Бізнес в умовах війни: як сучасні діджитал-рішення полегшують роботу ФОП

Важкі випробування випали на долю українських бізнесменів. Не встигли підприємці оговтатися після карантину, як почалася війна. Окрім релокації, дефіциту товарів та росту цін, перед ними постала нова проблема – відсутність електроенергії. 

Як вести бізнес в цих екстремальних умовах?

Які нововведення очікують на ФОП у 2023 році? Які електронні сервіси можуть працювати автономно без світла та інтернету? Відповіді на всі ці питання ми підготували в цій статті.

Віддалена робота, блекаути та розрізнені команди по всій території Україн, змусили бізнес активніше використовувати онлайн-документи та інші онлайн-сервіси. За даними внутрішньої аналітики системи електронного документообігу «Документ.Онлайн» кількість користувачів цієї платформи за 11 місяців 2022 року збільшилася на 23%. До того ж за останній місяць поточного року на 27% зросла загальна кількість проведених та підписаних документів. 

Темп приросту користувачів Document.Online у 2022 році, у порівнянні з 2021 роком 

Крім того, українське суспільство почало потроху адаптуватися до життя в умовах війни. І вже починаючи з квітня 2022 року кількість реєстрацій нових компаній почала зростати, а пік за кількістю нових підприємців — був у вересні. 

Графік реєстрації підприємств в Україні у 2022 році

Новий обовʼязок для більшості підприємців — видавати фіскальні чеки також підштовхнув до збільшення кількості реєстрації програмних кас (ПРРО). На відміну від класичних касових апаратів, програмну касу можна зареєструвати в смартфоні онлайн за 10 хвилин та видавати електронні чеки. До речі, у випадку програмних РРО друк паперових чеків не обовʼязковий, що дозволяє підприємцям суттєво економити на купівлі термострічки. 

Згідно з внутрішньою аналітикою «Е-ЧЕК», кількість зареєстрованих підприємцями кас з 24 лютого суттєво скоротилася, а відновлення показників – розпочалося вже через 3 місяці, після 10 травня. Найнижчі показники зареєстрованих кас та виданих фіскальних чеків спостерігалися в березні, а найвищі показники за кількістю зареєстрованих кас — у вересні та листопаді. За останні 6 місяців кількість зареєстрованих компаній та виданих чеків в «Е-ЧЕК» зросла у 8 разів, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Види діяльності підприємств «Е-ЧЕК»

Підсумовуючи:

  • як і раніше, підприємці частіше обирають реєстраційну форму ФОП, їх кількість у 8 разів більша за компанії (ТОВ, ТДВ, ПП тощо);
  • найпопулярніший вид бізнесу – роздрібна та оптова торгівля товарами широкого вжитку;
  • загалом від початку активної фази бойових дій – з 24 лютого 2022 року, в Україні було відкрито 21 876 компаній та 177 375 ФОПів, а нині працюють майже 2 млн ФОПів.

Гра в темну скасовується: нові правила для ФОП у 2023 році

Новий рік для більшості підприємців розпочнеться з вимоги користуватися електронними платіжними інструментами, які дозволяють покупцям сплачувати за покупки безконтактно (банківською карткою, Apple Pay та Google Pay).

Новий обовʼязок для більшості підприємців з 1 січня 2023 року – прийняття безготівкової оплати від покупців

Така вимога передбачена постановою КМУ № 894 від 29 липня 2022 і передбачає, що з 1 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25000 осіб.

Сьогодні багато підприємців використовують POS-термінал або приймають оплату від покупців у смартфоні, але з 1 січня 2023 року у випадку не виконання такого обов’язку – штраф від 8500 грн. 

Касові апарати та фіскальні чеки обовʼязкові, навіть під час воєнного стану

Відомо, що з 1 січня 2022 року більшість ФОПів зобовʼязана використовувати касові апарати (РРО/ПРРО) та видавати фіскальні чеки на кожний проданий товар, надану послугу. Але розуміючи складність ведення бізнесу в умовах воєнного стану, держава наклала тимчасовий мораторій на штрафи за недотримання цього припису. 

Але, у новому 2023 році мораторій на штрафи за відсутність касових апаратів планують скасувати. Податкова мотивує своє розʼяснення тим, що обовʼязок користуватися касовими апаратами та видавати фіскальні чеки діє і під час воєнного стану, і тим, що виправити помилки щодо касових апаратів заднім числом неможливо. Якщо ви здійснили продаж товарів, надали послуги без видачі фіскального чека – це автоматичне порушення, за яке може бути накладений штраф після закінчення воєнного стану.

Тому, краще заздалегідь підготувати бізнес до нових вимог законодавства.

Сучасні касові апарати – програмні РРО, це легко, зручно, легально

У 2022 році українські підприємці мали змогу заробляти та боротись зі складнощами завдяки новим діджитал-рішенням для бізнесу, які не потребують купівлі додаткового обладнання, суттєво економлять витрати коштів, часу та не потребують постійної електроенергії. Одним з таких рішень стали програмні касові рішення, або скорочено — ПPPO.

Програмні PPO здатні повністю замінити застарілі касові апарати. Вони легкі, мобільні та містять велику кількість необхідної для бізнесу функціональності:

  • видача та відправка електронних чеків;
  • інтегрований еквайринг (мобільний POS-термінал);
  • аналітика бізнесу;
  • складські рішення;
  • робота з клієнтами;
  • управління персоналом.

За результатами опитувань одним з найпопулярніших касових рішень у 2022 році став мобільний додаток «Е-ЧЕК». Серед його головних переваг: мобільність та енергонезалежність. Чи дійсно це так? Розберімося разом.

Каса у смартфоні: є оплата, «Е-ЧЕК»!

«Е-ЧЕК» – це програмне касове рішення, яке працює на смартфонах (iOS, Android), планшетах, компʼютерах та POS-терміналах.

Функціональність РРО «Е-ЧЕК»:

  • Повноцінна заміна касового апарату.
  • Сканер штрих-кодів камерою телефону.
  • POS термінал в смартфоні, для приймання безконтактної електронної оплати.
  • Формування та надсилання електронних чеків на пошту або у месенджери. 
  • Можливість підключити «Е-ЧЕК» до принтера чи каси.

Ми протестували цей програмний софт і ось що визначили. 

Переваги каси «Е-ЧЕК»:

  • простий імпорт – занесення номенклатури товарів Excel-файлом;
  • автоформування Z-звітів та відправка їх в податкову онлайн;
  • регулярні оновлення для виконання всіх вимог ДПС;
  • автономна робота в офлайн-режимі (за відсутності інтернету або зв’язку з податковими серверами);
  • мобільність та легкість;
  • підключення декількох касирів та контроль співробітників.

Отже, функціональність «Е-ЧЕК» дозволяє замінити одразу чотири пристрої: касу, POS термінал, сканер та термопринтер. Він легко встановлюється на будь-який гаджет, тому працювати з ним можна навіть в умовах блекауту. Цей електронний продукт точно стане в пригоді підприємцям, чия діяльність напряму пов’язана з вуличною, виїзною та електронною торгівлею.

Відтепер кур’єри, продавці ринків, працівники мобільних кав’ярень, сфери послуг та медицини можуть приймати оплату та видавати фіскальні чеки прямо на робочому місці у своєму телефоні. До речі, коштує така послуга всього 125 грн/місяць.

Довіра українців – найкраща подяка

Сьогодні касами «Е-ЧЕК» користуються вже понад 20 000 підприємців. За останні 6 місяців кількість зареєстрованих компаній та виданих чеків збільшилась у 8 разів (у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року). Починаючи з 10 травня 2022 року, кількість нових користувачів сервісу стрімко зростає. Найвищі показники за кількістю зареєстрованих кас спостерігалися у вересні та листопаді. Тож, загальна динаміка зберігається і з настанням зимового періоду бачимо пожвавлення бізнесу. 

До речі, з жовтня 2022 року «Документ.Онлайн» та «Е-ЧЕК» стали партнерами та обʼєднали свої діджитал-рішення для того, щоб українські підприємці могли ефективно вести бізнес онлайн та заробляти у смартфоні, навіть, коли відсутня електроенергія. Для користувачів «Е-ЧЕК» діє знижка 25% на всі тарифи «Документ.Онлайн».

Все це було зроблено для того, щоб полегшити ведення бізнесу в сучасних надскладних умовах та допомогти підприємцям, що підтримують економічний фронт України. 

Новорічна акція «Е-ЧЕК» у 2022 році

А саме зараз в «Е-ЧЕК» діє супер акція – «Користуйтеся касою весь 2023 рік безкоштовно».

Умови дуже прості:

  1. якщо ви ФОП, переходьте за лінком;
  2. пройдіть реєстрацію;
  3. видайте перший фіскальний чек в «Е-ЧЕК» до 10 січня 2023 року та отримайте можливість користуватися касою безкоштовно весь 2023 рік, без обмежень в тарифі. 
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук