Starlink — не панацея для резервного інтернету. Ось кілька альтернатив

Після початку обстрілів української енергетичної інфраструктури для багатьох людей питання резервного зв’язку та електрозабезпечення стало критичним для продовження роботи. Коворкінги, офіси, а іноді просто ОСББ почали масово купувати генератори, акумулятори та термінали Starlink.

Проте не завжди ті рішення, що чудово підходять для великих організацій гарно працюватимуть на рівні приватної особи. В цьому тексті редакція AIN.UA розбирається, чому Starlink — це не найефективніше рішення для резервного інтернету і в більшості випадків його покупка просто нераціональна.

Чому Starlink такий популярний?

Зображення: Depositphotos

Хоча початково запуск Starlink в Україні був запланований на 2023 рік (і то, скоріш за все, його б ще декілька разів перенесли), компанія розгорнула свою роботу буквально через декілька днів після початку повномасштабної війни.

Вже тоді було усвідомлення, що зв’язок стане однією з пріоритетних цілей для російських атак і потрібно створювати можливості для його підтримки навіть у найскладніших ситуаціях. Проте на більшості підконтрольних Україні територій великих проблем з доступом до інтернету не було до початку жовтня, коли почались регулярні обстріли енергетичної інфраструктури.

Доки для цивільних покупка Starlink здавалась нераціональним витрачанням коштів, то для військових супутниковий інтернет став незамінним джерелом зв’язку. Військові працюють в зонах, де відновити мобільний зв’язок неможливо, а також там де зв’язку не було навіть до війни (наприклад в степах Херсонщини).

Чому Starlink — це не рішення для резервного інтернету?

Саме в умовах тотальної відсутності зв’язку технології супутникового інтернету працюють ефективно і виправдовують як ціну самого терміналу, так і вартість щомісячної підписки, яку для українців недавно підвищили до $75 на місяць.

Також Starlink буде доречним в офісах, та коворкінгах, що забезпечують інтернетом одразу багатьох людей. Адже загалом Starlink може видавати швидкість до 200 Мбіт/с.

Проте Starlink розроблявся як рішення для постійного зв’язку та орієнтувався початково на території, де немає альтернативного покриття. Саме тому у компанії є тарифи для морських яхт, а супутники охоплюють практично всю територію планети. З цього випливає два недоліки, які роблять побутове використання Starlink нераціональним.

Навантаження на один супутник

Зображення: Depositphotos
  • Кожен окремий супутник Starlink покриває певну площу і має обмежену пропускну здатність для передачі даних (близько 20 Гбіт/с). Це ідеально працює в сільській місцевості, де у Starlink практично немає конкурентів, бо провайдерам невигідно тягнути з’єднання, а загальна кількість клієнтів на один супутник досить низька.
  • Проте, якщо в якомусь місці концентрація клієнтів на один супутник буде високою (як, наприклад, в Києві, де працюють вже сотні терміналів, до кожного з яких під’єднані десятки людей), то їм доведеться ділити трафік між собою.
  • Так, інтернет продовжить працювати, проте чим більше користувачів буде сконцентровано в одному місті, тим гірше працюватиме система. А саме цим українці зараз і займаються.

Електроспоживання

  • Комплект обладнання Starlink споживає близько 40 – 60 Вт. Це відносно небагато за умови наявності електропостачання, проте в умовах постійних відключень може стати проблемою
  • Якщо інші рішення, наприклад, GPON або комплекти підсилення мобільного зв’язку, можна живити від звичайного павербанку, то з такими потужностями вже необхідно мати універсальні зарядні станції, інвертор чи генератор.

Ціна

  • Якщо офіси та коворкінги можуть собі дозволити встановлення терміналів супутникового інтернету, бо це раціонально, з урахуванням кількості людей, яких вони будуть обслуговувати, то для приватного використання є значно дешевші рішення.
  • Starlink — це не резервний інтернет, а повноцінне рішення для тих зон, де зв’язку немає взагалі. Якщо ж говорити про тимчасові (хай навіть аварійні) відключення, коли альтернативні варіанти замість штатного провайдера потрібні обмежену кількість годин — є значно дешевші та раціональніші рішення.

Які є ефективні рішення для домашнього підключення?

Найпростіше рішення – це мобільна точка доступу, яка доступна на будь-якому сучасному смартфоні. Телефон може використовувати мобільний зв’язок й роздавати звичайну мережу Wi-Fi, до якої вже приєднуються ноутбуки та інші пристрої.

Зображення: AiN.UA

Якщо ж під час відключення світла зникає не лише кабельний інтернет, а й мобільний зв’язок, то варто купити комплекти підсилення мобільного зв’язку, вартість яких складає приблизно 3500-5000 гривень, а оплата інтернету відбувається згідно з тарифами оператора.

Крім того, деякі українські провайдери використовують технологію пасивних технологій оптичних мереж доступу (GPON), які дозволяють їм продовжити надавати послуги навіть при відключенні інтернету. Радимо скористатися цим сервісом, щоб перевірити, які провайдери є у вашому будинку і просто обдзвонити їх.

Детально почитати про резервне живлення вашого роутера можна за цим посиланням, а дізнатися про підключення комплектів підсилення мобільного зв’язку тут.

Чому це важливо?

За умов постійних відключень електроенергії та зв’язку українські спеціалісти стають менш конкурентними на глобальному ринку та втрачають замовлення. Зрозуміло, що кожен намагається знайти варіанти розв’язання цих проблем, і часто ціна — це лише другорядний фактор.

Проте часто такі рішення є дуже нераціональними, а з часом можуть почати шкодити підтримці зв’язку дійсно критичних об’єктів. Тож до цього питання потрібно підходити раціонально, а якщо є можливість придбати Starlink — відправити його на фронт, де досі є потреба в додаткових пристроях і де вони зможуть працювати дійсно ефективно.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук