Що робити та як гріти квартиру у випадку відсутності опалення?

1

Українські міста готуються до можливих обстрілів інфраструктури, що виведуть з ладу не лише електропостачання, а й опалення. Такий розвиток подій є вкрай негативним і, скоріш за все, будинки після відключення стануть непридатними до життя.

Проте, якщо мова буде йти про невеликий час, після якого подачу тепла відновлять, то є декілька варіантів, як протриматися навіть в найхолодніші часи. В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає, як зігрітися та опалювати квартиру у випадку аварійних ситуацій.

Матеріал за 1 хвилину

  • Міська влада не може гарантувати безперебійність надання опалення в разі подальших обстрілів. Крім того, існує ризик, що в разі відключення будинок просто не зможуть заново під’єднати до системи.
  • У випадку аварійного відключення опалення у жителів багатоквартирних будинків буде декілька днів, доки теплова інертність ще буде зберігати накопичене тепло. В цей час варто максимально зберігати тепло та ефективно використовувати ресурси.
  • Є варіанти опалення, які загалом можна використовувати навіть у квартирах — це каталітичні газові обігрівачі.
  • Крім того, можна використовувати звичайні газові пальники, хоча це більш небезпечне та неефективне рішення, порівняно з обігрівачами.

Який план готує міська влада?

Як повідомили в Київській міській держадміністрації, якщо станеться надзвичайна ситуація, то на період ремонтних робіт, необхідних для відновлення постачання тепла, відповідальні особи обслуговуючої компанії зобов’язані злити воду в опалювальних системах, за умови, коли температура опустилась до мінус 3 і нижче градусів.

Такі дії необхідні, щоб вода в трубах не замерзла й не знищила інфраструктуру подачі опалення, на відновлення якої може піти дуже багато часу. При цьому мер міста Віталій Кличко зазначив, що в такому випадку відновити теплопостачання буде вкрай складно.

«Якщо протягом 24 годин за температури -5 зовнішньої не буде опалення і води, нам потрібно буде зливати системи опалення в Києві, бо це може призвести до пошкодження систем життєзабезпечення. Ми будемо вимушені зливати воду. Це означає, що до весни подати воду буде дуже складно. І до початку весни будуть складні виклики», — сказав Кличко.

Температура у квартирах у разі відсутності опалення може прирівнятися до вуличної швидко. Водночас залишається загроза руйнування системи електропостачання в місті. Очевидним рішенням здаються «Пункти незламності», проте і з ними є проблеми.

За словами Кличка, пункти обігріву створені не для того, щоб в них можливо було жити, а для тимчасового перебування. Крім того, якщо мова буде йти про загальні відключення, що зачеплять значну кількість жителів — пунктів обігріву просто не вистачить.

Таким чином міста (принаймні Київ) в першу чергу готуються рятувати інфраструктуру. Це рішення абсолютно виправдане, адже інакше замість кількох будинків без тепла можуть залишитись цілі райони. Проте на питання «Що робити цивільним?» це відповіді не дає.

Що робити цивільним?

У випадку аварійного відключення опалення у жителів багатоквартирних будинків буде декілька днів, доки теплова інертність ще буде зберігати накопичене тепло. В цей час ще є сенс залишатися в будинку та очікувати на можливе завершення ремонтних робіт. Щоб довше зберігати тепло в цей час рекомендуємо:

  • Зашторити, а ще краще закрити ковдрами, вікна у квартирі, адже саме вікна (навіть металопластикові) — це місце основних тепловтрат;
  • Спати всією родиною в одному приміщенні. Наші тіла — самі по собі генератори тепла, і підтримувати тепло в одному приміщенні значно простіше, ніж в декількох;
  • Зазвичай краще вкритися додатковим шаром ковдри, ніж спати одягненим. Виключення — термобілизна, яка навпаки додатково відводить вологу від тіла.

Як опалювати квартиру у випадку аварійних ситуацій?

Якщо за два-три дні влада та аварійні служби не зможуть поновити теплопостачання, то найімовірніше варто покинути помешкання і переїхати до друзів/родичів, в яких є автономне опалення. Проте, якщо ви все ж вирішите залишитися, або просто не хочете мерзнути навіть ці декілька днів, то є варіанти опалення, які загалом можна використовувати навіть у квартирах.

Газові обігрівачі

Каталітичні газові обігрівачі — найпоширеніший спосіб опалення в гаражних кооперативах, які вже давно перетворилися в осередки малого приватного бізнесу. Основна перевага таких обігрівачів — незалежність від електропостачання та низька вартість заправки газового балона.

Каталітичний обігрівач виробляє тепло не завдяки горінню, а в результаті окислення паливної суміші, що надходить на каталітичну пластину. Завдяки відсутності полум’я у процесі роботи практично не утворюються шкідливі для здоров’я продукти горіння, а витрата палива мінімальна.

Важливо! Пропри відсутність диму, такі обігрівачі все одно випалюють кисень з приміщення, тож провітрювати варто частіше. Хоча навіть так це все одно досить ефективний спосіб опалення. Якщо говорити про конкретні моделі, то ми радимо:

Малопотужні (до 2,5 кВт) газові обігрівачі, наприклад Yanchuan YC-808B, Happy Home HH-808B чи Meva Olymp (UKP21001) підійдуть для опалення невеликих приміщень, або, скоріше, для підтримки в них комфортної для життя температури.

З переваг таких рішень — живлення від звичайних цангових газових балонів, які також використовуються в туристичних пальниках, та невисока ціна. З недоліків — мала потужність, та відносно велика ціна на газові балони, які доведеться регулярно докуповувати.

Nurgaz NG310, Martec GEKO та GUDE 4.4 кВт — це вже значно потужніші пристрої, здатні повноцінно опалювати невеликі приміщення. Для їх використання потрібно знайти також повноцінний не одноразовий газовий балон та редуктор (який іноді йде в комплекті).

З переваг — потужність та ціна заправки газових балонів, яка робить таке рішення найефективнішим за умов відсутності централізованого опалення та електропостачання. З недоліків — певна складність у використанні та необхідність контролювати подавання пального.

Ну і звісно на ринку є повноцінні обігрівачі, що працюють від газових балонів. Це, наприклад, DURATERM 4200 Вт, Bartolini Zl200, DMS red 4.2 кВт або їх аналоги.

Такі обігрівачі достатньо безпечні, мають зручне регулювання потужності й зазвичай оснащені додатковими системами захисту, наприклад від затухання системи. Фактично їх можна використовувати як звичайні електричні обігрівачі. З недоліків — вони важкі й великі, тож переносити їх (не кажу чи вже про переїзд) буде досить складно, а також вони дорого коштують.

Які ще є рішення?

Звичайно, можна використовувати також і звичайні електрообігрівачі та намагатися нагрівати квартиру, доки є світло. Проте краще буде не розраховувати на цей варіант, й орієнтуватися в першу чергу на автономні пристрої.

Підтримувати температуру у квартирі допоможуть також і звичайні газові пальники. Проте їх використання більш ризиковане (через наявність відкритого полум’я) та менш ефективне, в них газ саме згорає, що приводить до значного зростання витрати.

Проте, якщо ви все ж думає про покупку газового пальника, то в нас є матеріал, в якому ми розповідаємо про найкращі варіанти таких пристроїв та особливості вибору при покупці.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук