Західна розвідка розслідує звʼязки російських інвесторів з кремлем. Що відомо

На The Washington Post вийшов великий матеріал про те, як розвідка в США, Швейцарії та інших країнах перевіряє інвесторів — вихідців із росії — на звʼязки з кремлем. Зокрема, розслідують діяльність Віктора Вексельберга з Maxfield Capital, Алєксандра Галіцкого з Almaz Capital, Сєргєя Бєлоусова з Runa Capital та інших. AIN.UA вибрав найцікавіше.

Що сталося

Як пише WP, співробітники західної розвідки перевіряють, чи не намагаються заможні експати, які в різні часи змінили російське громадянство на громадянство США чи країн-союзників, своїми інвестиціями в західні стартапи допомогти рф розробляти передові технології, такі як квантові обчислення та штучний інтелект, на задоволення потреб держави-терориста.

Деякі з цих інвесторів до свого переїзду з росії раніше працювали на підсанкційні компанії, такі як «Сколково», «Російська венчурна компанія» і «Російський квантовий центр». Всі ці компанії фінансуються кремлем. «Російська венчурна компанія» потрапила під санкції уряду США в лютому 2022, а «Російський квантовий центр» був доданий до списку у вересні.

Деякі з цих експатів засудили вторгнення рф в Україну і заявили, що обірвали всі зв’язки з росією багато років тому. Деякі з них змінили не лише свої політичні переконання, а й записи про свої минулі посади, назви компаній і навіть власні імена. Але, за словами джерел видання, їхні звʼязки з російським урядом і зосередженість на стратегічних технологіях бентежать слідчих.

У контррозвідці та ФБР ситуацію не коментують до завершення слідства. А розслідування ускладнюється тим, що приватні венчурні інвестиції — закрита сфера, і угоди тут зазвичай непублічні. Але ось що вдалося зʼясувати журналістам.

Хто ці експати

Віктор Вексельберг, Maxfield Capital

Ще у 2014 році західна влада висловлювала стурбованість тим, що росіяни фінансують проекти за кордоном. Тоді Бостонське ФБР публічно застерегло Массачусетський технологічний інститут від альянсу зі «Сколково» та його президентом-засновником Віктором Вексельбергом. У США Вексельберг використовував венчурну компанію Maxfield Capital для інвестування в місцеві технологічні стартапи.

«Нещодавно ФБР опублікувало попередження технологічним компаніям і дослідницьким установам, до яких входять коледжі та університети в районі Бостона, щодо можливих ризиків від партнерства з іноземними компаніями венчурного капіталу з росії, — писав заступник керівника міського бюро ФБР у гостьовій колонці в Boston Business Journal.

— ФБР вважає, що справжні мотиви російських партнерів, які часто фінансуються своїм урядом, полягають у тому, щоб отримати доступ до секретних, конфіденційних і нових технологій від компаній».

путін з президентом фонду «Сколково» Віктором Вексельбергом (праворуч). Фото: WP

Вексельберг потрапив під санкції у 2018 році, а потім знову у 2022. У вересні два об’єкти нерухомості в США, які йому належать, обшукали спецслужби, а в квітні вилучили яхту. Влада звинуватила його у відмиванні грошей і банківському шахрайстві.

Алєксандр Галіцкій, Almaz Capital

Серед інших у полі зору — винахідник та інвестор Олександр Галицький (Almaz Capital). Галицький працював координатором урядової «Російської венчурної компанії» та допоміг відкрити «Російський квантовий центр», який отримав мільйони від «Сколково», щоб вивести росію вперед у перегонах за обчислювальні потужності наступного покоління.

Almaz Capita на сьогодні інкорпорована у Каліфорнії, Галицькому навіть вдалося залучити відомих співінвесторів, як-от Cisco Systems і Andreessen Horowitz. Людина, близька до Cisco, повідомила, що востаннє компанія інвестувала у Almaz у 2013 році та не має наміру робити це знову.

Галицький заявляє, що давно покинув правління «Сколково» і «Квантового центру», а також вийшов з правління найбільшого підсанкційного приватного російського банку Alfa Bank через день після вторгнення росії в Україну.

Сєргєй Бєлоусов (Серг Белл), Runa Capital

За даними джерел, американські та швейцарські офіційні особи звернули увагу на Сергія Бєлоусова, який співзаснував та очолював низку великих компаній, таких як Acronis і Parallels. Охоронна компанія Acronis навіть вигравала урядові контракти в США, включно з резервним копіюванням комп’ютерів Пентагону, щонайменше до 2017 року. А обчислювальну фірму під назвою Parallels фінансово підтримувала Maxfield Вексельберга.

Бєлоусов також допоміг створити «Російський квантовий центр» і обіймав посаду голови опікунської ради. В інтерв’ю 2019 року спеціальний представник президента росії владіміра путіна з цифрового розвитку Дмітрій Пєсков відзначив вклад Бєлоусова в росії та благословив його переїзд за кордон, сказавши, що він може зробити більше для країни поза її межами.

«Команда Acronis навіть в приватному порядку робить для країни дуже багато. Роль, наприклад, Сєргєя Белоусова, лідера Acronis, у запуску в росії зараз великої державної системи квантового комп’ютингу не дуже публічна, але її неможливо переоцінити. Він це зрозумів раніше інших, драйвив раніше інших і дуже багато зробив для того, щоб ця історія поїхала. Тому чим свої борги Батьківщині віддати, вони знайдуть», — розповідав Пєсков новинному сайту BFM.ru.

Бєлоусов заявив, що йому не платили за роботу в «Російському квантовому центрі», офіційно відомому як Міжнародний центр квантової оптики та квантових технологій, і що він допомагав, тому що «в той час усім здавалося, що наукова співпраця — це добре».

Бєлоусов має сінгапурське громадянство і змінив своє ім’я на Серг Белл. Окрім «Акроніса» у нього також є венчурний фонд Runa Capital, заснований у 2010 році. Донедавна у фонда був офіс в Москві, який закрили невдовзі після початку повномасштабного вторгнення.

Портфоліо Runa включає багато компаній із передовими технологіями, у тому числі виробника квантових комп’ютерів Pasqal з Франції, швейцарську «квантово-безпечну» компанію з безпеки та шифрування ID Quantique та німецьку компанію Enteria, яка розробляє програмне забезпечення операційної системи для промислових пристроїв. А нещодавно стало відомо про інвестицію Runa в український стартап Altris AI.

Бєлоусов стверджує, що не був в росії з 2017 року, і засуджує війну в Україні. Між тим, підтримує кількох колишніх високопоставлених чиновників кремля, зокрема, Роберта Шлегеля. Шлегель працював у російському парламенті в партії «Єдина Росія» до 2016 року, після чого зник, а у 2019 році з`явився в Германії – на посту директора стратегічних проектів Acronis в Мюнхені. Пізніше він звільнився з компанії, але продовжив її консультувати. Цього року він приєднався до Бєлоусова в рамках його поїздки в Чорногорію, де Бєлоусов шукав нові бізнес-локації.

Представник розвідувального агентства підтвердив WP, що у США стежать за Бєлоусовим, однак наразі спецслужби не виявили доказів порушення ним чи його компаніями безпеки держави. Сам Бєлоусов у коментарі виданню заявив, що з ним не зв’язувалася влада США і що він не має звʼязків із кремлем.

Маша Дрокова (Бучер), Day One Ventures

Маша Дрокова, нині Бучер, колись була палко пропутінської підлітком, навіть знялася в документальному фільмі, де вона цілується з самодержцем. Дрокова стала прессекретарем молодіжної організації «Наші», яка фізично переслідувала опонентів Путіна. Пізніше вона публічно зрікалася путіна, додаючи, що її відмова поставила під загрозу її російську родину.

Дрокова працювала в Acronis, Runa та в іншому фонді Бєлоусова для інвестицій у квантові обчислення під назвою Quantum Wave Fund. Потім почала інвестувати через власний фонд Day One Ventures, який також брав гроші у Бєлоусова.

Дрокова заперечує, що діяла на користь росії чи навіть брала гроші від росіян. А знайдені виданням фандрейзинг-пітчі про збір коштів на Day One Ventures від російських мільярдерів, які пізніше потрапили під санкції, Дрокова назвала підробками.

Пьотр Лукʼянов, Phystech Ventures, Terra Fund

Колишній інвестиційний менеджер «Сколково» Пьотр Лук’янов разом із Бєлоусовим та Галіцкім створив новий інвестиційний фонд Phystech Ventures, який взяв на себе управління Quantum Wave Fund Бєлоусова. Потім запустив ще один фонд під назвою TF II (Terra Fund) на гроші зокрема «Російської венчурної компанії». Згідно з річним звітом за 2015 рік, російський фонд вклав близько $15 млн у TF. Фонд працював щонайменше до 2019 року, після чого обʼєднався з іншим фондом.

Бєлоусов заявив, що не брав участі в TF, а Лук’янов — що вийшов з нього цього року. Натомість обидва зосередились на новій фірмі, зареєстрованій у грудні як Terra.VC. Відповідно до внутрішніх документів, з якими ознайомився WP, більшість грошей на нього мали надати російські інвестори. Але після вторгнення в Україну Лук’янов і решта керівництва від них відмовились.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук