Кабмін звільнив голову Держкосмосу

Читати на RU

Кабінет міністрів України звільнив голову Державного космічного агентства Володимира Тафтая. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

  • У грудні Кабмін затвердив висновки щодо оцінювання службової діяльності у 2022 році державних службовців категорії А. До них відносять керівників державних служб та агентств. В результаті оцінювання Тафтай отримав негативні результати.
  • За свою кар’єру Володимир Тафтай працював на «Південмаш» і «Морський старт», а останній час перед ДКАУ був менеджером з постачання на українсько-бразильському проєкті «Алькантара».
  • За час роботи Тафтая в Держкосмосі агентство потрапляло в кілька скандалів. Зокрема, коли у серпні СБУ повідомили про затримання одного з керівників Держкосмосу. За даними слідства, він передавав російським спецслужбам таємну інформацію щодо актуальної військово-політичної ситуації. А також переправляв окупантам закриті дані про заходи, які проводять ЗСУ та інші підрозділи українських Сил оборони. Під час обшуку за місцем роботи він намагався застрелити представників слідчо-оперативної групи Служби безпеки.

Також Тафтай запамʼятався запуском «Січ-2-30», на який витратили 200 млн грн, а серед партнерів були SpaceX. «Січ-2-30» — перший за 10 років український державний супутник, що вийшов на орбіту. Початково він називався «Січ-2-1» і мав опинитися у космосі на шість років раніше — у 2015-ому. Проте через брак коштів проект затягнувся. Наразі агентство так і не визнало його втрату. Розробник супутника випустив офіційну заяву, де йдеться про те, що через «ряд зовнішніх чинників», які виникли в рамках групового запуску, не вдалося вставити стійкий зв’язок із «Січчю».

Держкосмос України жив поза часом і тим, що відбувається навколо. Володимир Тафтай у своєму Facebook постив відео президента України Володимира Зеленського з підприємцем, що розвиває космічний туризм, Річардом Бренсоном. Самого Тафтая, що відповідає за український космос, не було ні на зустрічі, ні під час візиту Бренсона в Гостомель.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук