Як утримати бізнес та збільшити удвічі команду під час війни? Досвід Bitmedia Labs

Bitmedia Labs — міжнародна продуктова IT-компанія, яка успішно функціонує на ринку з 2014 року, має офіси в Німеччині, на Кіпрі, у Великій Британії. Більшість членів команди та головний офіс Bitmedia Labs знаходяться в Україні. Основні напрямки розробок компанії — онлайн-платформа для реклами крипто- та ігрових проектів, маркетингова агенція для просування крипто-бізнесів, крипто-ігри на основі блокчейн, власні NFT проекти.

Війна — це нові жахливі реалії, до яких українці мають адаптуватись, аби розвивати свої бізнеси і тим самим допомагати країні. Bitmedia Labs не зупиняється і продовжує масштабуватись стрімкими темпами. Ріст веде до автоматизації в управлінні бізнес-процесами, посилення команди топменеджерів, формування нових амбітних цілей компанії та побудови стратегії їх виконання. 

Матвій Дядьков, CEO Bitmedia Labs

«Ми вперше маємо справу з повномасштабною війною в країні, де зосереджена більшість команди Bitmedia Labs. Жоден з нас не знає, коли це скінчиться, але ми впевнені в нашій перемозі — саме це обʼєднує і мотивує працювати ще продуктивніше. Адже кожен прагне допомагати і боротись на своєму фронті, підтримувати економіку країни, мати можливість донатити в ЗСУ та створювати нові робочі місця для українців. Не було жодного сумніву щодо продовження ведення бізнесу в Україні, але, безумовно, ми були вимушені розширити геолокацію команди. Маю на увазі як частину команди, яка тимчасово виїхала, так і нових спеціалістів, яких ми продовжуємо наймати поза межами країни. Ми повністю адаптувалися до співпраці ремоут ще за часів ковідних обмежень, тому зараз кожен самостійно обирає, звідки йому зручніше працювати. З боку компанії ми забезпечили кожного необхідним обладнанням, відкрили новий офіс у Києві та виділили бюджет на коворкінги, надавши максимум можливостей підтримувати робочі процеси. За необхідності будемо й надалі адаптуватися до нових обставин. Це складно, але можливо», — СЕО Bitmedia Labs, Матвій Дядьков.

Від початку повномасштабної війни Bitmedia Labs значно зросла — наразі 95 співробітників працюють в Україні та поза її межами. За цей час команда розширилася спеціалістами абсолютно різних напрямків та рівнів. У лютому до компанії приєдналась HRD Оксана Кузьма. Основними її цілями було створення та налаштування HR та Recruitment процесів. Проте обставини додали змін в пріоритетах.

Оксана Кузьма, HRD Bitmedia Labs

«Ми готувались до різних сценаріїв розвитку подій у лютому 2022, тому мали певний план дій на випадок початку війни в Україні. Звісно, стрес зіграв свою роль та додав паніки, але основним для нас було залишатись на зв’язку і бути впевненими, що кожен з команди перебуває в безпеці. Ми оперативно допомагали всім, хто цього потребував. Команда на той момент була ще невеликою, тому з самого початку кожен зі співробітників був готовий діяти самостійно поруч зі своїми близькими. Робочий графік адаптували під ситуацію, тому співробітники підключались, коли мали можливість і це ніяк не вплинуло на їх винагороду. Навпаки, компанія одразу здійснила виплату повної суми, щоб кожен мав певний фінансовий запас. Загалом робочі процеси вдалося повністю стабілізувати десь за місяць. Ми пройшли цей шлях без жодних скорочень, адже люди — це найцінніше, що у нас є. Спеціалістів, які втратили навантаження переключали до інших задач. Переконавшись, що компанія повністю повернулась до робочого ритму, розпочали інтегрувати процеси HR – performance review, salary review, hiring, а також посилили внутрішні та зовнішні комунікації. Цього року повністю виконали річний план з найму, до речі, актуальні вакансії можна відстежувати на нашому сайті», — говорить Оксана Кузьма, HRD Bitmedia Labs.

Окрім того, через війну в Україні деякі працівники компанії були вимушені поїхати за кордон. Аби не переривати робочі процеси, в компанії налагодили канали зв’язку і безперервної комунікації. Заразом працівникам, які вирішили залишитися в Україні, створили належні умови праці забезпечили потрібною технікою або допомогли з переїздом у відносно безпечні місця. Ще до війни було розпочато ремонт нового простору для головного офісу в Києві та, не дивлячись на складні обставини, його успішно завершили. 

Тож у вересні у центрі столиці відкрили новий офіс площею 700 метрів квадратних, з трьома великими терасами та неймовірними краєвидами на правий берег Києва. Наразі він забезпечений безперебійним постачанням світла та інтернету, там завжди є достатня кількість їжі та води, команда має можливість відвідувати його в робочі дні, а при повному блекауті — у будь-який час. Під час повітряних тривог офіс зачиняється, а працівники організовано спускаються до бомбосховища до скасування тривоги.

Робоча атмосфера компанії максимально націлена на те, аби стимулювати працівників генерувати нові проекти, дає змогу реалізовувати власні ініціативи та концентрувати ентузіазм саме для розширення масштабів Bitmedia Labs. У такий спосіб уже запущено кілька нових проектів, які невдовзі побачать світ. 

Михайло Проценко, CTO Bitmedia Labs

«Війна — наш новий виклик. Хоча ми вже мали досвід працювати ремоут, проте все одно довелось дещо змінити наші робочі процеси. Насамперед ми почали використовувати асинхронний підхід у комунікаціях через чати та мітинги. Протягом війни обставини змінювалися: якщо спочатку ми шукали просто безпечне місце, то тепер — ще зі світлом і звʼязком. З асинхронним підходом у нас є похибка часу, але при цьому ніхто не випадає з процесу. Також ми дещо перебудували технічну частину для збільшення стабільності наших сайтів та сервісів. Крім того, почали формувати команди з лідами на кожному проекті, хоча ці зміни вже через ріст команди, а не через війну», — Михайло Проценко, CTO Bitmedia Labs.

Від початку повномасштабної фази війни росії проти України, компанія донатить та допомагає цивільним і військовим. Чимало працівників компанії стали волонтерити. Зокрема один із них приєднався до лав ЗСУ. Сергій Петровічев (позивний «Рубін») мужньо захищав та боронив свободу України на передовій ще з 2014 року, проте загинув у вересні цього року під час контрнаступу ЗСУ на Ізюмському напрямку. Це великий біль і жахлива втрата для нас, він назавжди залишиться Героєм для своїх колег, друзів і всієї країни.

Bitmedia Labs і благодійність 

Працівники Bitmedia Labs, які залишилися в тилу, спільними зусиллями заснували благодійний фонд у Польщі. Компанія налаштувала та напрацювала передачу гуманітарної та мілітарної допомоги з Європи в Україну. Bitmedia.Fund розпочав свою роботу ще в березні цього року й відтоді допомагає цивільним і військовим на різних напрямках. Спільно з українським фондом Unity ми запустили ініціативу з допомоги дітям, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України. Зокрема, зараз допомагаємо дитячому притулку «Теплий дім» у Долині, що на Івано-Франківщині та дитячому санаторію Барвінок у місті Боярка, Київської області. Діти, які залишилися без батьківської уваги та любові завжди потребують додаткової турботи. Саме для цього об’єдналися дві благодійні організації, щоби подарувати хоча б трішки радості в цей непростий для всієї країни час. Водночас усі охочі можуть долучитися до збору і допомогти з забезпеченням цих притулків необхідними речами та продуктами.

Реквізити для переказів у криптовалюті:

  • BTC: bc1qszwpma2sntf4x48xmat7dlh8fxs3tjchxsh8rc.
  • ETH/ERC 20: 0x2f58646d7d8323480378f8E97C22860bBcD2D597.
  • USDT/ERC 20: 0x2f58646d7d8323480378f8E97C22860bBcD2D597.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук