«В Україні черга на деякі моделі — кілька місяців»: інтерв’ю з імпортером EcoFlow

3

Поки росія обстрілює українські території та руйнує енергомережу, в країні зростає попит на різні варіанти зарядних станцій, щоб мати змогу працювати, коли світло вимикають. AIN.UA поговорив із Валерієм Яковенком, кофаундером DroneUA, яка є офіційним імпортером одного з найпопулярніших в Україні брендів зарядних пристроїв — EcoFlow. Ми запитали Валерія про обсяги поставок, попит, ціни, боротьбу з перекупами, та про перспективи на зиму.

Тут і надалі фото компанії DroneUA

Як ви стали дистриб’ютором EcoFlow? Хтось ще окрім вас возить ці пристрої офіційно в Україну?

У нашому портфелі дистрибуції є з десяток високотехнологічних брендів, більшість котрих представлена саме з Китаю. Це дозволяє тримати руку на пульсі появи цікавих продуктів і сфер, котрі мають можливість для створення екосистем. Саме таким став бренд EcoFlow.

Півтора року тому ми підписали ексклюзивний контракт для представлення бренду EcoFlow в Україні, і за цей час збільшили продажі в кілька сотень разів.

Основа нашого руху в напрямку енергонезалежності є розуміння глобального застарівання систем розподілення енергії, де по всьому світу збільшується ризик відключень електроенергії через вік електромереж.

Це — глобальна історія, і розуміння того, що мережі будуть перебудовані з урахуванням надмірної генерації електроенергії з відновлюваних джерел. Для того, щоб вміти балансувати — потрібно будувати системи накопичення енергії для того, щоб під час відсутності генерації (вночі, чи у штиль), випускати необхідну енергію у мережу, та не використовувати теплові чи інші електростанції, що працюють на викопному паливі.

Ці системи накопичення можуть бути не лише частиною великих енергетичних підприємств, вони можуть бути персональними і знаходитись поряд з кожним користувачем. Більш того, це не лише про накопичення електроенергії, це й про генерацію, і це той напрямок, який ми також відкрили в DroneUA, сонячні панелі EcoFlow також вже доступні для користувачів.

Ми­ — ексклюзивний представник EcoFlow в Україні, й інших офіційних імпортерів цього обладнання в Україні не існує.

Що можете сказати по обсягам поставок? Іноді враження, що ми розкупили усі EcoFlow навіть у Польщі…

Якщо навести красиве порівняння: у 2017 році Ілон Маск заклався із представниками Австралійського уряду, що він зможе побудувати 100 МВт*год станцію накопичення електроенергії за 100 днів, він зробив це за 60 днів. DroneUA поставили українським сім’ям 25 МВт*год за 40 днів після 10 жовтня 2022 року (дня, коли росія відновила масові обстріли енергетичної мережі України і почалися блекаути — ред.), і це лише частина того, що надійде в Україну найближчим часом.

Цієї осені 80% всього постачання EcoFlow в Європі призначено саме для України, ми в першу чергу отримуємо алокацію нових продуктів, і навіть нові моделі зарядних станцій покоління River 2 з’явилися на полицях мереж електроніки в Україні за місяць до офіційного старту продажів в Європі. Це ознака важливості ринку та підтвердження якості нашої роботи, як імпортера.

Попри це, попит набагато перевищую пропозицію, можливостей фабрик в Китаї не вистачає, щоб вчасно виготовити достатню кількість станцій. Черга по деяким моделям становить кілька місяців, але великі потужні станції є в наявності, і сток поновлюється щодня. Найбільша кількість обладнання EcoFlow знаходиться саме в Україні, ми також стикаємось з пристроями, котрі були куплені кінцевими споживачами в Європі, але їх кількість незначна.

Щодня ми отримуємо по кілька звернень від колег у Польщі, Словаччини чи навіть Німеччини, котрі просять нас поставити їм станції за межами України, а потім знову імпортувати в Україну. Це дуже цікава ситуація, і в основі є бажання польських колег заробити на потребах українців. ми кожного разу пояснюємо, що станції, присутні на складах в Україні призначені саме для українських партнерів EcoFlow, та для українських користувачів, і спекуляції неприпустимі.

Чому, на вашу думку, з-поміж зарядних пристроїв «вистрілив» саме цей бренд?

EcoFlow — це відомий преміальний бренд портативних зарядних станцій, і продуктова лінійка бренду розширюється щомісяця не лише для побутових користувачів, а й для бізнесу.  

