З моменту, як Маск купив Twitter, в соцмережу Mastodon прийшло понад 2 млн користувачів

Читати на RU

У кінці жовтня 2022 року американський підприємець Ілон Маск купив соціальну мережу Twitter. Далеко не всі рішення нового керівника подобаються користувачам, і конкуренти Twitter почали нарощувати свою популярність.

Як повідомляє The Verge, на фоні дій Маска соцмережа Mastodon, яка є найпопулярнішим аналогом Twitter, збільшила кількість активних щомісячних користувачів з 300 000 до 2,5 млн всього з жовтня по листопад 2022 року.

Як зросли показники Mastodon?

Ілон Маск офіційно очолив Twitter наприкінці жовтня, і практично відразу після цього в Mastodon почали спостерігати стрімке зростання кількості користувачів.

«Mastodon нещодавно вибухнув у популярності, підскочивши з приблизно з 300 000 активних користувачів щомісяця до 2,5 млн у період з жовтня по листопад, причому все більше і більше журналістів, політичних діячів, письменників, акторів і організацій приходять до нас», — написав засновник Mastodon Юджин Рочко.

В Mastodon різке зростання своєї популярності, звісно, пов’язують саме з неоднозначними діями Ілона Маска на посаді генерального директора Twitter. У своїй публікації Рочко загадав декілька з найбільш провальних рішень Маска за останній час, включно з забороною на «безкоштовне просування інших соціальних платформ».

Що не влаштовує користувачів Twitter?

За досить короткий час на посаді голови Twitter Маск встиг скоротити біль ніж половину команди соцмережі та ввести (а потім частково скасувати чи змінити) багато нових правил. Майже кожне з рішень мільярдера приводило до чергової хвилі міграції на інші сервіси. Тут ми згадаємо лише декілька з найбільших провалім Маска:

  • Ціна Twitter Blue. Спочатку Маск заявив, що Twitter Blue буде коштувати $20/місяць (замість колишніх $5/місяць), проте даватиме синю галочку верифікації акаунту. Зрештою Стівен Кінг зміг переконати мільярдера, що $20 — це надто дорого, і ціну врегулювали на позначці у $8/місяць.
  • Розбан Ілона Маска. Всього через тиждень, після повноцінного очолювання Twitter, на Ілона Маска почали масово скаржитись користувачі соцмережі. Маск, нібито, розбанив себе в їхніх акаунтах, хоча раніше був заблокований.
  • Шахраї з верифікованими акаунтами. Як ми вже писали вище, Twitter Blue почав мати в собі позначку про верифікацію акаунту. І ця «галочка верифікації за гроші» надала можливість будь-кому говорити начебто від імені компанії. Це призвело до омани користувачів та великої кількості втрат з боку компаній.
  • Заборона на сторонні посилання. 18 грудня Twitter ввів нові правила, які забороняють «безкоштовне просування інших соціальних платформ». На практиці це перетворилося у блокування постів з посиланнями на Facebook, Instagram, Mastodon та інші соцмережі, що нібито конкурують з Twitter. Зрештою в компанії, здається, передумали, але вже було пізно.

Що таке Mastodon?

Мережа Mastodon з’явилася 2016 року, її засновник та CEO — німецький програміст Юджин Рочко. Він відомий зокрема тим, що запустив Mastodon як альтернативу Twitter, який на той момент його не влаштовував. А також, що звинуватив Трампа в тому, що його нова соціальна мережа (яку експрезидент запустив, коли його забанили в Twitter) використовує код Mastodon.

Ця мережа — безкоштовна, на відкритому коді, без реклами, децентралізована. Назву вона отримала на честь однойменного американського хевіметал-гурту. У неї є фішки, яких немає в Twitter (зокрема, і редагування дописів):

Основна відмінність від Twitter: ця мережа — децентралізована, а отже при реєстрації користувачеві потрібно обирати для себе сервер: за країною або містом проживання, за інтересами й таке інше. Детально почитати про Mastodon можна в матеріалі AIN.UA.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук