За 10 місяців 2022 року експорт IT-послуг перевищив $6 млрд

Читати на RU

За результатами 10 місяців експорт IT-послуг у порівнянні з минулим роком виріс на 9,9%, і приніс понад $6 млрд, перевищивши показник 2021 на $542 млн. Як повідомляє Львівський IT Кластер з посиланням на дані Нацбанку, таким чином експорт IT-послуг став ледь не єдиною сферою, яка попри війну набирає обертів.

Останні місяці експорт IT-послуг падає

  • За результатами 10 місяців 2022 року експорт IT-послуг у порівнянні з минулим роком виріс на 9,9%, і приніс понад $6 млрд, перевищивши показник 2021 на $542 млн.
  • Проте негативні тенденції спостерігають і в IT-сфері: уже другий місяць поспіль — від’ємні показники. За даними НБУ, у порівнянні з вереснем, обсяг експорту IT-послуг у жовтні зменшився на 7,4%. Відповідно, галузь отримала на $43 мільйони менше, а саме $535 мільйонів.
  • Якщо ж порівнювати з минулим роком, то цього жовтня обсяги експорту все ж були меншими на 16%, ніж у цей самий місяць минулого року.
  • Водночас через певне скорочення решти експорту послуг комп’ютерні послуги все ще складають значну частину в структурі експорту  — 43,8%. Це на 5,7% більше, ніж торік.

«Коли ми готували наше дослідження IT Research Resilience, ми передбачали різні сценарії щодо експортної виручки IT галузі: від оптимістичного у $8,5 млрд до песимістичного у 7,2-7,5 млрд. Станом на теперішню динаміку бачимо, що, на жаль, ми рухаємось до $7,1 млрд. До кінця року ми будемо і надалі бачити просідання експорту IT-послуг, зокрема через удари росії по критичній інфраструктурі України та проблеми з енергопостачанням», — зазначив Степан Веселовський, CEO Львівського ІТ Кластера.

Чому це важливо?

У порівнянні з минулим роком експорт комп’ютерних послуг все ж зріс. Проте через повномасштабну війну, удари по критичній інфраструктурі та віялові відключення навіть IT-послуги, що до останнього моменту продовжували зростати, почала здавати позиції.

Частково це викликано небажанням окремих клієнтів працювати з нестабільною країною, де терміни виконання роботи часто залежать від російських обстрілів та раптових блекаутів. Проте українські компанії вже працюють над створенням практично автономних офісів, щоб забезпечити можливість нормальної роботи, а також створюють карту місць зі світлом та інтернетом для окремих спеціалістів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук