Чоловік в vr-окулярах вилітає на парашуті з екрану компʼютера. Навколо нього помаранчеві та білі кульки. На фоні знаходяться сірі круги.

Страхування професійної відповідальності в ІТ

Як захистити себе та свій бізнес від дорогих помилок

Останні роки в Україні набуває популярності практика страхування ІТ-відповідальності. Великі технологічні бізнеси та окремі підприємці страхують себе від можливих помилок у продуктах та сервісах, які вони розробляють та надають замовникам.

Це пов'язано, зокрема, із тим, що українські компанії та фрилансери почали активно виходити на міжнародні ринки — там страхування професійної відповідальної є дієвим механізмом ризик-менеджменту та обов'язковою частиною роботи.

І дуже слушно, адже йдеться про мінімізацію фінансових та репутаційних збитків, що особливо актуально зараз — в умовах повномасштабної війни в Україні та загальної економічної рецесії.

AIN.UA разом із Colonnade Ukraine розповідає, що означає застрахувати свою професійну відповідальність та навіщо українським ІТ-компаніям, ФОП та фрилансерам це робити.

Не хочу читати. Скільки це коштує?
Сірий круг великого розміру

Що таке страхування професійної відповідальності в ІТ?

Кожен бізнес в Україні, як і кожен ФОП, несе відповідальність за якість своїх продуктів або послуг перед своїми партнерами та замовниками. Йдеться про виконання зобов'язань, які вони на себе беруть в рамках роботи над спільними проєктами.

Якщо компанія чи спеціаліст, що надають послуги, помиляються, їхні клієнти ризикують зазнати збитків — фінансових та репутаційних.

Свідомі бізнеси та підприємці, що керують своїми ризиками та хочуть мінімізувати їх, укладають договори страхування відповідальності. Такий документ, по-перше, дозволяє не відволікатися на вирішення конфліктів у випадку проблемних непередбачених обставин, а по-друге, допомагає замовникам уникнути збитків.

Страхування професійної відповідальності ІТ компаній та спеціалістів — це також про страхування сервісної чи продуктової відповідальності. Різниця лише у тому, що такий договір враховує специфіку ІТ-бізнесу та галузі загалом. Йдеться про можливість убезпечити свій бізнес від наслідків помилок при наданні послуг чи створенні ІТ-продукту/ рішення. Це може бути помилка в коді при проєктуванні чи навіть постановці ТЗ, що призвела до проблем у клієнтів і, як наслідок, фінансових збитків.

Тобто, якщо ІТ-продукт чи сервіс працює не так, як потрібно, і через це клієнт зазнав фінансових втрат, їх має компенсувати сама компанія чи ФОП. Якщо ж ІТ-компанія чи фрилансер укладає договір страхування професійної відповідальності, страхова підключається і допомагає з усім процесом.

Кому необхідне страхування відповідальності?

Послугою страхування відповідальності в Україні користуються не лише юридичні особи, що вийшли чи виходять на міжнародну арену та розробляють продукти для іноземних замовників.

Клієнтами Colonnade Ukraine також є фізичні особи-підприємці, фрилансери, що надають послуги, пов'язані з ІТ: розробка ПЗ, проєктний менеджмент, дизайн, консалтинг тощо.

Білий 3д кубРука тримає людину на паперовому літаку, з ноутбуком. На фоні помаранчевий круг та білі кулькибілий 3д хрестбілий 3д трикутник

Навіщо мені та моїй компанії страхувати ІТ-відповідальність?

Цей різновид договору страхування виник та почав набирати популярності для України не як частина стратегії ризик-менеджменту, а на вимогу західних партнерів та клієнтів. Так, європейські, американські, а також канадські бізнеси та ІТ-підприємці призвичаєні до того, що страхування професійної відповідальності — це невід’ємна частина на кожному з етапів роботи.

Зараз українські ІТ-компанії та фрилансери активно масштабуються та виходять на міжнародні ринки. Зазвичай у контрактах про співпрацю з іноземними клієнтами однією з обов’язкових умов є COI (Certificate of Insurance) на professional indemnity або errors & omissions insurance — вимога до забезпечення страхування відповідальності. Нерідко, там одразу прописані ризики та ліміти відповідальності, які має покрити страхування, якщо щось піде не за планом.

Окрім цього, страхування професійної відповідальності ІТ-компаній та спеціалістів має ряд переваг. Це вигідний та потужний механізм ризик-менеджменту, особливо зараз, в умовах повномасштабної війни в Україні та загальної економічної рецесії:

  • страхування захищає вас від зайвих стресів, заощаджує ваш час та кошти на вирішення конфлікту — страхова супроводжує вас у процесі до повного його завершення;

  • убезпечує замовника проєкту від ваших професійних помилок, адже страхова компанія компенсує йому прямі збитки;

  • є додатковим аргументом вашої професійності та надійності як партнера.

Маленький помаранчевий кругСірий круг середнього розміру

Що можна застрахувати та які бувають види страхування відповідальності в ІТ?

Colonnade Ukraine може оформити страхування професійної відповідальності ІТ-компаній чи фрилансера за всіма контрактами на рік або ж кожен конкретний проєкт. Може бути застрахована діяльність як з клієнтами в Європі, так і з контрагентами із США та Канади.

У такому випадку можна оформити договори страхування 4 видів відповідальності:

Професійну відповідальність

У контрактах цей вид страхування визначається як professional indemnity, errors and omissions або product/service liability insurance.

Він передбачає, що Colonnade Ukraine покриє фінансові збитки замовника через помилку компанії чи ФОП, що надає послуги, на будь-якому з етапів проєкту: при постановці ТЗ, в архітектурі проєкту чи в коді.

Загальну цивільну відповідальність

У контрактах вона окреслюється як public liability, general liability або third party liability. Це страховий захист на випадок заподіяння шкоди третім особам: їхньому життю, здоров’ю чи майну під час підприємницької діяльності.

Якщо ви орендуєте офіс і на ранок виявили, що забули вимкнути воду, затопивши нижні поверхи — це саме той випадок.

Відповідальність роботодавця

Англійською це звучить як employer’s liability insurance. Таке страхування покриває збитки через заподіяння шкоди життю та здоров’ю штатних працівників, з вини роботодавця.

Уявімо ситуацію: співробітнику на ногу впав принтер, через що він отримав травму — це саме той страховий випадок.

Відповідальність оператора даних

Відповідальність оператора даних або cyber insurance. Цей вид відповідальності є досить молодим для глобального ринку та України зокрема.

Йдеться про ризики пов'язані з атаками на ІТ-системи компанії, з викраденням даних — включно з компенсацією витрат на процес пошуку причин та врегулювання ситуації.

Принтер падає на ногу в класичному черевику. Від удару розлітаються білі кульки. На фоні помаранчевий круг

А які підводні камені? Що страхування Colonnade Ukraine не покриває?

біла 3д сфера

Не покриваються ситуації, коли є умисел або кримінальна відповідальність.

біле 3д серце

Не покриваємо моральну шкоду та недоотриманий прибуток.

Білий 3д хрест

Поки що не страхуємо фінтех-проєкти, що займаються розробкою платіжних систем, програмного забезпечення для грошових переказів тощо. Це складна індустрія з високими ризиками.

Білий 3д куб

Для фрилансерів не покриваємо репутаційні збитки та ризик втрати конфіденційної інформації замовника.

білий 3д трикутник

Не можуть бути застраховані патенти. Однак, в рамках договору про професійну відповідальність, ми покриваємо ризики, пов'язані з інтелектуальною власністю.

Як застрахувати IT-відповідальність?

Для ФОП Colonnade Ukraine створила зручне та просте онлайн-рішення — фрилансер може за лічені хвилини розрахувати вартість страхування ІТ-відповідальності за індивідуальними вимогами та оформити відповідний договір страхування на сайті Colonnade Ukraine.

Для страхування професійної відповідальності ІТ-компаній, їм потрібно заповнити анкету — зазначити, чим займаються, що за послуги надають, які сервіси розробляють, в яких індустріях. Усі документи Colonnade Ukraine також зможе оформити та підписати в електронному вигляді.

На який період можна укласти договір?

Стандартний договір страхування укладається на рік від дати погодження всіх умов. Наприкінці цього терміну, ми зв'язуємося з клієнтами, аби обговорити умови подальшої співпраці. Оновлений страховий захист на наступний рік поширюватиметься на контракти попереднього року.

Мінімальний термін страхування для разових контрактів з одним замовником — три місяці.

Руки знаходяться в помаранчевих кругах. Одна рука тримає авторучку, з якої вилітають білі та помаранчеві круги, інша тримає листок паперу, на якому написано слово анкета. На фоні білий круг.

Від чого залежить вартість страхування?

Розрахувати вартість страхування

Для ФОП визначальними будуть такі параметри:

  • термін страхування: вся діяльність за рік чи лише один контракт із замовником;

  • вартість контракту та послуг, щодо яких оформлюється страхування;

  • величина ліміту відповідальності за договором, тобто максимальна сума виплат та компенсації у разі страхового випадку;

  • географія покриття — чи потрібно, аби страховий захист поширювався на території США та Канади.

Для компаній вартість додатково залежатиме від:

  • видів діяльності компанії чи послуг, що надаються;

  • в яких галузях і географічних зонах працюють рішення компанії (спеціалізації діяльності);

  • кількості спеціалістів, що будуть залучені для роботи над конкретним проектом або загалом;

  • франшизи — долі участі самого клієнта у виплаті за договором страхування;

  • кількості додаткових опцій страхового захисту.

Маленький помаранчевий круг

Страховий випадок стався. Що далі?

Уявимо ситуацію: ви припустилися помилки у процесі розробки продукту, через що бізнес замовника зазнав фінансових збитків. Замовник звертається до вас із претензією та вимагає компенсувати втрати. Але ви застрахували свою відповідальність, тож не мусите вирішувати конфлікт самотужки.

На цьому етапі підключаються спеціалісти Colonnade Ukraine, і ми:

  • Беремо участь у комунікаціях із вашим замовником.

  • Аналізуємо всі юридичні та інші документи, оцінюємо реальну суму збитків. У разі необхідності, наймаємо юристів та інших експертів.

  • Погоджуємо суму компенсації та перераховуємо кошти на рахунок замовника.

  • Якщо ж домовитися не вдалося, повністю супроводжуємо вас у судовому процесі. Усі судові витрати на захист ваших інтересів покриваємо теж ми.

Чоловік з компʼютером на плечах відлітає від помаранчевої земної кулі. Біля нього знаходиться паперовий літак

У чому переваги страхування ІТ-відповідальності від Colonnade Ukraine?

Страхування професійної відповідальності — це не тільки про виплату, це ще й про гарантії та сервіс. Людина стикається з ситуацією, з якою вона до цього ніколи не зіштовхувалась, вона може бути розгубленою, і це нормально. Colonnade Ukraine працює в Україні у з 1998 року, з 2017 почала страхувати професійну відповідальність ІТ.

У компанії є великий досвід та експертиза у вирішенні страхових кейсів в галузі відповідальності, і цей напрямок є одним з багатьох продуктів компанії, які вона пропонує своїм клієнтам.

По суті, паралельно із компенсацією збитків, договір страхування професійної відповідальності з Colonnade Ukraine передбачає відшкодування юридичних витрат або legal defense, репутаційних збитків компанії, а також експертний та комунікаційний супровід до повного вирішення конфлікту.

Чоловік з ноутбуком та старовинний розбитий компʼютер, міряються вагою на стародавніх вагах. На фоні помаранчевий круг та маленькі білі круги.
Сірий круг середнього розміру
ТЕКСТ
Ліза Пальчинська
ілюстрації
Анастасія Сиваш
Дизайн та верстка
Artycoders
Продюсер
Катя Глущенко
менеджер
Яна Проценко
ПредставниЦЯ COLONNADE
Олександра Невідомська
ЗАМІСТЬ ТИСЯЧІ СЛІВ
Як голосова біометрія спрощує та пришвидшує обслуговування клієнтів «ПриватБанку»
Превʼю до наступного матеріалу, на якому зображено лице яке говорить в телефон, який обробляє голосову інформацію
Web Summit — одна з найбільших tech-конференцій світу
Свій павільйон там має і Україна
Превʼю до наступного матеріалу. На ньому зображена велика сцена на заоді WebSummit, на якій спікер проводить лекцію
Що таке комплаєнс
І чому це актуально для бізнесу навіть під час війни
Превʼю до наступного матеріалу. На ньому зображена дівчина, яка в лупу розглядає документ з печаткою
Як досвід Amazon & Google допомагає розробляти українську SaaS iGaming платформу на 30 млн користувачів
Команда NewAge, української IT-компанії