Наразі партнерами EcoFlow в Україні є більше ніж 750 різноманітних підприємств від національних мереж електроніки на кшталт «Алло» чи «Фокстроту» , до гіпермаркетів «Епіцентр» та навіть інженерних компаній-інтеграторів, котрі зараз проектують цілі містечка з використанням технологій EcoFlow від DroneUA. Загальна кількість центрів обслуговування чи продажів, де можна ознайомитись з продукцією компанії та придбати її, давно перевищила 3000 центрів.

Який попит прогнозуєте на зиму?

Ми почали працювати з розумінням того, що попит формується по всьому світі, через необхідність енергонезалежності, і не очікуємо зменшення попиту в Україні взимку. За нашими прогнозами, користувачі розвиватимуть свої потреби в напрямку більш ємного обладнання.

Що буде з цінами?

За останні шість місяців ціни на станції не підвищились ні на гривню, ми робимо все можливе, щоб здешевити пропозиції та оптимізувати логістику, враховуючи ризики міжнародних операцій.

Ми стикаємося з ситуаціями, коли наші партнери після великих надходжень можуть продати все станції EcoFlow за кілька годин. Але після аналізу продажів ми розуміємо, що більшість станцій були куплені перекупами, котрі одразу виставляють їх на продаж в 2-3 рази дорожче на OLX. Наприклад станції моделей River вартістю 16 000 гривень зараз можна знайти по 43-45 000 грн.

Ми працюємо над зменшенням цін, і робимо це системно, через залучення великих партнерів. На жаль, поки попит не буде задоволений, буде існувати і спекулятивна складова.

Чи боретеся якось із перекупами?

Ми працюємо з офіційними партнерами, великими мережами, системними інтеграторами, та контролюємо ціни, якщо ми зустрічаємо аномалії — виносимо попередження і у випадку порушення зупиняємо відвантаження порушникам та розриваємо відносини. Партнери мають допомагати кінцевим споживачам, надавати консультації та формувати довгострокові відносини, тому що енергонезалежність, як термін, з нами назавжди.

Чи буде гарантійне обслуговування?

Гарантійне обслуговування на все офіційне обладнання надається і в залежності від моделей EcoFlow складає від 12 місяців до 5 років.

На жаль, неофіційне, контрабандне обладнання, або обладнання, придбане в інших країнах, не має гарантійного покриття. Для цього ми створили онлайн-інструмент перевірки серійних номерів обладнання. Тож у випадках купівлі станцій з сумнівним походженням ми рекомендуємо повертати його до магазину, де він був проданий.

Сервісне обслуговування розширюється. Наступного тижня ми готуємо відкриття додаткового великого сервісного центру в Києві, а після цього і в інших містах України.

Чи можете хоч щось прогнозувати по цьому сегменту?

Енергонезалежність формується як базова потреба кожного українця, і ми, як країна матимемо величезний вплив на всі країни, що нас оточують, та на весь світ. Ми показали наскільки це важливо: мати енергію та завжди бути на зв’язку.

Навіть після закінчення війни ми очікуємо стрімке зростання застосування технологій, але не для вирішення критичних ситуацій, а для побудови енергонезалежного майбутнього кожної родини, чи бізнесу, без залежності від держави чи будь яких монопольних історій. Ми можемо виробляти електроенергію для власного споживання самостійно, кожен з нас.

Чи постачаєте такі зарядні армії, чи є в них потреба?

3 березня 2022 ми отримали запит про співпрацю від SpaceX, і з того моменту більшість «старлінків», що мають працювати у локаціях без енергії, працюють з нашими зарядними станціями.

Залишити коментар

Коментарі | 3

  • “За останні шість місяців ціни на станції не підвищились ні на гривню”. Гарно щебечте, але трохи інтернет магії і бачимо динаміку цін з вашого сайту на прикладі моделі Delta:
    Травень – 56060 грн
    Червень – 58999 грн
    Жовтень – 71999 грн
    Грудень – 79999 грн
    При цьому слід зазначити, що 11 листопада набула чинності постанова з відміни податку на подібні пристрої, але ваші ціни навпаки виросли. Наразі маємо ціни рівно в два рази вищі від роздрібної на сайті виробника. Ваші поставки звичайно потрібні і важливі в даний момент, але ви такі самі спекулянти, як і всі інші.

  • *офіційний імпортер EcoFlow – читати як офіційний перекуп

  • Теж купляв офіційно Delta 2 https://norfin.com.ua/ua/zaryadnaya-stantsiya-ecoflow-delta-2-1024-vtch/
    Ціна була 61к.. Потім стала 65к після відміни мита і податків..

Пошук