Програміст сам розробив ідею спальника. І протестував його в лавах ЗСУ

Український розробник та фанат гірського мандрування Макс Перегінка придумав та розробив ідею власного спальника Turbat Ultar. З цією ідеєю він звернувся до виробника гірського та туристичного спорядження Turbat (входить до мережі магазинів Gorgany), і скоро спальники за його кресленнями з’являться у продажу. А поки Макс сам тестує їх у лавах ЗСУ. AIN.UA розповідає деталі про проект.

Як з’явилась ідея

Макс — PHP-програміст, але також уже більше 10 років захоплюється мандрами та туристичним спорядженням. Ходив у гори, волонтерив по розвитку туристичної інфраструктури в Карпатах (маркування маршрутів, очищення стежок). Працював розробником, але й їздив у гори максимально часто, іноді — ледь не щотижня. Навіть переїхав з Києва до Львова, щоб бути ближче до гір. З початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем до лав ЗСУ.

Але ще до війни Макс зустрівся із креативним директором Turbat Маріаном Стрільцівим у Львові, у кав’ярні та розповів про ідею власного спальника. Причому, Стрільців фокусувався передовсім на тому, що спальник має бути легким (адже це важливо для тих, хто постійно ходить в гори). А Перегінка підкреслював, що він має бути ще й комфортний (чим іноді жертвують у гірському спорядженні заради легкості та компактності).

«За кілька днів Макс приніс ескіз, намальований на листочку в клітинку з блокнота. Проект зачарував всю команду, комбінацією характеристик: він передбачав ергономіку, функціональність і технічні параметри. На «листочку в клітинку» народжуються найкращі проекти, і це був якраз той випадок», — згадує Маріан.

В Turbat оцінили комерційну частину і вирішили робити проект. Окрім спальника Макс долучався і до розробки намету, і пухових шортів-утеплення для ніг у походах. Більшість із них не вийшла у продаж через війну, але спальник Turbat Ultar дійшов до серійного виробництва.

Тут і надалі фото надані компанією Turbat

Що це за спальник

Від зустрічі в кав’ярні і до готового спальника пройшло біля двох років. Над ним працювала вся R&D-команда Turbat: технолог, конструктор, менеджер з постачання, керівника виробництва. За цей час зробили 5 прототипів, 5 ітерацій і тестували місяць в Алясці, на Кавказі і в Карпатах. Ще немаленька частина часу пішла на лабораторну сертифікацію спальника по ISO на відповідність заявлених температурних показників. Роботу трохи затягла і логістична затримка: частина матеріалів на спальник постачалася з Японії.

Найскладніше, за словами Стрільціва, була передача проекту партнерам Turbat з відшиття та швейного виробництва. Технологічно складним рішенням у проекті з точки зору пошиву було використання ультратонкого (10D) нейлону — шевцям непросто було з ним працювати.

В результаті спальник з’явився у продажі у лютому 2022, за кілька днів до повномасштабної війни. За словами Стрільціва, перша партія тут же розійшлася на потреби військових та волонтерів. А другу готують до виходу на початку 2023 року. Основні характеристики спальника:

  • наповнений українським білим гусячим пухом 850FP 90/10;
  • має таку конструкцію, що в ньому можна ходити/cидіти в таборі;
  • вигнута форма блискавки для зручності закривання зсередини;
  • вентиляція для ніг на блискавці;
  • тепліша зона у ногах;
  • температура комфорту +3 (тобто, при такій температурі в ньому можна спати), температура ліміту комфорту -2 (при такій температурі в ньому не замерзнеш);
  • довжина 215 см, на зріст — до 195 см, вага із чохлом: 730 г, розмір у чохлі: 17 см Х 15 см.

У кінці листопада цей спальник отримав галузеву нагороду ISPO Award, якою міжнародна платформа ISPO щороку відзначає найбільш інноваційне у світі спорядження, одяг і взуття для туризму. Український бренд отримав цю відзнаку вперше.

Як спальник тестують у польових умовах

Макс, який і придумав цей спальник, взяв його із собою в армію, і тестує у польових умовах. Він часто скидає фото, як він у прифронтових умовах та покинутих хатах ночує у своєму винаході.

Загалом, у Turbat відзначають, що багато речей, які зазвичай потрібні для outdoor, тобто, мандрів природою, таких як спальники, теплі речі, налобники і таке інше, зараз, за умов війни, добре працюють і в indoor, у закритих приміщеннях, покинутих будівлях, укриттях.

Стрільців розповідає, що компанія постійно на зв’язку із військовими, які користуються їхніми речами, і зокрема, спальниками, і які дають фідбек та думки про те, як ці речі поводяться, якщо користатися ними у складних умовах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук