5 практичних кроків для віднайдення та розвитку креаторських здібностей

2

Знаю, що багато креаторів страждають від браку ідей, тоді як в інших ці ідеї фонтанують щосекунди. Я перебуваю десь посередині: у мене бувають меганатхненні дні, а бувають порожні. Але моя робота і стиль життя поставили натхнення на потік, тож маю креативити майже щодня: чи то для реклами бренду, чи то для нового темплейту мого додатка автовідеомонтажу Templify App, чи то розв’язати якусь побутову проблему, або ж взагалі пофіксити зламану іграшку сина. Креативність супроводжує нас постійно, тим паче у бізнесі. Мені добре знайомий страх «білого аркуша», тому вирішила докопатися до джерела свого натхнення й поділитися своїми дослідженнями у авторській колонці.

Крок 1: дослідити себе як креатора

Неймовірно, але факт: усі народжуються креативними. NASA стверджує, що 98% дітей від народження є абсолютними геніями, а НЕ креативне мислення є надбаним. Мовляв, у процесі дорослішання, навчання, формування певних правил поведінки креативність поступово згасає, заганяється в рамки. Водночас це свідчить про те, що віднайти нашу креативність можна, адже вона просто-таки є як факт! На моєму шляху не раз траплялися люди, які в мене на очах ставали набагато креативнішими. Для цього потрібні були лише час і практика.

Тут важливо розуміти: креативність — це не тільки бути художником, письменником чи артистом. Це більше про те, як ви думаєте, бачите світ та як із цим світом взаємодієте.

У блозі пропоную розпочати пошук ключів до своєї креативності з досить простого чекліста (неправильних відповідей немає). Зупиніться і поміркуйте.

У якому середовищі вам подобається працювати?

  • під музику;
  • за робочим столом;
  • в офісі чи працюючи з дому;
  • зі смачною кавою;
  • після перегляду серіалу;
  • у повній тиші чи в урбаністичній кав’ярні.

Зверніть увагу на музику, яку ви слухаєте.
Згідно зі спостереженнями, любителі upbeat music і веселих тіктоків є вправними новаторами й легко знаходять вихід із проблемних ситуацій. Не видаватиму це за стовідсотковий факт, але раджу спробувати додати у власне життя нотку позитиву (таких необхідних у наш складний час).

Спробуйте надихатися іншими. Тут важливо відчувати, які саме люди вас надихають. Не просто рівнятися на особистість, а помічати, які саме сторіз, фото, тексти чи її речі резонують із вами. Це не обов’язково має бути людина. Я, наприклад, обожнюю надихатися картинками інтер’єрів. Це один із моїх пазлів креативності: люблю творити в красивих місцях.

Запитайте себе, на що ви любите дивитися довго? Які навички інших людей вас надихають?

  • музика;
  • кулінарія;
  • мода;
  • фото, відеографія;
  • тату;
  • флористика;
  • танці;
  • дизайн інтер’єру;
  • тексти;
  • ваш варіант.

Щодня ми взаємодіємо зі світом, щось беремо собі, а якусь частинку віддаємо. Впевнена, навіть у буденних дріб’язкових речах ви вже проявляєте креативність:

  • через особливі слова в мові й «тільки ваші» жарти;
  • через одяг і стиль;
  • через домашній декор;
  • через хобі та роботу;
  • через подарунки іншим;
  • через власні традиції;
  • через повідомлення в месенджерах.

Не може бути, щоб нічого не було і ви абсолютно такий, як ваш сусід чи колега. Якусь річ у своєму житті ви точно робите по-особливому: пасту, вишивку, танці чи вправу в залі. Помічаю за собою, як моя креативність зростає навіть тоді, коли створюю контент для власних чи робочих соцмереж Templify App, чи то Instagram, чи то TikTok, чи то LinkedIn. Приречених у цій справі немає.

Крок 2: вбийте креативні блокери

Якщо з креативністю розібралися, то як же бути з блокерами, які регулярно трапляються на шляху творчих людей? Чи замислювалися ви, як часто серед 10 коментарів під вашим постом, статтею чи роликом ви фокусуєтеся не на тих семи, які хвалять вас, а саме на трьох негативних, після яких мотивація падає, настрій псується, самооцінка знову стрибає туди-сюди?
Один із найпоширеніших серед креативних блокерів — страх несприйняття «А що про це подумають інші?» Знайомо?
Припускаю, що так, адже через цей страх ми проходили всі.

Пам’ятаємо головне: створювати потрібно насамперед заради себе.

Якщо ж ви все-таки застрягли в рутині й страхах видати щось нове, пропоную кілька способів струснути свою креативність.

Почніть із порядку. Іноді прибрати на робочому столі чи прийняти душ буває достатньо, щоб впорядкувати ідеї.

Влаштуйте з кимось пінг-понг ідей. Не обов’язково, щоб ваш співрозмовник спеціалізувався на темі, можливо, ви потребуєте просто слухача.

Спробуйте змінити робочу обстановку. Атмосфера кафе, бібліотеки чи коворкінгу може надихнути на свіжі думки.

Сфокусуйтеся на малому. Поставте перед собою нове невелике завдання і спрямуйте всі сили на його реалізацію.

Дозвольте своїм ідеям не бути завжди першокласними. Просто прийміть цей факт. Іноді важливо «вибачити» собі й дозволити зробити гірше, ніж завжди. Щонайменше для того, щоб випрацювати власну шкалу бездоганності.
Полюбіть навіть погані ідеї. Дуже часто саме вони є пазлами великої картини. Вчіться довіряти собі. 

Пам’ятаєте правило «Створювати заради себе і заради своїх мрій»? Кожен має свою рутину, і звички одних не завжди підходять іншим. 

Тому найкраще, що ви можете для себе зробити — знайти момент, коли ви наповнені.

Якщо книжки і коучі радять прокидатися рано, але ви творите вночі, прокидайтеся пізно. Це як додатки, які вказують нам найкращі години для постингу в соцмережах. З креативністю схема схожа: знайдіть той час, у який ви будете постити найбільш продуктивно. Усе просто: ваше фізичне самопочуття безпосередньо впливає на креативність.

Найголовніше: з креативними блокерами зіштовхуються всі, вони є частиною нашого шляху. І з чого нам всім варто почати (після того, як здолаємо страх), то це з пошуку способів, які допоможуть нам ці блоки обійти. Може, легко й не буде, але цікаво — точно!

Крок 3: розширте коло своїх інтересів

Стів Джобс якось сказав: «Креативність — це просто поєднання речей». Так і є: найкращі поєднання — нестандартні, коли, скажімо, ви приносите якийсь прикольний досвід з однієї сфери до іншої. Я часто практикую такий підхід: використовую цікаві фішки з офлайн-бізнесу у сфері tech. Щоб помічати такі комбінації, потрібно постійно відкривати для себе нове. Як? Читайте і дізнавайтеся про щось кардинально інше, ніж ваша робота. Наприклад, крім стартапів мені цікаво вивчати дизайн інтер’єру, маркетинг, а також заглиблюватись у тему креативності. Спробуйте дивитися на світ ширше, це вас заряджатиме і надихатиме.

Крок 4: дисциплінуйте творчі процеси

Так, креативності теж потрібен час, щоб розгулятися. Тому я влаштовую собі креативні побачення. Точно так само, як ви заносите робочі брейншторми в Google-календарі чи плануєте в блокнотах свої візити на beauty-процедури, виберіть зручний для вас день і виділяйте дві години на креативність. Важливо це робити наодинці: креативність народжується всередині вас, тому її потрібно чути. Я називаю такий час для творчості креативними «побаченнями».

Що робити на креативних побаченнях? Та що завгодно! Ідіть у музей, приберіть вдома (якщо безлад вас відволікає), придбайте блокнотик, облаштуйте куточок, який надихатиме, відвідайте цікавий захід, подивіться цікавий фільм чи інтерв’ю. Дозвольте собі раз на тиждень робити те, що хочеться. Креативність — це коли весело і цікаво.

Заведіть щоденник або просто робіть нотатки. Не знаю, як це працює, але коли записуєш, все стає зрозумілішим. Якщо у вас виходить вести щоденник, — взагалі супер! Багато досліджень показують, що це допомагає краще відчувати й розуміти себе, помічати потрібні моменти. 
Це щось схоже на те, коли ви придбали нову річ й одразу на вулиці помічаєте схожі моделі на вашу. У світі точно не з’явилося більше ідентичних речей, але певний час ви тримаєте їх у фокусі. Якщо вести щоденник тяжко, можна просто практикувати викладення думок на папері. Запишіть ідею, план її реалізації. Потягнеться рука намалювати квіточку — не стримуйтеся, навіть після цього ваш мозок почне помічати деталі, яких бракує. Ідеї — це пазл.

Подивіться на свою рутину новими очима.

Якщо робити те, що й завжди, то й отримуватимете те, що завжди.

Зміни у щоденній рутині дуже важливі, особливо якщо у вашому розпорядку немає місця прогулянкам, здоровому сну, спорту/йозі. Коли ми відчуваємо, що «застрягли», фізичний рух може допомогти з ухвалення рішення. Тому й кажуть: робіть крок за кроком, і все вийде. Спробуйте урізноманітнити свій день: змініть маршрут до офісу, поснідайте в новому кафе, узгодьте з тренером новий час для занять. 

Крок 5: змініть своє ставлення до поразок

Бути креативним означає не боятися помилитися. Адже креативність — це спроби, порушення певних правил і встановлених закономірностей.

«Щоб жити творчим життям, потрібно позбутися страху зробити щось неправильно», — говорив Джозеф Чілтон Пірс.

Часто саме страх поразки стає блоком для відновлення креативності. Однак кожна поразка — це не програш, а досвід. Розумію, що говорити легше, ніж робити, але те, як ви дивитеся на ситуацію, — це виключно ВАШ вибір. Я ж наполягаю: немає поганих ідей, кожна з них може бути ключем до відкриття, бо великі ідеї складаються з менших (нехай і не таких класних, але стратегічно важливих) ідей. Щось не вийшло? Ок, йдемо далі, тримаємо фокус на кінцевому результаті.

Звісно, я розумію, що у кожного своя система пошуку натхнення та креативності. Ці поради не є гарантом неймовірного припливу ідей. Але я вже давно живу за такими принципами і можу стверджувати, що все це таки працює. Є речі, які даються легко, а є щось, до чого я звикаю й досі. Просто почніть цей шлях — і ви точно знайдете те, що працює з ВАМИ, для ВАС і на ВАС.

Наостанок покваплюся вас заспокоїти: не можна спустошити свою креативну душу, креативність ніколи не закінчується. Ні за годину, ні за тиждень, ні за 50 років. Що більше ви користуєтеся нею, то більше її стає. 

Сподіваюсь, що мій креативний досвід стане вам у пригоді. Якщо вдасться попрактикувати хоча б один із кроків креативності вказаних вище, я буду рада почути фідбек та ваші інсайти.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук