало відомо в день його прийняття, консультацій із регулятором не було, розповів Forbes один із членів Комісії, який попросив не згадувати його імені. Після цього комісія ще два тижні вирішувала, як саме виписати власне рішення щодо ліцензій.

Ситуація безвідносно до російсько-казахстанського акціонера сильно шкодить локальному інвестиційному ринку. «Інвестори вкотре відчули себе абсолютно беззахисними перед непередбачуваними рішеннями держави», – каже президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

Що буде з грошима інвесторів

Поки що не зрозуміло, як саме, коли та за яких умов рахунки «Фрідом Фінанс» можуть бути розблоковані. Ймовірне рішення – передача всіх цінних паперів на рахунок у Національний депозитарій України. Однак не факт, що НДУ зможе швидко обробити рахунки тисяч клієнтів, вважає топменеджер однієї з інвесткомпаній. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку теж не може розблокувати рахунки, оскільки вона не в силах змінювати рішення РНБО.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук