Чатбот «Друг» допомагає українцям подолати стрес через війну

Команда фахівців у сфері психічного здоров’я та айтівців розробила чатбота-співрозмовника із назвою «Друг». Він покращує психічне здоров’я осіб, постраждалих від війни в Україні. Також допомагає опанувати себе після зустрічі з травматичною подією, знизити рівень стресу та покращити якість сну.

  • «Друг» може допомогти впоратися з емоціями під час або після чергового обстрілу.
  • Щоденні 10-20 хвилин, проведені з ботом, можуть попередити проблеми ментального здоров’я, спричинені постійним стресом.
  • Чатбот почав працювати у перші дні війни. Та весь час ми з колегами працювали над його удосконаленням і тепер перезапустили. 

«Українці проходять крізь складні стресові події. Важливо звертати увагу на свій психологічний стан, не применшувати рівень стресу та своєчасно звертатися за підтримкою. Люди по-різному реагують на все, що відбувається. Небезпека негативно впливає на психологічний стан», – розповідає лікарка-психолог та співзасновниця проекту Соня Лагутіна.

Алгоритм «Друга» розроблений на основі найновіших психологічних і нейробіологічних досліджень та науково доведених протоколів. Для регулювання психологічного стану чат-бот використовує рекомендації ВООЗ щодо надання першої допомоги, програму зниження стресу, засновану на майндфулнес, травмофокусовану когнітивно-поведінкову терапію, діалектичну поведінкову терапію і тренінг стійкості до стресу.

Діалог із ботом захищений. Якщо користувач відчуває, що вправ від “Друга» недостатньо для покращення психологічного стану, чатбот має функцію “Звернутися за допомогою до фахівця», що надає доступ до індивідуальної консультації з психологом.

Історія проекту «Друг. Перша допомога» бере початок з 2020 року. Тоді його співзасновник Артем Льозін зініціював створення боту, що допоможе українцям подолати психологічні наслідки карантину через пандемію COVID-19. Таке рішення підтримали експерти COVID Challenge Hackathon.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук