Чи буде звʼязок, якщо блекаути повторяться? Як готуються влада та оператори

Міська влада Києва разом з мобільними операторами розробили алгоритм дій для забезпечення жителів безперебійним зв’язком на випадок нових блекаутів. Про це 30 листопада розповів начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко в інтервʼю телеканалу «Інтер».

  • За його словами, для цього вишки загальнонаціонального масштабу, які забезпечують зв’язком як Київ, так і інші населені пункти, обладнають генераторами.
  • Також планується доставка понад 40 систем супутникового зв’язку Starlink, якими будуть оснащуватись районні державні адміністрації та лікарні.
  • Окрім того при відключенні світла в приблизно половині «пунктів незламності» (це біля 200 в десяти районних державних адміністраціях) працюватиме частина мережі оптоволоконних ліній. Там буде розгорнутий Wi-Fi.

Редактор AIN.UA спитала у операторів мобільного звʼязку, чи варто киянам готуватися до повторення сценарію 23-25 листопада, коли в результаті російських обстрілів громадяни залишились не лише без світла та води, але й без звʼязку (як мобільного інтернету, так і голосового).

Ірина Леліченко, прессекретар «Київстар»

«Київстар» використовує всі доступні технічні ресурси для продовження роботи послуг зв’язку в умовах блекaутів. Зокрема в Києві і Київській області компанія вже почала встановлювати на базових станціях нові акумуляторні батареї (АКБ) з більш тривалим часом дії, до 6 годин автономної дії без електроживлення.

Однак, ключовим фактором для роботи мобільних мереж є стабільне енергопостачання, оскільки для підзарядки акумуляторів необхідно 24-48 годин. Тому якщо електроживлення відключають часто по декілька раз на день, АКБ не встигають заряджатись і це приводить до зменшення часу роботи базової станції.

Компанія співпрацює з місцевими владами і військовими адміністраціями з питань резервування дизпалива для генераторів. Для прикладу, під час блекaутів компанії потрібно 50-60 тисяч літрів бензину для зaпрaвки дизель-генерaторів. Створення, як мінімум, тижневих резервів палива є дуже важливим для роботи телеком мереж.

Компанія також веде діалог з владою Києва та іншими міськими владами стосовно постaвок додаткових дизель-генераторів.

Що стосується обладнання «Стaрлінк», воно також потребує електроживлення. Обладнання «Старлінк» може працювати на зовнішніх елементах живлення (акумуляторах, павербанках), але це все одно якийсь обмежений час. Тому нaлaгодження звичного режиму роботи послуг звʼязку можливе лише після відновлення електроживлення.

Вікторія Павловська, прессекретар Vodafone

Представники операторів зустрічалися з CDTO КМДА, щоб створити план дій на випадок масштабних відключень електроенергії у місті.

Зі свого боку Vodafone у таких випадках може забезпечувати роботу ядра мережі, зберігати роботу транспортної мережі, що з’єднує ядро мережі з іншою частиною мережі країни. 

Компанія залучає всі генератори, що має в наявності, для забезпечення роботи базових станцій для покриття міста. Очевидно, що забезпечити усі майданчики ДГУ неможливо: у такому великому густонаселеному місті як Київ їх декілька тисяч. Навіть за умови наявності достатньої кількості генераторів, жоден оператор не зможе власними силами одночасно доставити ДГУ до кожного майданчика і вчасно заправляти. Крім того, багато об’єктів зв’язку розташовані на дахах, куди доставити і встановити стокілограмовий генератор неможливо.

Тому Vodafone також активно залучає партнерів до спільного використання стаціонарних ДГУ – це кропітка точкова робота, та вона дозволить збільшити карту покриття на випадок відключень і збільшити доступність сервісів.

Домовились також про резервування щоденної потреби в паливі на заправних станціях для потреб операторів.

Також фахівці оператора розробили спеціальні сценарії роботи мережі для кожного міста під час тривалих відключень: щоб за допомогою в рази меншої кількості базових станцій підтримувати покриття в усіх районах міста. Звичайно, в такому разі не йдеться про звичну нам якість послуг і суцільне покриття, та можливість залишатись на зв’язку є.

Окремо опрацювали план та підтвердили готовність забезпечувати роботу мережі у метрополітені, яка має гарантоване живлення і буде великим пунктом незламності.

Ольга Муха, прес-секретар lifecell

Наразі потреба компанії в генераторах значно перевищує наявність. Ми постійно намагаємось збільшувати їх кількість, закуповуємо нові акумуляторні батареї та паливо, щоб якнайдовше підтримувати зв’язок під час відключень електроенергії. Наприклад, у найближчі місяці плануємо закупити ще 150 генераторів. Але цього недостатньо, якщо ми говоримо про всю мережу. Це дуже масштабна проблема, адже від відсутності електроенергії потерпає вся країна, а це тисячі базових станцій по всій території України. 

Під час довготривалих відключеннях фізично неможливо одночасно забезпечити всі базові станції генераторами. Компанія в першу чергу забезпечує функціонування найбільш важливих ділянок – опорних сайтів, які можуть підтримувати найбільший відсоток покриття, завдяки підключенню їх до генераторів. Генератор може підтримувати роботу базової станції, допоки у ньому є паливо, а поруч є людина, яка регулярно зможе його поповнювати до моменту, поки не будуть полагоджені електромережі. Для підтримки роботи однієї базової станції від генератора необхідно 100 л дизельного палива на добу.

Що стосується вказаної заяви очільника військової адміністрації столиці  – була проведена спільна зустріч, наразі очікуємо від КМДА інформацію щодо того, яким обладнанням і в якій кількості вони зможуть нас підтримати, і лише тоді зможемо говорити про план щодо подальшої роботи мережі під час відключень в Києві.

Чому це важливо

Без справної енергетичної інфраструктури, оператори стільникового звʼязку не можуть забезпечити стабільне покриття по всій території держави. Генератори дозволяють лише тимчасово покращити ситуацію. Звісно, допомога від країн-партнерів у вигляді поставок старлінків та генераторів дуже своєчасна і корисна. Але у першу чергу Україні потрібні засоби ППО, авіація, важке озброєння – щоб боротися з причиною, а не наслідками.

Росія – країна-терорист, і її необхідно зупинити.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук